5 συμβουλές για να αφήνετε τη δουλειά στο γραφείο

5 συμβουλές για να αφήνετε τη δουλειά στο γραφείο

Μόλις φάγατε -για μεσημέρι και βράδυ-, κοιμίσατε τα παιδιά και χαλαρώνετε με τον σύντροφό σας πίνοντας λίγο κρασί στη βεράντα. Ξαφνικά ακούγεται ο τρομακτικός ήχος του κινητού σας. Προφανώς κάποιος από το γραφείο δεν έχει μπει στον κόπο να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή ζείτε στο παραμύθι σας, μακριά από την τρέλα του γραφείου, και δεν θέλετε κανείς και τίποτα να σας ενοχλήσει.

Δυστυχώς, το να φεύγει κανείς στην ώρα του από το γραφείο, χωρίς να πάρει δουλειά για το σπίτι είναι πράγμα σπάνιο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στις μέρες μας. Τους περισσότερους ακολουθεί δουλειά και στο σπίτι, χαλώντας πολλά απογεύματα ή βράδια που προορίζονται για χαλάρωση και ξεκούραση. Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η τεράστια αγάπη που τρέφουν οι περισσότεροι για την δουλειά, η οποία δεν τους αφήνει να απαγκιστρωθούν από αυτήν, αλλά το ότι δυσκολεύονται να βάλουν όρια και να διαχωρίσουν αυστηρά την επαγγελματική από την προσωπική τους ζωή.
Αν είστε έτοιμοι να διεκδικήσετε ξανά την ελευθερία σας, δείτε τις παρακάτω συμβουλές:

Σπάστε τα ηλεκτρονικά δεσμά

Το πρώτο και πιο προφανές πράγμα που πρέπει να κάνετε για να σπάσετε τα δεσμά που σας ενώνουν με το γραφείο είναι να αποσυνδεθείτε –εκτός αν είστε γιατρός ή σας πληρώνουν για να δουλεύετε 24 ώρες το 24ωρο. Οι υπόλοιποι, απλά απενεργοποιήστε κινητά, blackberry, υπολογιστές και tablet. Οτιδήποτε προκύψει στο γραφείο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ώρες εργασίας ή από συναδέλφους που πιθανώς βρίσκονται στο γραφείο τη συγκεκριμένη ώρα.
Έχοντας τα ψηφιακά μέσα ανοιχτά μπορείτε εύκολα να ξανακυλήσετε. Για παράδειγμα, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα e-mail σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ώρες μεταμεσονύχτιας εργασίας. Θέλετε να λύσετε τυχόν πρόβλημα που προέκυψε τη δεδομένη στιγμή ή να πάτε τα παιδιά τη βόλτα που τους υποσχεθήκατε; Τα παιδιά το θυμούνται όταν οι γονείς τα παραμελούν και... δεν είναι ότι θα πάρετε και αύξηση για το φιλότιμο που επιδεικνύετε!

Κλείστε τη μέρα όπως πρέπει

Πώς θα κάνετε, λοιπόν, πιο εύκολα τη μετάβαση από τον ρόλο του σκληρά εργαζόμενου σε αυτόν του ευχάριστου ενήλικα; Ξεκινώντας από τα τελευταία σας λεπτά πριν φύγετε από το γραφείο: Κάντε μία λίστα με όλα αυτά που κάνατε, με τις δουλειές που τελειώσατε και με αυτά που έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα. Η οργάνωση βοηθά να καθησυχάσετε κάθε άγχος ότι έχετε αφήσει ανολοκλήρωτες δουλειές, το οποίο μπορεί να σας ακολουθήσει και στο σπίτι.

Στη διαδρομή προς το σπίτι χαλαρώστε, βάλτε τα ακουστικά σας και απολαύστε την αγαπημένη σας μουσική ή, αν μπορείτε, διαβάστε ένα βιβλίο. Σκοπός είναι να καθαρίσετε το μυαλό σας από κάθε δυσάρεστη σκέψη πριν φτάσετε στο σπίτι. Έτσι, φτάνοντας σπίτι δεν θα σας ενδιαφέρει τόσο το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο, αλλά το τι έχετε να κάνετε από εδώ και πέρα με την οικογένειά σας.

Μετάβαση στον προσωπικό χρόνο

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα φτάσετε στο σπίτι. Σπρώξτε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάθε πειρασμό να ανοίξετε τους φακέλους της δουλειάς και επιδοθείτε σε μία δραστηριότητα που θα σας κάνει να ξεχαστείτε. Έχετε σκύλο; Βγάλτε τον βόλτα. Έχετε να μαγειρέψετε; Πρέπει να ποτίσετε τα λουλούδια; Μήπως είναι καλύτερα να πάτε τώρα στο γυμναστήριο;

Τώρα που η λέξη «ελεύθερος χρόνος» αρχίζει να αποκτά το πραγματικό της νόημα, θα αρχίσετε να παρατηρείτε πως η δουλειά αρχίζει να αποκτά λίγο μικρότερη σημασία.

Βρείτε ισορροπία

Μήπως σιγά-σιγά αρχίζουν να γίνονται πολυάσχολα και τα απογεύματά σας; Προσοχή: Σκοπός είναι να βρείτε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την χαλάρωση, ρυθμίζοντας σωστά τον χρόνο σας: Να βάλετε πρόγραμμα στις υποχρεώσεις σας, να μη χάνετε χρόνο σε άσκοπα πράγματα και, αν είναι απαραίτητο, να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας για τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε προκειμένου να ρυθμίσετε διαφορετικά τον όγκο εργασίας σας. Μη νιώσετε ανίκανοι αν χρειαστεί να κάνετε μία τέτοια συζήτηση. Αντίθετα, εξηγήστε πως νιώθετε ότι ξοδεύετε υπερβολικό προσωπικό χρόνο στη δουλειά, προτείνοντας διαφορετικές στρατηγικές για να μη βγει κανείς ζημιωμένος. Μπορεί να μην βρείτε καμία κατανόηση εκ μέρους του προϊσταμένου σας, αλλά τουλάχιστον θα έχετε προσπαθήσει.

Μάθετε πότε να λέτε «όχι» και πότε «ναι»

Το τελευταίο που έχετε να κάνετε, προκειμένου να ρυθμίσετε το ζήτημα «δουλειά στο σπίτι» είναι να αποδεχθείτε το γεγονός ότι πιθανώς να υπάρξουν μέρες που πράγματι θα πρέπει να κάνετε κάποια δουλειά στο σπίτι ή που θα πρέπει να θυσιάσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας για τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις σας.

Το σημαντικό, όμως, είναι τις ημέρες που δεν είναι απολύτως απαραίτητο να ξανακαθίσετε στον υπολογιστή, επιστρέφοντας στο σπίτι, να μην το κάνετε. Είναι σημαντικό να βάζετε προτεραιότητες στις δουλειές που είναι σημαντικό να ολοκληρώνονται εγκαίρως και σε εκείνες που σας δίνουν ένα χρονικό περιθώριο.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα αρχίσετε να κάνετε όλο και πιο συχνά πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους στον ελεύθερο χρόνο σας και θα νιώσετε λιγότερο άσχημα την επόμενη φορά που θα χάσετε ένα ηλιόλουστο απόγευμα με τα παιδιά σας επειδή έπρεπε να ολοκληρώσετε ένα project.

Πηγή: TLC.Howstuffworks

v