Δροσιστικές και υγιεινές κρύες σούπες για το καλοκαίρι

Δροσιστικές και υγιεινές κρύες σούπες για το καλοκαίρι

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, μια ζεστή σούπα μοιάζει καταστροφική. Μια κρύα, αναζωογονητική και υγιεινή σούπα όμως, γεμάτη θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, ακούγεται ιδανική! Δείτε 5 εύκολες συνταγές για... παράξενες σούπες που βρήκαμε στο health.com και φυλάξτε τις στο ψυγείο για γρήγορο σνακ ή γεύμα.

Σούπα με τζίντζερ και καρότο

Μπορείτε να διατηρήσετε για αρκετές ημέρες αυτή τη σούπα στο ψυγείο, αρκεί να προσθέσετε τελευταία στιγμή το γιαούρτι.

Θερμίδες: 114

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ περίπου 5 εκατ., αποφλοιωμένο και τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
10 – 12 καρότα σε φέτες
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Χυμό από 1 λάιμ
1 φλιτζάνι γιαούρτι απλό (όχι άπαχο)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, 6 - 8 λεπτά. Προσθέτετε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό. Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα καρότα. Ρίχνετε το ζωμό, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει.

Αφαιρέστε το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέσο και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα είναι πολύ τρυφερά, για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρέστε σούπα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Βάλτε τη σούπα στο μπλέντερ, λίγο λίγο μέχρι να λιώσει. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάστε και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως, τουλάχιστον για 2 ώρες.

Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέστε το χυμό λάιμ και το γιαούρτι. Σερβίρετε κρύο, με αλάτι της προτίμησής σας.

Σούπα με κάρυ και κολοκυθάκι

 

Θερμίδες: 165

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκι του γλυκού κάρι σκόνη
περίπου 6 κολοκύθια, καθαρισμένα, χοντροκομμένα
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, 6 με 8 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και το κάρυ σε σκόνη και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Δυναμώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα κολοκυθάκια, ρίχνετε το ζωμό και προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι πολύ τρυφερά, για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε σούπα κρυώσει.

Βάλτε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να λιώσει. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάστε και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Λίγο πριν το σερβίρισμα, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το αλάτι και το πιπέρι. Γαρνίρετε με κόλιαντρο και σερβίρετε.

Σούπα πεπόνι με μέντα

 

Θερμίδες: 147

Υλικά

1 μεγάλο πεπόνι
1/4 κούπας μέλι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 1/2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα

Εκτέλεση

Κόψτε στη μέση το πεπόνι και βγάλτε τους σπόρους και τη φλούδα. Κόψτε το πεπόνι σε μεγάλα κομμάτια.
Αναμείξτε το πεπόνι, το μέλι και το χυμό σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Λίγο πριν το σερβίρισμα, χτυπήστε τη σούπα και προσθέστε τη μέντα. Σερβίρετε πολύ κρύα, γαρνιρισμένη με κλαδάκια μέντας.

Σούπα με σπανάκι και αβοκάντο

 

Θερμίδες: 243

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση
2 1/2 φλιτζάνια γάλα 2%
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 ώριμα αβοκάντο, χωρίς κουκούτσι, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού Tabasco, ή περισσότερο
Χυμό από 1 λεμόνι, καθώς και φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για περίπου 7 λεπτά. Πιέστε το σπανάκι για να βγάλετε τα υγρά του και προσθέστε το δυναμώνοντας τη φωτιά. Ρίξτε το αλεύρι, ανακατεύοντας. Ρίξτε το γάλα και το ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να πήξει, για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το αλατοπίπερο, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Κάντε το μείγμα πουρέ σε ένα μπλέντερ. Κρατήστε δύο κούπες και μεταφέρετε το υπόλοιπο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε στο μπλέντερ το αβοκάντο και τις δύο κούπες και έπειτα προσθέστε το στη σούπα.

Αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέστε το Tabasco και το χυμό λεμονιού.

Καλοκαιρινό Μπορς

 

Θερμίδες: 199

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό παντζάρια (3-4 μέτρια)
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι γιαούρτι απλό (όχι άπαχο)
1/4 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
Κλωναράκια φρέσκο άνηθο για το γαρνίρισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση

Τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 6 με 8 λεπτά. Κόψτε και ξεφλουδίστε τα παντζάρια και ρίξτε τα στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό. Δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε αλάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τη σούπα να βράσει. Αφαιρέστε το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια, για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Κάντε τη σούπα, πουρέ σε ένα μπλέντερ και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε το και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Χτυπήστε το γιαούρτι με το ξύδι και το αλατοπίπερο. Σερβίρετε σε παγωμένο μπολ, γαρνιρισμένη με κλωναράκια φρέσκο άνηθο, αν θέλετε.

v