Οι 10 καλύτερες συμβουλές για δίαιτα

Οι 10 καλύτερες συμβουλές για δίαιτα

Με όλες αυτές τις δίαιτες που βγαίνουν στη μόδα ανά καιρούς, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το σωστό από το λάθος. Καταφέραμε να "κλέψουμε" τις δέκα καλύτερες συμβουλές που ακούσαμε ποτέ από διάφορες δίαιτες και σας τις παρουσιάζουμε.

Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, είτε αυτές είναι κρέας, είτε γαλακτοκομικά, είτε οποιαδήποτε άλλη τροφή ζωικής προέλευσης. Με τον τρόπο αυτό θα τρώτε πολύ πιο υγιεινά, δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Έτσι, θα «ρίξετε» και τα κιλά και την χοληστερόλη σας.

Ποικιλία τροφίμων ολικής άλεσης

Καλό το σιτάρι, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα προϊόντα ολικής άλεσης που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας, όπως καστανό ρύζι, κινόα, αμάραντος, τα οποία μάλιστα είναι ιδανικά για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Μάλιστα, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ίνες, σίδηρο και βιταμίνες Β και Ε.

Αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη

Η Gwyneth Paltrow, μία από τις celebrities που δηλώνουν φανατικές της υγιεινής διατροφής, έχει γράψει βιβλίο μαγειρικής με συνταγές που αποτελούνται αποκλειστικά από υγιεινές τροφές, δηλαδή χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς κρέας κ.λ.π. Ελάχιστες περιέχουν κάποιο από αυτά τα συστατικά. Σκοπός τους είναι να μειώσουν στο ελάχιστο τα πρόσθετα σάκχαρα. Όπως η ίδια λέει, όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνουμε τόσο λιγότερο την αποζητά ο οργανισμός μας.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Μπορεί η δίαιτα Atkins να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο το γεγονός ότι συνιστά να καταναλώνει κανείς περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποτελεί πραγματικό διατροφικό μάντρα. Τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα, λέει η δίαιτα Atkins, είναι αρκετές για να λαμβάνει ο οργανισμός τις φυτικές ίνες που χρειάζεται.

Καλά λιπαρά από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο

Η δίαιτα Wheat Belly λέει ότι υπεύθυνο για τα περιττά κιλά μας είναι το σιτάρι. Συνιστά, λοιπόν, να απομακρύνουμε όλα τα τρόφιμα από σιτάρι από την διατροφή μας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι υγιές ούτε εφικτό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να απολαμβάνεται τα καλά λιπαρά. Δηλαδή τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο, τα οποία ωφελούν σημαντικά την υγεία.

Περισσότερη καθαρή πρωτεΐνη

Η δίαιτα Paleo συνιστά να πάμε μερικούς αιώνες πίσω και να ακολουθήσουμε τη διατροφή των προϊστορικών ανθρώπων, δίνοντας έμφαση στην «καθαρή» πρωτεΐνη, η οποία προέρχεται από τα ψάρια, το κοτόπουλο και τα αυγά. Για τους χορτοφάγους, η δίαιτα αυτή συνιστά οι πρωτεΐνες να προέρχονται από όσπρια και ρύζι.

Στρατηγικά σνακ

Η διατήρηση καλού μεταβολισμού είναι σημαντική αν θέλει κανείς να προσέξει το βάρος του και τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έτσι, κάποιες δίαιτες σωστά προτείνουν να αντικαταστήσετε τα μπισκότα και τα παχυντικά σνακ από άλλα περισσότερο θρεπτικά, όπως τα ψημένα αμύγδαλα, το τυρί χαμηλών λιπαρών και τα βρασμένα αυγά.

Καθημερινή άσκηση

Σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή η καθημερινή άσκηση μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα, έστω κι αν πρόκειται για δεκαπέντε-είκοσι λεπτά γρήγορο περπάτημα. Δεν υπάρχει διατροφολόγος που να μην συμφωνεί με αυτό.

Αφήστε τον εαυτό σας να πεινάσει

Μία άλλη δίαιτα, για να διατηρήσει κανείς το βάρος και την καλή του υγεία, συνιστά διακοπτόμενη νηστεία. Δηλαδή, να τρώει κανείς φυσιολογικά για 5 ημέρες την εβδομάδα και να μειώνει την πρόσληψη θερμίδων του στο ¼ του φυσιολογικού τις άλλες 2 ημέρες. Αν και η ενδιαφέρουσα αυτή δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα (ρωτήστε τον γιατρό σας καλύτερα), υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι δεν πειράζει πού και πού να πεινά κανείς. Αρχίστε, λοιπόν, να ακούτε το σώμα σας και να τρώτε μόνο όταν πραγματικά πεινάτε.

Ξεφύγετε από τα συνηθισμένα

Υπάρχουν αμέτρητες θρεπτικές τροφές που ωφελούν την υγεία και την εμφάνισή σας, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε. Ξεχάστε, λοιπόν για λίγο τα συνηθισμένα τρόφιμα που τρώτε σε καθημερινή βάση και γνωρίστε το λάχανο, το κάρδαμο, το πλιγούρι και τα τεύτλα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μία σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και ροδάκινο και θα ενθουσιαστείτε με την πρωτότυπη γεύση!

* Tip: Μία ακόμα καλή ιδέα είναι να υπολογίσετε τις θερμίδες που χρειάζεστε να λαμβάνετε καθημερινά, καθώς και πόσες θερμίδες περιέχονται στις τροφές που τρώτε. Για τον σκοπό αυτό θα σας βοηθήσουν τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ του Mama365.

v