Πόσοι από εσάς πλένετε σωστά τα χέρια σας;

Πόσοι από εσάς πλένετε σωστά τα χέρια σας;

Σας προειδοποιούμε: Αφού διαβάσετε αυτό, μπορεί να μην θέλετε να κάνετε άλλη χειραψία ποτέ ξανά. Μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα, περίπου 95 στους 100 δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους, με αποτέλεσμα να μην αποβάλουν από αυτά όλα τα βακτήρια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κάποιοι, μάλιστα, διαπράττουν χειρότερα αμαρτήματα υγιεινής: Το ένα τρίτο δεν χρησιμοποιεί σαπούνι και το ένα δέκατο δεν πλένει καν τα χέρια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της LiveScience. Πώς το ανακάλυψαν αυτό οι ερευνητές του Michigan State; Ζητώντας από τους φοιτητές τους να κατασκοπεύσουν 3.749 χρήστες δημόσιων αποχωρητηρίων.

«Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 με 20 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας. Ο μέσος χρόνος που παρατηρήθηκε στις δημόσιες τουαλέτες, ωστόσο, δεν ξεπερνούσε τα 6 δευτερόλεπτα. Ενδιαφέρουσα ήταν, μάλιστα και η παρατήρηση πως αν ο νιπτήρας ήταν καθαρός ο χρόνος πλυσίματος αυξανόταν έως και στο διπλάσιο.

Οι άνδρες, όπως πιθανώς υποψιάζεστε, προσέχουν λιγότερο ζητήματα υγιεινής από τις γυναίκες: Μόνο οι μισοί χρησιμοποίησαν σαπούνι, ενώ το 15% δεν έπλυνε καν τα χέρια του. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 78% και 7%.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές: «Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως οι άνθρωποι πλένουν πιο σωστά τα χέρια τους», είπε ένας από αυτούς, χωρίς όμως να απαντά στο γιατί οι άνθρωποι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στην υγιεινή τους.

Πηγή: Newser

v