Τοκετός χωρίς επισκληρίδιο: Πονάει λιγότερο;

Τοκετός χωρίς επισκληρίδιο: Πονάει λιγότερο;

Η επισκληρίδιος αναισθησία και άλλες θεραπείες που βασίζονται σε φαρμακευτική αγωγή αποτελούν την πιο συνηθισμένη οδό για τη μείωση των πόνων του τοκετού, δεν παύουν όμως να έχουν και παρενέργειες. Πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση εξέτασε τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι γυναίκες την ώρα της γέννας, και διερεύνησε τα ποσοστά επιτυχίας τους.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, παυσίπονες μέθοδοι, όπως η γέννα σε νερό, ο βελονισμός, αλλά και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, πιθανόν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, όμως δεν είναι ακόμα σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή και δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Liverpool, Dr. James Neilson, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μελέτες που συγκρίνουν τα εναλλακτικά «παυσίπονα» με τη φαρμακευτική αγωγή. 

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες πως υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να διευκολυνθεί ο τοκετός τους», σημειώνει ο Dr. James Neilson. «Και παρόλο που δεν ταιριάζει η ίδια μέθοδος σε όλες τις γυναίκες, ακούγεται πιο λογικό η επίτοκος να επιλέξει πρώτα τη μέθοδο που δεν περιλαμβάνει φάρμακα», συνεχίζει. «Η συζήτηση για τους τρόπους που θα δοκιμάσει ο μαιευτήρας για να μειώσει τους πόνους της γυναίκας στον τοκετό, είναι μεγάλη. Και σαφώς έχει να κάνει με το πόσο έντονοι είναι αυτοί οι πόνοι για την κάθε γυναίκα.»

«Σπάνιο φαινόμενο οι επιπλοκές στην επισκληρίδιο»

Η επισκληρίδιος, η πιο κοινή μέθοδος τοπικής αναισθησίας κατά τον τοκετό, είναι αναμφίβολα αποτελεσματική. Το ίδιο αποδεικνύεται και για τον συνδυασμό επισκληρίδιου και αναλγητικών μέσω εισπνοής. Αρκετές μελέτες, ωστόσο, συσχετίζουν την εφαρμογή της με αυξημένες πιθανότητες υποβοηθούμενου τοκετού (με χρήση, δηλαδή, εμβρυουλκού για να «βγει» το μωρό), ενώ πολλές γυναίκες εμφάνισαν χαμηλή πίεση μετά την επισκληρίδιο (κάτι που μπορεί να μειώσει και τους παλμούς του μωρού), ενώ για αρκετή ώρα δε μπορούσαν να κουνήσουν τα πόδια τους.

Η γυναικολόγος της Μαιευτικής Κλινικής Montefiore της Νέας Υόρκης, Dr. Mary Rosser, απαντά πως οι παρενέργειες της επισκληριδίου δεν είναι συχνό φαινόμενο: «Μία γυναίκα που βρίσκεται σε έμπειρα χέρια, δεν πρέπει να έχει τέτοια θέματα. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ, πολύ σπάνιο φαινόμενο».

Σύμφωνα με αμερικανικά στατιστικά στοιχεία του 2008, το 61% των γυναικών που γεννούν, κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία, κατά την οποία τα παυσίπονα εισέρχονται μέσω καθετήρα στη σπονδυλική τους στήλη.

H Dr. Rosser, σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους τοκετού, επεσήμανε ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ούτε πάντα διαθέσιμες. «Δεν προσφέρουν πολλά μαιευτήρια τη δυνατότητα της γέννας σε νερό», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να διστάζουν να ζητούν παυσίπονα όταν πονούν υπερβολικά».

Πηγή: Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v