Πόνοι στη μέση και inversion table

Πόνοι στη μέση και inversion table

Ερώτηση:
Τι γνώμη έχετε για το inversion table; Ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση; 

Απάντηση:

Πρόθεση του Inversion Table είναι να επιτρέψει την αποφόρτιση και αποσυμφόρηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς γυρνώντας το σώμα ανάποδα, με τη βοήθεια της βαρύτητας προκαλείται η ίση και αντίστροφη πίεση στις αρθρώσεις (από κάτω προς τα πάνω).

Κίνδυνοι στην υγεία

Όσοι έχουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις στα μάτια (όπως το γλαύκωμα) καθώς και οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το inversion table χωρίς να έχουν πρώτα επικοινωνήσει με τον γιατρό τους.

Επίσης την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσει κανείς το inversion table, θα πρέπει να το κάνει έχοντας βοήθεια από κάποιον άλλο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου παλινδρόμησης γαστρικών οξέων, μικρές ποσότητες των οξέων που βρίσκονται στο στομάχι καταφέρουν να τρυπώσουν στον οισοφάγο. Ευτυχώς, η βαρύτητα εμποδίζει ένα τέτοιο επεισόδιο. Έχετε στο νου σας ότι στο inversion table, απουσιάζει αυτή η προστασία της βαρύτητας. Έτσι, παλινδρόμηση και inversion table είναι ένας κακός αλλά και ενδεχομένως επικίνδυνος συνδυασμός.

Πόνοι στη μέση

Στις διαφημίσεις βρίσκουμε συχνά ότι υπόσχεται ανακούφιση των πόνων στη μέση.

Ωστόσο, οι λίγες έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν πενιχρά. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ούτε βλάπτει αλλά ούτε βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων στη μέση.

Αν έχετε πόνους στη μέση, θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε -εφόσον δεν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες κινδύνου που προαναφέρθηκαν- και αν «σας κάνει» να το «κρατήσετε».

Σε γενικές γραμμές όμως, δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό φίλτρο» που να γιατρεύει τους πόνους της μέσης. Προσωπικά, θα πρότεινα καλή στάση του σώματος, καλές διατάσεις, ενδυνάμωση του κοιλιακού μυ και ασκήσεις βελτίωσης της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή personal trainer σας.

Τέλος, σας παραπέμπω σε δύο κατατοπιστικά άρθρα του συναδέλφου, Νικόλα Γεωργιακώδη:

Διώξτε τον πόνο από τη μέση

Πόνος στη μέση: Τις πταίει;

Η Μάρα Κρητικού είναι Personal Trainer και Fitness Editor.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v