Έρευνα: Γιατί οι νέες μαμάδες δεν έχουν όρεξη για σεξ;

Έρευνα: Γιατί οι νέες μαμάδες δεν έχουν όρεξη για σεξ;

Συνέβη και σε εσάς να χάσετε την διάθεσή σας για σεξ αφού γίνατε μαμά; Παρόλο που οι περισσότεροι γυναικολόγοι λένε ότι μία γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει να κάνει ξανά σεξ γύρω στις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, πολλές δεν έχουν την όρεξη. Για την ακρίβεια, κάποιες νέες μαμάδες μπορεί να μη νιώθουν έτοιμες ακόμα και για έναν χρόνο μετά τη γέννα.

Σας ακούγεται ανησυχητικό; Χαλαρώστε. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο και υπάρχουν ουκ ολίγοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan, οι γυναίκες λένε πως οι βασικοί λόγοι της μειωμένης διάθεσης για σεξ είναι η κούραση, ο διακοπτόμενος ύπνος του μωρού και η έλλειψη χρόνου. Ωστόσο, πέρα από την εξάντληση και το στρες που μπορεί να βιώνει μία νέα μαμά, υπάρχουν και κάποιοι ορμονικοί παράγοντες που ρίχνουν τη λίμπιντο:

Σε πολλές γυναίκες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά τον τοκετό μειώνονται, ενώ, αν θηλάζουν, η ορμόνη προλακτίνη που απελευθερώνει ο οργανισμός εμποδίζει την διέγερση. Με τον θηλασμό, επίσης, μειώνονται και τα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τους ιστούς της μήτρας. Τέλος, η νέα μαμά μπορεί να νιώθει σωματική δυσφορία κατά το σεξ ή ακόμα και να βιώνει, σε κάποιο βαθμό, επιλόχειο κατάθλιψη.

Η προσαρμογή της γυναίκας στη νέα της ζωή ως μητέρα μπορεί να είναι δύσκολη. Έτσι, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, το σεξ μπορεί να παραγκωνιστεί. Και, καθώς το μωρό έχει διαρκώς ανάγκη την παρουσία της μαμάς του, όταν τελικά εκείνη βρεθεί για λίγο μόνο της, ενδέχεται το τελευταίο πράγμα που θα θέλει να είναι ερωτικά αγγίγματα.

Αν πασχίζετε να ανακτήσετε το πάθος που είχατε με τον σύντροφό σας πριν το μωρό, θα βοηθούσε η επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο γάμου, ο οποίος θα μπορέσει να προσδιορίσει τα προβλήματά σας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην σχέση σας.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα ζητήματα, βέβαια, η ύφεση της σεξουαλικής ζωής μετά το μωρό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας με τον σύντροφό σας και να μη χάνετε ευκαιρία για σεξ κάθε φορά που έχετε όρεξη.

Πηγή: Modernmom

v