8 μύθοι για τις γάτες

8 μύθοι για τις γάτες

Είτε είστε βέρος γατόφιλος είτε αποκτήσατε τώρα μια γάτα, όσα νομίζατε ότι ξέρατε για αυτά τα συναρπαστικά ζώα, ενδέχεται να μην ισχύουν. Δείτε οκτώ από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις γάτες.

Μύθος: Οι γάτες μπορούν να εξερευνούν έξω από μόνες τους

Παρόλο που πιστεύετε ότι η γάτα σας θα ξετρελαθεί να αναζητήσει τις ρίζες της ως κυνηγός, είναι επικίνδυνο να αφήνετε τη γάτα σας μόνη έξω. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι ζουν τρεισήμισι φορές περισσότερο από τις «αλητόγατες» καθώς οι δεύτερες υπόκεινται σε λοιμώξεις, παράσιτα και τραυματισμούς από τα σκυλιά, τα αυτοκίνητα και τις άλλες γάτες. Δεν είναι, επομένως, ασφαλές να τις αφήνετε να βολτάρουν μόνες τους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μάθετε στη γάτα να βγαίνει βόλτα με λουράκι. Αν αυτό δεν της αρέσει, βγάλτε την βόλτα σε έναν περιφραγμένο χώρο.

Μύθος: Οι γάτες προσγειώνονται πάντοτε με τα πόδια όταν πέφτουν

Ισχύει αλλά όχι έτσι ακριβώς. Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «high-rise syndrome» και αναφέρεται σε γάτες που πέφτουν από πολύ ψηλά (συνήθως λόγω αφηρημάδας) και επιβιώνουν. Κατά τη διάρκεια μιας πτώσης, οι γάτες μπορούν και περιστρέφουν το κεφάλι τους έτσι ώστε να κοιτάζει το έδαφος και το υπόλοιπο σώμα ακολουθεί. Πριν από κάθε προσγείωση χαλαρώνουν τους μύες τους, έτσι ώστε να μειώσουν τον αντίκτυπο της πτώσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αν η γάτα έχει περιορισμένο εύρος κίνησης κι έτσι ακόμα και μια πτώση από μικρή απόσταση, όπως ένα έπιπλο μπορεί να τις τραυματίσει.

Τι να κάνετε: Το ασφαλέστερο είναι να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά.

Μύθος: Οι γάτες πίνουν γάλα

Μπορεί όταν τους δίνετε γάλα να το καταβροχθίζουν, ωστόσο δεν είναι τόσο καλή ιδέα. Οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα τους προκαλεί διάρροιες και μπορεί επίσης να αναπτύξουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη από το πολύ ασβέστιο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνετε αγελαδινό γάλα στις γάτες. Τα γατάκια που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, δεν πίνουν γάλα μετά τον απογαλακτισμό τους. Εάν όμως για δικούς σας λόγους θέλετε να της δίνετε γάλα, τότε ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας πει αν πειράζει ή όχι.

Μύθος: Το να γουργουρίζει σημαίνει ότι χαίρεται

Ενώ πράγματι οι γάτες γουργουρίζουν όταν χαίρονται, μπορεί επίσης να γουργουρίζουν όταν είναι νευρικές, πληγωμένες όταν γεννούν, θηλάζουν και προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Για τις γάτες το γουργούρισμα είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουν μια οικεία ατμόσφαιρα μεταξύ τους και με τους άλλους. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος τη διαφορά ανάμεσα σε ένα γουργούρισμα χαράς και ένα νευρικότητας.

Τι να κάνετε: Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας γουργουρίζει γιατί είναι ανήσυχη, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το Feliway, μια συνθετική μορφή φερομονών, τις οποίες οι γάτες χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν το ασφαλές έδαφος. Μπορείτε να το ψεκάσετε πάνω σας, στο αυτοκίνητο ή στον μεταφορέα της γάτας.

Μύθος: Οι γάτες βλάπτουν τις εγκύους

Εξακολουθείτε να μπορείτε να αγκαλιάστε τη γάτα σας ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε. Αυτό, όμως που ίσως πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τις συνήθειες της γάτας σας. Να γιατί: Η τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που κολλάνε οι γάτες από την κατανάλωση μολυσμένων τρωκτικών, πτηνών ή άλλων ζώων, μπορεί να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Αν οι γάτες κολλήσουν, παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μεταφέρουν το παράσιτο στα περιττώματά τους. Άρα η μοναδική περίπτωση για να προσβληθεί μια γυναίκα από τοξοπλάσμωση είναι από το κουτί της άμμου, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί.

Τι να κάνετε: Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο, ώστε να μην μπορεί να μολυνθεί από τα άλλα ζώα. Αν είστε έγκυος ζητήστε από κάποιον άλλο να καθαρίζει την άμμο της γάτας ή φοράτε γάντια και πλένετε καλά τα χέρια σας μετά. Το πιο σημαντικό όμως είναι να το καθαρίζετε τακτικά, καθώς το παράσιτο γίνεται μολυσματικό 24 ώρες μετά.

Μύθος: Οι γάτες είναι μοναχικά πλάσματα

Το καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τις γάτες δεν είναι μοναχικό. Χρειάζονται καθημερινά ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες για να παραμείνουν υγιείς και ευτυχισμένες.

Τι να κάνετε: Τοποθετήστε στο σπίτι ράφια, έτσι ώστε να μπορούν να σκαρφαλώνουν. Πάρτε της πολλά παιχνίδια, αφήστε στο πάτωμα ρολό από χαρτί και παίζετε μαζί της κάθε μέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε δύο γάτες, κατά προτίμηση αδέλφια, ώστε να παίζουν μεταξύ τους και να κρατάει το ένα συντροφιά στο άλλο.

Μύθος: Οι γάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν

Οι γάτες φαίνεται να γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς να χρησιμοποιούν το κουτί με την άμμο. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευφυείς και μπορούν να μάθουν πολλά. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να τις διδάξουν. Οι γάτες δεν ανταποκρίνονται στις τιμωρίες ή τις φωνές, όπως τα σκυλιά. Μαθαίνουν μόνο μέσα από την επιβράβευση.

Τι να κάνετε: Αν για παράδειγμα η γάτα σας αρχίζει να γρατζουνά τα έπιπλα, κατευθύνεται κάπου αλλού την προσοχή της και αν τελικά σταματήσει επιβραβεύστε την, δίνοντάς της τον αγαπημένο της μεζέ.

Μύθος: Οι γάτες δεν χρειάζεται να πηγαίνουν τακτικά στον κτηνίατρο

Δυστυχώς, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στον κτηνίατρο πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να πάσχουν από πολλά παράσιτα και ασθένειες. Το πρόβλημα με τις γάτες είναι ότι όταν έχουν κάποια ασθένεια, την συγκαλύπτουν, έτσι ώστε να μην γίνονται ευάλωτες στη φύση και να γίνονται εύκολη λεία άλλων ζώων. Μάλιστα, κάποιες θανατηφόρες ασθένειες, όπως η καρδιακή ή νεφρική νόσος δεν έχουν καθόλου ορατά συμπτώματα.

Τι να κάνετε: Οι νέες, υγιείς γάτες θα πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο μία φορά τον χρόνο. Οι γάτες από οκτώ ετών και πάνω ή γάτες με προβλήματα υγείας πρέπει να πηγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

v