Οι τροφές που λευκαίνουν τα δόντια

Οι τροφές που λευκαίνουν τα δόντια

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί, το κάπνισμα και ο καφές κιτρινίζουν τα δόντια. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να έχουμε ένα πιο λευκό χαμόγελο; Δείτε τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν!

Φράουλες

Μπορεί να είναι κόκκινες, αλλά το μηλικό οξύ που βρίσκεται στις φράουλες, έχει την ικανότητα να αποχρωματίζει επιφανειακά τα δόντια, επισημαίνει ο Δρ Irwin Smigel, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την αισθητική οδοντιατρική, στο redbookmag.com.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μασώντας αυτά τα σκληρά τρόφιμα, τρίβεται η πλάκα και οι λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών, σύμφωνα με τον Δρ Matthew Messina, εκπρόσωπο του American Dental Association.

Κρεμμύδια

Μπορεί να μην είναι καλά για την ανάσα σας αλλά τα ωμά κρεμμύδια είναι ό,τι πρέπει για τα δόντια σας. Αυτό γιατί περιέχουν κάποιες θειικές ενώσεις, οι οποίες μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, όπως επισημαίνει ο Δρ. Shawn Frawley, στην ιστοσελίδα boston.com. Δεν σας αρέσει το κρεμμύδι; Το ωμό σκόρδο περιέχει επίσης αυτές τις ενώσεις.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για το υγιές σμάλτο των δοντιών. Η κατανάλωσή τους, διεγείρει το σάλιο, το οποίο αποτελεί φυσικό καθαριστικό του στόματός σας. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε τραγανό λαχανικό θα καθαρίσει φυσικά τα δόντια σας.

Μήλα

Το ηχηρό κρατς που ακούτε όταν δαγκώνετε ένα μήλο, μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι όμως καλό για τα δόντια σας. Τα μήλα, δυναμώνουν τα ούλα ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό αυξάνει την παραγωγή σάλιου, εξουδετερώνοντας τις αποικίες των βακτηρίων που οδηγούν σε κακή αναπνοή και πλάκα, επισημαίνει ο Δρ Smigel.

Μαγειρική σόδα

Κάντε ένα μικρό διάλλειμα από την οδοντόπαστα και δοκιμάστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα αποτελεί ήπια βάση (θυμάστε τα οξεά-βάσεις-άλατα από τη Χημεία;) που δρα αμφοτερικά, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντιδράσει τόσο με τα οξέα όσο και με τις βάσεις, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία. Η σύστασή της την καθιστά ιδανική για την εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας, η οποία είναι ικανή να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών.

Μπρόκολο

Αντίθετα με τα μούρα, το τραγανό αυτό λαχανικό δεν κολλάει στα δόντια και έτσι δεν προκαλεί λεκέδες. Προσθέστε λίγο ωμό μπρόκολο στη διατροφή σας και καθαρίστε τα δόντια σας χωρίς να τα βουρτσίσετε!

Τυρί

Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των οξέων στο στόμα σας. Το ασβέστιο και ο φώσφορος βοηθούν επίσης στην «επισκευή» των δοντιών σας. Προτιμήστε τρυριά με μειωμένα λιπαρά.

Νερό

Πίνετε άφθονο νερό για να κρατήσετε το στόμα σας ενυδατωμένο και το χαμόγελό σας φωτεινό, συμβουλεύει ο Δρ. Smigel, ο οποίος συνιστά να πίνετε νερό και μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και τροφών με σκούρο χρώμα. Ωστόσο, ενώ το νερό μειώνει την οξύτητα στο στόμα σας και τη ζημιά στο σμάλτο σας, ο Δρ Smigel προειδοποιεί ότι το πολύ ανθρακούχο νερό θα διαβρώσει την αδαμαντίνη και θα βλάψει τα δόντια σας.

Γάλα και γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά, αυτά, προϊόντα αποτελούν «υπερτροφές» όσον αφορά στα δόντια. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο δυναμώνει τα δόντια, καθιστώντας το σμάλτο υγιέστερο και πιο λευκό, όπως λέει ο Δρ. Matthew Messina στο redbookmag.com. Αλλά προσέξτε: Δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όλα όσα τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v