My Kids Running: Κάντε το τρέξιμο τρόπο ζωής του παιδιού

My Kids Running: Κάντε το τρέξιμο τρόπο ζωής του παιδιού

Το τρέξιμο είναι έννοια απόλυτα συνυφασμένη με την καλή φυσική κατάσταση, αλλά και με την φυσική τάση των παιδιών. Τα παιδιά θέλουν από τη φύση τους να τρέχουν –ποιος μπορεί να τα σταματήσει; Γιατί, λοιπόν, να μην τους δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν το τρέξιμο τρόπο ζωής που θα τα ωφελήσει ποικιλοτρόπως στην πορεία της ζωής τους; Η Ολυμπιονίκης -και μαμά!- κ. Αθανασία Τσουμελέκα, μιλά στο Mama365 για τα σπουδαία οφέλη του τρεξίματος στα παιδιά και για τα Running Parties που σκοπό έχουν να μυήσουν παιδιά στη δημοφιλέστερη φυσική δραστηριότητα!

Το οφέλη του τρεξίματος στην παιδική ηλικία

Τα οφέλη του τρεξίματος στην παιδική ηλικία αφορούν τόσο στη σωματική ανάπτυξη όσο και στην ψυχική υγεία των παιδιών, επισημαίνει η κ. Τσουμελέκα. Συγκεκριμένα, το τρέξιμο προάγει την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, δυναμώνει τους μύες και τα οστά, βελτιώνει την ισορροπία, την ευλυγισία, τη στάση του σώματος, την καρδιοαγγειακή υγεία και αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες. Ταυτόχρονα, βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Τέλος το τρέξιμο προσφέρει ευκαιρίες δημιουργίας φίλων.

«Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνει προτεραιότητα η τακτική ενασχόληση με το τρέξιμο και γενικότερα τη φυσική δραστηριότητα και ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις καλές συνήθειες από μικρή ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συνεχίσουν να είναι δραστήρια σε όλη τους τη ζωή και να διάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής», συμπληρώνει η ίδια.

My Kids Running: Η ιδέα γίνεται... Party!

Το My Kids Running είναι μία φρέσκια ιδέα αναφορικά με την εισαγωγή του τρεξίματος στη ζωή ακόμα και των πιο μικρών παιδιών, η οποία προέκυψε από την κ. Τσουμελέκα και την πρωταθλήτρια στίβου κ. Καρολίνα Σκούρτη, η οποία έχει δουλέψει εδώ και χρόνια με παιδιά τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Σε μία συνάντηση που οι δυο τους είχαν στο σύγχρονο εργομετρικό κέντρο My Athlete, με το οποίο συνεργάζονται, και με αφορμή την ευαισθησία της κ. Τσουμελέκα σε θέματα που αφορούν την προώθηση της άσκησης στα παιδιά και στους ενήλικες, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός Running Club για παιδιά, όπου θα τους μεταλαμπαδευτεί το πάθος και η αγάπη για το τρέξιμο, όχι με αυτοσκοπό να μεγαλώσουν παιδιά-πρωταθλητές, αλλά παιδιά-δρομείς.

Πώς, όμως, θα μπορούσε αυτό να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό; «Μετά από πολύ σκέψη καταλήξαμε στη διοργάνωση των Running Parties, για αρχή, αλλά θα έρθουν περισσότερες ιδέες στο μέλλον», λέει η κ. Τσουμελέκα. Τα Running Parties είναι διοργανώσεις που απευθύνονται σε παιδιά όλων των δυνατοτήτων, με καλή υγεία, ηλικίας 3 έως 12 ετών. Σε αυτά τα παιδιά θα συμμετέχουν σε προθέρμανση με μορφή παιχνιδιού, η οποία θα περιλαμβάνει διατάσεις, ασκήσεις ισορροπίας και συναρμογής. Μετά θα ακολουθήσει η δρομική δραστηριότητα όπου, ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά θα τρέξουν μία συγκεκριμένη απόσταση, με στόχο τη συμμετοχή και όχι τη θέση, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει μία σκυταλοδρομία.

Κάθε παιδί που θα ολοκληρώνει όλη τη δραστηριότητα του Running Party θα παίρνει ένα αυτοκόλλητο, για να το κολλά στην ατομική του «mykids» κάρτα. Ανάλογα με τον αριθμό που θα συγκεντρώνει θα υπάρχουν και διάφορα δώρα, π.χ. my Kids Running t-shirt.

«Αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να συμμετέχουν τακτικά σε υπαίθριες δραστηριότητες και ότι αυτό που ενεργοποιεί τα παιδιά να αρχίσουν, αλλά κυρίως να συνεχίσουν να τρέχουν είναι το να αποτελεί διασκέδαση, η συνεύρεση με φίλους, ο καθορισμός και η επίτευξη απλών στόχων, η αίσθηση επιτυχίας και η αίσθηση ότι τρέχουν από δική τους επιλογή, το Running Party βοηθά τα παιδιά να συνδέσουν το τρέξιμο με όλα τα προαναφερόμενα. Φιλοδοξούμε έτσι να υιοθετήσουν, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς, το τρέξιμο ως αναπόσπαστο κομμάτι της δια βίου άσκησης και διασκέδασης. Το μότο μας: Run For The Kids, δηλώνει ότι τρέχουμε μαζί με τα παιδιά προς όφελος των παιδιών, σε μια δραστηριότητα προσαρμοσμένη για τα παιδιά», εξηγεί η κ. Τσουμελέκα.
Το πρώτο Running Party θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10 το πρωί, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Βούλα.

Σκοπός των διοργανωτριών είναι να καθιερωθούν τα Running Parties σε μηνιαία βάση και, ανάλογα με την ανταπόκριση, στο μέλλον να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα, η διοργάνωση θα είναι και... English language friendly!

Όσο για τον ρόλο των γονιών, «είναι σημαντικός, καθώς οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά πρότυπα. Αν οι γονείς δείχνουν ενθουσιασμό για κάτι, τότε τις περισσότερες φορές θα δείξει και το παιδί ενδιαφέρον», λέει η κ. Τσουμελέκα. Αναφορικά με τη συμμετοχή τους, κατά την διάρκεια της δρομικής δραστηριότητας, μπορούν εφόσον θέλει το παιδί να βρίσκονται διακριτικά δίπλα ή λίγο πίσω του. «Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός είναι τα παιδιά να απολαύσουν το τρέξιμό τους και ο ρόλος των γονιών-συνοδών είναι κυρίως να επιβραβεύουν τα παιδιά τους. Στις σκυταλοδρομίες, όμως, στο τέλος θα μπορούν -και μάλιστα θα επιβάλλεται μερικές φορές- να συμμετέχουν και οι γονείς!», συμπληρώνει η ίδια.

Πώς μπορεί να συμμετέχει και το δικό μου παιδί;

Για να δηλώνετε συμμετοχή στο πρώτο αλλά και στα υπόλοιπα Running Party θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνετε την ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία δηλώνετε υπεύθυνα ότι το παιδί είναι ιατρικώς ικανό, με καλή υγεία και φυσική κατάσταση που απαιτείται για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του my kids Running Parties. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

v