Όταν δεν παίρνετε την προσοχή που θέλετε

Όταν δεν παίρνετε την προσοχή που θέλετε

Μια καλή σχέση προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την προσοχή του ενός προς τον άλλο, την εκδήλωση της αγάπης του και τη φροντίδα. Όταν το ενδιαφέρον από τη μεριά του ενός απουσιάζει ή οι στόχοι και τα "θέλω" του ζευγαριού αλλάζουν  τότε τα πράγματα ίσως έχουν μπει σε κακή πορεία...

Το παράδοξο της ψυχολογίας

Είναι στη φύση του ανθρώπου να αισθάνεται την ανάγκη της προσοχής -από τότε που γεννιέται κι όταν χάνει ή δεν παίρνει την προσοχή που χρειάζεται (μέσα σε λογικά πλαίσια) τότε υπάρχει πρόβλημα στη σχέση.

Το παράδοξο είναι ότι συνήθως το άτομο που χρειάζεται περισσότερα, αρχίζει να ρίχνει τις ευθύνες στον εαυτό του. Αισθάνεται δηλαδή ενοχικά, αδύναμο και ευάλωτο, ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο ανεξάρτητο. Ίσως πράγματι τα άτομα που δεν «ανοίγονται» ή δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους ή δεν «δίνουν πολλά» να είναι συναισθηματικά ανεξάρτητα αλλά αν κανείς θέλει μια πραγματική σχέση με κάποιον, είναι φυσικό να έχει ανάγκη την προσοχή του, να του δείξει ο άλλος ότι νοιάζεται είτε αυτό σημαίνει ένα χάδι, είτε να γίνει το επόμενο βήμα στη σχέση –όποιο κι αν είναι αυτό.

Σε κάποιες σχέσεις, όταν ο ένας από τους δύο αισθάνεται αυτή την έλλειψη δέσμευσης, αδυνατεί να εκφράσει την ανάγκη του ή ακόμα και να την παραδεχθεί. Πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να αισθάνεται έτσι και αντιμετωπίζει την ανάγκη του ως αδυναμία ή ανωριμότητα, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλεται – ακόμα και να αρχίζει να πιστεύει ότι έχει ο ίδιος πρόβλημα. Είναι λοιπόν συχνό το φαινόμενο να γίνεται δύσκολα αποδεκτή η ανθρώπινη ανάγκη για φροντίδα και να ερμηνεύεται ως αδυναμία. Τα συναισθήματα αυτά οδηγούν σε ακόμη πιο αυτό-καταστροφικά συναισθήματα, όπως μελαγχολία, αμυντική στάση, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι πιθανές λύσεις

Συχνά τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι να κρατήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τον άλλον έτσι ώστε να περνούν περισσότερο χρόνο χώρια και να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητα. Ας θεωρηθεί δεδομένο ότι κανείς ποτέ δεν θέλει να απαιτήσει όσα ο άλλος δεν του δίνει, κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα ενώ μια προσπάθεια για να κερδίσετε λίγο ενδιαφέρον, μόνο να σας κούραζε θα μπορούσε. Οπότε η λύση που προαναφέρθηκε μοιάζει, σε πρώτη φάση, αξιοπρεπής.

Ωστόσο, ποιο ακριβώς είναι το νόημα του να βρίσκεσαι σε μια σχέση, από την οποία δεν παίρνεις όσα θα ήθελες; Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων δεν έχει στόχο μόνο τη γονιμοποίηση – είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τα ζώα. Η ανάγκη της συντροφικότητας, της αγάπης, της επικοινωνίας και της συναισθηματικής ασφάλειας είναι έμφυτη στον άνθρωπο και αναφαίρετη. Αν μια σχέση δεν περιλαμβάνει κάτι από αυτά, τότε πρόκειται είτε για «λευκή» σχέση είτε για συμβιβασμό.

Ξεχάστε, λοιπόν, τις ψυχολογικές ετικέτες, τους εγωισμούς και τους συμβιβασμούς. Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείτε ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε ενοχικά που επιθυμείτε περισσότερα. Κάντε μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τις επιθυμίες σας, χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλετε αυτό που θέλετε. Μιλήστε για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας. Όσο πιο ειλικρινείς είστε απέναντι στο σύντροφό σας σχετικά με αυτά που αισθάνεστε, τόσο πιο εύκολα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σας.

Όταν αξίζει μεγαλύτερη προσπάθεια

Από την άλλη βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις η συμπεριφορά του ενός αλλάζει όταν αλλάζει και του άλλου. Ή είναι κάτι που γίνεται ταυτόχρονα. Όταν το ζευγάρι είναι πολλά χρόνια μαζί, τα προβλήματα, οι υποχρεώσεις, η καριέρα, το άγχος, τα παιδιά, όλα συμβάλουν στη δημιουργία ενός τείχους που μπαίνει ανάμεσά τους και πολύ δύσκολα θα σπάσει. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ίσως αξίζει να κάνετε μερικές προσπάθειες μεγαλύτερες της απλής συζήτησης.

1. Αντιληφθείτε τους «λόγους του»

Ίσως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους έπαψε να σας φροντίζει, οι οποίοι δεν σχετίζονται με εσάς. Το στρες, το άγχος ή και η κατάθλιψη ίσως είναι μερικοί λόγοι

2. Βρείτε ξανά κοινά ενδιαφέροντα

Θυμηθείτε τι κάνατε όταν πρωτογνωριστήκατε και δοκιμάστε ξανά τα όσα κάνατε τότε μαζί. Ή δοκιμάστε να τον ακολουθήσετε σε κάτι που του αρέσει αλλά για το οποίο εσείς δεν τρελαίνεστε.

3. Μην είστε δεδομένη

Ξέρουμε, δεν είστε πια 15 χρονών για να ακολουθείτε τέτοιου είδους «παιχνίδια». Αν όμως θέλετε πραγματικά να κερδίσετε το ενδιαφέρον του ξανά δοκιμάστε να τον κάνετε να ζηλέψει, βγείτε με τις φίλες σας, κάντε τον να σας θαυμάσει και δείξτε του ότι έχετε ενδιαφέροντα.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Αν δεν φροντίσετε εσείς τον εαυτό σας, γιατί να σας φροντίσει κάποιος άλλος; Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, αρχίστε γυμναστική, βγάλτε επιτέλους τις φόρμες από πάνω σας, βαφτείτε, κάντε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.

5. Μην τσακώνεστε

Πριν του βάλετε τις φωνές ή αρχίσετε την γκρίνια, σκεφτείτε αν αυτό που έκανε αξίζει όσα θα του προσάψετε. Συνήθως όχι...

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν «πιάσει», τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείτε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι αυτό που ψάχνατε και θα πρέπει να το αποδεχθείτε. Μην επιρρίψετε ευθύνες στον εαυτό σας και να αναζητήσετε το επόμενο βήμα.

v