Εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να βλάψει το έμβρυο

Εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να βλάψει το έμβρυο

Το πώς θα δείχνει ένα μωρό και πώς θα συμπεριφέρεται έχει σε σημαντικό βαθμό να κάνει με τα γονίδια που θα κληρονομήσει από τους γονείς του. Όμως και το περιβάλλον στο οποίο αυτό μεγαλώνει παίζει ρόλο στην τελική διαμόρφωσή του. Το περιβάλλον αυτό ξεκινά ήδη από την κοιλιά της μητέρας του.

Οι περισσότερες έγκυοι γνωρίζουν ότι το να πίνουν αλκοόλ και να καπνίζουν, ενώ βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού τους. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι τρόποι με τους οποίους η έγκυος επηρεάζει το μωρό της, χωρίς πιθανώς καν να το γνωρίζει. Μάθετε ποιοι είναι αυτοί και δείτε πώς θα το προστατεύσετε:

Χάστε κιλά πριν την εγκυμοσύνη

Η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει η έγκυος διαβήτη κύησης ή να οδηγηθεί σε πρόωρη κύηση, ενώ από παχυσαρκία και διαβήτη κινδυνεύει και το μωρό. Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει το προ-εγκυμοσύνης αυξημένο βάρος της γυναίκας και με πιθανό κίνδυνο άσθματος στο παιδί.

Η τακτική άσκηση βοηθά τις γυναίκες με παραπάνω κιλά να αδυνατίσουν πριν την εγκυμοσύνη, ενώ και κατά την διάρκεια αυτής μπορούν να γυμναστούν, αρκεί να έχουν την έγκριση του γιατρού τους.

Καφές με μέτρο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υψηλή ποσότητα καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο, όμως το πόσο «υψηλή» είναι η υψηλή δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να μην ξεπερνούν τα 200ml καφεΐνης ημερησίως (ποσότητα ανάλογη των δύο φλιτζανιών καφέ). Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε ότι ποσότητα μικρότερη των 200ml μπορεί να συνδέεται με γέννηση μωρών χαμηλότερου βάρους από το φυσιολογικό. Συνεπώς, ασφαλέστερο είναι ο καφές να περιορίζεται στο ένα φλιτζάνι ημερησίως.

Παθητικό κάπνισμα

Έχει βρεθεί πως τα προβλήματα άσθματος σε παιδιά μπορεί να συνδέονται με το αν αυτά ζουν σε περιβάλλον καπνιστών. Νέες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν και τα έμβρυα, των οποίων οι μαμάδες εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κίνα, βρήκε ότι μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες-παθητικές καπνίστριες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και διάσπασης προσοχής μέχρι τα πέντε χρόνια τους.

Αντικαταθλιπτικά (;)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 13 στις 100 γυναίκες παίρνουν αντικαταθλιπτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, λένε οι ειδικοί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική λήψη σεροτονίνης από τη μητέρα μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο αποβολής, προβλήματα στην εγκυμοσύνη, πρόωρο τοκετό και προβλήματα συμπεριφοράς στο μωρό, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού. Συνεπώς, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι προτιμότερο να στραφούν στην ψυχοθεραπεία και όχι στα αντικαταθλιπτικά, εκτός αν ο γιατρός τους το κρίνει απαραίτητο.

Μην ξεχνάτε την D σας

Γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί καλό είναι να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, της «βιταμίνης του ήλιου», κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας, τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί, όπως διαβήτης κύησης, προεκλαμψία και χαμηλό βάρος στο νεογέννητο.

Προσοχή στα αλλαντικά

Αμέτρητοι άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από περιστατικά λιστερίωσης, μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο λιστέρια. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ασθενών είναι έγκυοι, οι οποίοι έχουν καταναλώσει επεξεργασμένα κρέατα, όπως hot dog, σαλάμια ή και καπνιστό σολομό, τα οποία έχουν μολυνθεί από λιστέρια πριν συσκευαστούν. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό, μόλυνση στο έμβρυο, ακόμα και θνησιγένεια. Γι'αυτό, αν είστε έγκυος, οι επιστήμονες επισημαίνουν να πλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά και να ψήνετε το κρέας καλά πριν το καταναλώσετε.

Μόλυνση ατμόσφαιρας

Το να αναπνέει η έγκυος τον μολυσμένο αέρα, λόγω των καυσαερίων, των εργοστασίων ή λόγω υπερβολικής σκόνης, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο του μωρού να γεννηθεί με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (που είχαμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν). Και παρόλο που δύσκολα μία έγκυος μπορεί να αλλάξει τον τόπο κατοικίας ή εργασίας της, καλό είναι τουλάχιστον να αποφύγει να μετακινείται σε ώρες αιχμής, οπότε το καυσαέριο πολλαπλασιάζεται. Επίσης, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προστατατεύσει από τις επιπτώσεις της μόλυνσης του αέρα.

Πηγή: MyHealthnewsdaily

v