Γιατί πρέπει να πίνουν γάλα οι έφηβοι

Γιατί πρέπει να πίνουν γάλα οι έφηβοι

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους δώδεκα άνδρες άνω των 50 στην Ευρώπη θα εμφανίσει κάποια στιγμή οστεοπόρωση, λένε πρόσφατες στατιστικές. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά μπορούν να βελτιωθούν αν αυξηθεί η κατανάλωση γάλακτος στα εφηβικά χρόνια. Δείτε τι λένε οι ειδικοί.

Ό,τι προσλαμβάνει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία των οστών στη μέση ηλικία, λένε οι επιστήμονες. Περίπου το 50% της οστικής μάζας αποκτάται κατά την εφηβεία. Μέχρι τα 20 η ποσότητα οστών του οργανισμού είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή (μέγιστη οστική μάζα), και από εκείνη τη στιγμή και μετά σταδιακά μειώνεται. Έτσι, αν ο οργανισμός δεν έχει λάβει επαρκή ποσότητα ασβεστίου μέχρι εκείνη την ηλικία, δεν θα διαθέτει το απαραίτητο ασβέστιο που χρειάζεται το άτομο για την υπόλοιπη ζωή του.

Ημερήσια ποσότητα

Εννέα στις δέκα έφηβες δεν λαμβάνουν επαρκές ασβέστιο σε καθημερινή βάση. Η συνιστώμενη ποσότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κυμαίνεται στα 800 milligrams ασβεστίου την ημέρα για κορίτσια από 7 έως 11 ετών και στα 1.000mg για αγόρια της ίδιας ηλικίας. Υπολογίστε ότι σε μισό λίτρο γάλακτος περιλαμβάνονται περίπου 700mg ασβεστίου.

Πώς, όμως, μπορεί ένας γονιός να πείσει μία έφηβη να νοιαστεί για ένα πρόβλημα που δεν θα την απασχολήσει για τα επόμενη 40 χρόνια; Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι νέες γυναίκες που ανησυχούν ότι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα παχαίνουν και γι'αυτό τα αποφεύγουν. Άλλες απλά δεν έχουν βάλει το γάλα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής, ίσως επειδή ούτε οι γονείς τους πίνουν γάλα. Άλλωστε, το γάλα δεν είναι τόσο διαθέσιμο όσο άλλα fast-food τρόφιμα και ποτά (π.χ. αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί, παγωμένο τσάι κ.λ.π.)

«Αρμέγοντας» τις εναλλακτικές

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ο γονιός προκειμένου να βοηθήσει το έφηβο παιδί του να καταλάβει τη σπουδαιότητα του να χτίσει γερά κόκαλα. Όπως με κάθε θέμα υγείας, η πρόληψη είναι η καλύτερη τακτική. Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν το γάλα να γίνει μέρος της καθημερινής διατροφής του παιδιού, ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Αν το καταφέρουν αυτό, δύσκολα το παιδί θα απορρίψει το γάλα στην εφηβεία.

Όσο για τα παιδιά με... ιδιοτροπίες στη γεύση του γάλακτος, και γι'αυτά υπάρχει λύση: Υπάρχουν τα σοκολατούχα γάλατα, τα γάλατα με γεύσεις, τα αποβουτυρωμένα και light για όσους φοβούνται ότι θα παχύνουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατανοήσει το παιδί πόσα πολλά θα προσφέρει στον εαυτό του μεγαλώνοντας αν καταναλώνει επαρκή ποσότητα γάλακτος καθημερινά.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με άρθρο του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κ. Κυριακό Ρέππα, «πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν την πιθανότητα ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα συμβάλλει στη δημιουργία καταγμάτων σε παιδιά. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 100 κορίτσια ηλικίας 3-15 χρόνων με κατάγματα στον πήχη βρέθηκε ότι είχαν μικρότερη οστική μάζα σε πολλαπλά σημεία απ' ότι υγιή κορίτσια αντίστοιχης ηλικίας. Στην ίδια έρευνα προέκυψε ότι τα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών με κατάγματα εμφάνιζαν μικρότερη πρόσληψη ασβεστίου από την ομάδα ελέγχου. Παρόμοια, σε άλλη έρευνα αναφέρεται ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου φαίνεται να εκδηλώνει προστατευτική δράση ενάντια σε κατάγματα σε αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία».

Επιπλέον, ο ενδοκρινολόγος Μπονιάκος Αναστάσιος συμπληρώνει σε άρθρο του ότι πέρα από το ασβέστιο, κύρια δομικά υλικά του οστού είναι ακόμα ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Έτσι, πέρα από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι απαραίτητα σε ημερήσια βάση για τα παιδιά (ιδανικά 2-3 μερίδες τέτοιων τροφίμων), σημαντικό ρόλο στην διατροφή του παίζουν ακόμα οι καρποί, οι φυτικές ίνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα ψάρια.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου, «ένας άνθρωπος μέχρι τα 23 έτη του που ο σκελετός ακόμα ενισχύεται, πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει δύο γαλακτοκομικά γεύματα την ημέρα. Από την ηλικία αυτή και μετά, η επάρκεια ασβεστίου βοηθά στην καλή συντήρηση των οστών.»

v