Παρηγοριά στο φαγητό βρίσκουν οι σκληρά εργαζόμενες γυναίκες

Παρηγοριά στο φαγητό βρίσκουν οι σκληρά εργαζόμενες γυναίκες

Το ότι οι πολλές ώρες στο γραφείο κάνουν την υγιεινή διατροφή... όνειρο απατηλό, είναι γνωστό. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ότι το άγχος που συνοδεύει τη σκληρή δουλειά και την απουσία ωραρίου, μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Όπως διαπιστώνουν οι Φινλανδοί επιστήμονες, οι γυναίκες που εργάζονται ασταμάτητα, έχουν παραπάνω πιθανότητες να στραφούν στο φαγητό για να ανακουφιστούν από το στρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, όσες ανάφεραν πως βρίσκονταν στα όρια της υπερκόπωσης, ήταν πολύ πιθανό να βρουν καταφύγιο στην κατανάλωση φαγητού προκειμένου να νιώσουν καλύτερα και να χαλαρώσουν, χωρίς απαραίτητα να πεινάνε.

Επιπλέον, η κατηγορία των «κουρασμένων» γυναικών ήταν περισσότερο επιρρεπής στην ανεξέλεγκτη υπερφαγία, βιώνοντας το αίσθημα της συνεχούς πείνας ή της ανικανότητας να σταματήσουν να τρώνε μέχρι να «καθαρίσουν» το τραπέζι.

Το «συναισθηματικό» φαγητό δεν είναι λύση

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Nina Nevanpera, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, «αυτές που νιώθουν εργασιακή εξάντληση, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο "συναισθηματικό φαγητό" ή το "ανεξέλεγκτο φαγητό" και να μην έχουν τη δύναμη να κάνουν αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά τους. Προτείνουμε να αντιμετωπίσουν πρώτα την επαγγελματική εξουθένωση και έπειτα τυχόν πρόβλημα παχυσαρκίας».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 230 γυναικών, ηλικίας από 30 έως 55 ετών, οι οποίες συμμετείχαν σε κλινικό έλεγχο βασισμένο στον τρόπο ζωής τους. Όλες τους ήταν εργαζόμενες και στην αρχή της έρευνας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις ώρες εργασίας τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, το 22% υπέφερε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από εργασιακή εξάντληση. Όσες ανήκαν σε αυτό το ποσοστό, σκόραραν υψηλότερα στις μετρήσεις του «συναισθηματικού» και «ανεξέλεγκτου» φαγητού. Αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπερκόπωσης, δήλωσαν πως σταμάτησαν να τρώνε ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Πρόβλημα ο σύγχρονος τρόπος ζωής

«Η δουλειά μας διεισδύει στον τρόπο ζωής μας», σημειώνει η Sherry Pagoto, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε δουλειές ή σε γάμους που δεν τους ικανοποιούν, με αποτέλεσμα το φαγητό να έχει γίνει γι'αυτούς η μοναδική ευχαρίστηση».

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχουσες που υπέφεραν από εργασιακή εξάντληση, δεν εμφάνιζαν προβλήματα βάρους. «Ένας λόγος μπορεί να είναι η εκπαίδευση», δηλώνει η Pagoto. «Γυναίκες που εργάζονται σκληρά είναι συνήθως μορφωμένες και οι μορφωμένες γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερο βάρος». Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης τροφήςς για την υγεία αυτών των γυναικών, καταλήγει η γιατρός. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο καταφύγιο των στρεσαρισμένων ατόμων είναι η σοκολάτα ή το junk food και όχι ένα μήλο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Όχι και πολλά, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην εργασιακή αγορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να να βρισκόμαστε κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους και να ξεκλέβουμε έστω και λίγο χρόνο για δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν και μας ευχαριστούν. Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, ας φροντίσουμε να έχουμε στα ντουλάπια μας υγιεινές επιλογές που όχι μόνο θα ικανοποιήσουν γευστικά την ανάγκη μας για φαγητό, αλλά χάρη στις «αγχολυτικές» ουσίες που περιέχουν, θα μας ανεβάσουν τη διάθεση, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, ξηροί καρποί και μπάρες δημητριακών.

Πηγή: Reuters

v