Γέννα-λωτός: Τι είναι, τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Γέννα-λωτός: Τι είναι, τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Ο τοκετός στο σπίτι είναι μία διαδικασία που επιλέγουν όλο και περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, περισσότερο στα δυτικά κράτη και λιγότερο στην Ελλάδα. Αυτό δε μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αφενός λόγω της γενικότερης στροφής προς τις πιο φυσικές γέννες και αφετέρου λόγω του υψηλού κόστους του τοκετού σε ιδιωτική κλινική.

Η Γέννα-Λωτός

Αυτό που μας κάνει εντύπωση, όμως, είναι η αυξανόμενη «τάση» της γέννας-λωτού. Πρόκειται για γέννα που πραγματοποιείται μέσα σε χλιαρό νερό, κατά την οποία το μωρό «πλέει» από την κοιλιά της μητέρας προς ένα περιβάλλον συγγενές με εκείνο του εμβρυονικού υγρού και έτσι προσαρμόζεται πιο ομαλά στο φυσικό περιβάλλον.

Κατά την μετάβαση στο νερό, ο ομφάλιος λώρος παραμένει άθικτος. Κι αν ο πλακούντας μείνει συνδεδεμένος με το μωρό για τουλάχιστον 24 ώρες η γέννα ονομάζεται «γέννα-λωτός». Πολλοί από τους γονείς που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, μάλιστα, αποφασίζουν να κρατήσουν τον πλακούντα συνδεδεμένο μέχρι ο λώρος να πέσει μόνος του –όσες μέρες χρειάζεται για να γίνει αυτό.

Η γέννα-λωτός έχει την προέλευσή της από την Ινδία, όπου πιστεύεται ότι ο πλακούντας είναι η πηγή της συνείδησης. Στην Ινδία ο λώρος κόβεται λίγες μέρες μετά τη γέννα με οικογενειακή τελετουργία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η διατήρηση του λώρου και του πλακούντα είναι ωφέλιμη για το μωρό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 βρήκε ότι με το να περιμένει ο μαιευτήρας μερικά λεπτά, μέχρι ο λώρος να σταματήσει να έχει παλμό, και να τον κόψει μετά, δίνει την ευκαιρία σε ζωτικά βλαστοκύτταρα να φτάσουν στο μωρό. Η γέννα-λωτός προωθεί την ιδέα αυτή ακόμα περισσότερο, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα να διακοπεί πρόωρα η μεταφορά του ομφαλικού αίματος. Ο λώρος συνήθως αφαιρείται από το μωρό την τρίτη ημέρα, όμως μπορεί να διατηρηθεί εκεί και για δέκα ημέρες.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακούγεται εξαιρετική για το μωρό, όμως κάπως... αλλόκοτη για τους υπόλοιπους. Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο για μία νέα μαμά να συνηθίσει να κρατά και να φροντίζει το μωρό της, πόσο μάλλον να διαχειρίζεται και ένα ακόμα «σώμα». Γεννά, επίσης, ερωτήματα όπως «πώς φροντίζει κανείς τον πλακούντα, έτσι ώστε να μην... χαλάσει;».

Σε συνέντευξή της στο κανάλι Fox, η μαία Mary Ceallaigh απαντά ότι ο πλακούντας μπορεί να διατηρηθεί για μερικές ημέρες, αν τυλιχθεί με ύφασμα και πασπαλιστεί με αλάτι ή αρωματικά βότανα. Αν αρχίσει να χαλάει, συμπληρώνει η ίδια, θα μυρίσει όπως το «κυνήγι». Η Ceallaigh υποστηρίζει ότι η γέννα-λωτός είναι ασφαλής, καθώς δεν δημιουργείται πληγή από το κόψιμο του λώρου.

Πριν αρχίσετε να το σκέφτεστε...

Είναι και στην Ελλάδα αυξανόμενο φαινόμενοι οι κατ'οίκον τοκετοί, όμως, καθώς η νομοθεσία χαρακτηρίζει τον πλακούντα Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ), η διαχείρισή του μπορεί να γίνεται από φορείς που έχουν εγκεκριμένη άδεια.

Για την ακρίβεια, τον Δεκέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε πειθαρχικά μαία που αναλάμβανε τοκετούς στο σπίτι με βασική κατηγορία την μόλυνση του περιβάλλοντος από «επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα» (εννοώντας τον πλακούντα της λεχώνας) που παράγονται στους κατ' οίκον τοκετούς, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο.

Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τοκετό κατ'οίκον, φροντίστε αμέσως μετά να δοθεί ο πλακούντας σε ιδιωτική εταιρία για αποτέφρωση (κόστος: 100-150 ευρώ), αν δεν θέλετε να κινδυνεύσετε να δεχθείτε ποινική δίωξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v