Χαλαρώστε! 14 σημάδια ότι είστε πολύ αυστηρή

Χαλαρώστε! 14 σημάδια ότι είστε πολύ αυστηρή

Αν η 4χρονη κόρη σας δημιουργεί έναν μικρό χαμό κάθε φορά που κάθεται στο τραπέζι για φαγητό, την αφήνετε να ηρεμήσει μόνη της ή της παίρνετε το αγαπημένο της παιχνίδι; Αν ο γιος σας, στην Ε' Δημοτικού, αρνείται να κάνει τα μαθήματά του, του απαγορεύετε να δει τηλεόραση ή να παίξει με τους φίλους του; Και πώς αντιδράτε όταν η έφηβη κόρη σας δεν επιστρέφει ποτέ στην ώρα της;

Διλήμματα πειθαρχίας απασχολούν λίγο-πολύ όλους τους γονείς. Πώς μπορούμε, όμως, να ξέρουμε αν ο τρόπος που επιλέγουμε για να επιβάλουμε την επιθυμία μας στο παιδί, είναι ο σωστός;

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Cleveland, Dr. Elizabeth Short, εξηγεί ότι ενώ οι περισσότεροι νέοι γονείς προσπαθούν να μην είναι πολύ αυστηροί, γιατί θέλουν να έχουν φιλικές σχέσεις με τα παιδιά τους, υπάρχουν κάποιοι με υπερβολικές απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν στα παιδιά μόνιμο άγχος για το πώς θα κρατούν ευχαριστημένους τους γονείς τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά νιώθουν ότι δεν θα τα καταφέρουν και εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Δείτε ποια σημάδια χτυπούν καμπανάκι...

Θέτετε πάρα πολλούς κανόνες

Αυτό δείχνει ότι ανησυχείτε πως δεν θα τηρηθούν οι κανόνες σας, επομένως προσθέτετε συνεχώς καινούργιους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να βάζετε λιγότερους, αλλά σημαντικούς κανόνες, στους οποίους θα επιμένετε πάντα για την τήρησή τους.

Οι απειλές σας ξεπερνούν το μέτρο

Απειλές του τύπου «θα σου καταστρέψω όλα τα παιχνίδια» ή «θα σε πετάξω έξω από το σπίτι» δεν λειτουργούν γιατί αν το παιδί σας απαντήσει «εντάξει», θα αναγκαστείτε να οπισθοχωρήσετε, κάτι που θα φανερώσει την αδυναμία σας και θα δώσει στο παιδί σας κίνητρο να συνεχίσει να συμπεριφέρεται άσχημα.

Οι κανόνες σας ξεπερνούν τα όρια του γονιού

Οι γονείς μπορούν να θέσουν κανόνες σχετικά με τις σχολικές επιδόσεις, τη συμπεριφορά σε τρίτους και την ασφάλεια. Όταν πρόκειται, όμως, για προσωπικά θέματα (π.χ. επιλογή φίλων), ο γονιός θα πρέπει να αφήσει το παιδί ελεύθερο, λένε οι ψυχολόγοι. Βέβαια, δεν επιτυγχάνεται πάντοτε συμφωνία ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί, σχετικά με το εάν ένας κανόνας έχει να κάνει με την ασφάλεια ή με κάποιο προσωπικό ζήτημα. Καλό είναι, λοιπόν, όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, οι κανόνες να μπαίνουν αφού τους έχετε συζητήσει πρώτα.

Η αγάπη σας είναι υπό όρους

Λέγοντας σε ένα παιδί «είσαι άχρηστος» ή «αν κάνεις αυτό δεν θα σε αγαπάω πια» απειλείτε βαθιά την προσωπικότητά του – άλλωστε, ούτε εσείς το πιστεύετε όταν το λέτε. Προτιμήστε να το μαλώσετε «πάντα θα σε αγαπάω, αλλά περιμένω από εσένα να φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο» ή «ξέρω ότι μπορείς να είσαι καλύτερος από αυτό».

Δεν προσέχετε τις λέξεις σας

Όταν μαλώνετε ένα παιδί, παίζει ρόλο ο τρόπος που το κάνετε και το τι λέτε. Ακόμα και με ήρεμο τόνο, μπορεί καμιά φορά να πούμε πολύ σκληρά λόγια. Το περιεχόμενο των λέξεών μας έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά.

Δεν αφιερώνετε χρόνο

Όταν ζητάτε από το παιδί να κάνει κάτι δύσκολο, βοηθήστε το αντί να στέκεστε απέναντί του και να το διατάζετε. Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως καλός γονιός είναι αυτός που αφιερώνει χρόνο στο παιδί του.

Είστε πάντα ο μπάτσος, ο γκρινιάρης, ο ελεγκτής ή ο λοχαγός του σπιτιού

Και πότε ακριβώς είστε μαμά;

Το παιδί σάς αφήνει «εκτός»

Αν το παιδί έχει σταματήσει να σας μιλά για πράγματα που το ενδιαφέρουν, αυτό σημαίνει ότι νιώθει να απειλείται από την αυστηρότητά σας.

Δεν φέρνει πια φίλους στο σπίτι

Τα παιδιά θέλουν να υπάρχουν κανόνες σε ένα σπίτι γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια. Αν, όμως, είστε μονίμως εκείνη που τους θυμίζετε τους κανόνες, που κριτικάρετε τα παιδιά σας μπροστά σε άλλους και που ρωτάτε πράγματα υπό μορφή ανάκρισης, το παιδί θα σταματήσει να φέρνει τους φίλους του στο σπίτι.

Δεν το αφήνετε να πει την γνώμη του

Είναι πιθανό να διαφωνήσετε ή να μην σας αρέσει αυτό που θα πει, αλλά στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητο να μην αφήνει ένας γονιός το παιδί του να εκφράζεται ελεύθερα στο σπίτι.

Δεν παίζει

Το παιδί χρειάζεται χρόνο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για να αφομοιώσει όλα αυτά που έχει μάθει. Ένα παιδί που τρέχει από υποχρέωση σε υποχρέωση και από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τις συνεχείς πληροφορίες που δέχεται.

Είστε η μόνη που…

...δεν αφήνει το παιδί να μπει στο internet, να δει τηλεόραση, να παίξει με συγκεκριμένα παιχνίδια. Παρατηρήστε τι κάνουν οι υπόλοιποι γονείς και παραδειγματιστείτε.

Απαγορεύετε τα πάντα

Αν το παιδί σας θέλει να κάνει κάτι που σας ανησυχεί και σκοπεύετε να το απαγορεύσετε, είναι προτιμότερο να του πείτε: «θα προτιμούσα να μην το κάνεις, για τους εξής λόγους, αλλά αν το θες τόσο πολύ, θα με αφήσεις να είμαι δίπλα σου και να σε προσέχω».

Είστε ψυχρή σαν παγοκολόνα

Κανένα παιδί, τελικά, δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα με έναν αυστηρό γονιό όσο εκείνος παραμένει ζεστός και τρυφερός, συμπεραίνουν οι ειδικοί.

Πηγή: Webmd 

v