Crossfit για παιδιά: Γιατί (δεν) το χρειάζονται

Crossfit για παιδιά: Γιατί (δεν) το χρειάζονται

Το Crossfit ξεκίνησε ως μόδα και πλέον έχει γίνει μανία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Αμερική, μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές που η επιθυμία των γονιών να το βάλουν και στη ζωή των παιδιών τους οδήγησε στη δημιουργία προγραμμάτων Crossfit ειδικά για μικρά παιδιά, ηλικίας από 3 ετών.

Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η σχολή Crossfit, στο Long Island της Νέας Υόρκης, η οποία έχει τάξεις αποκλειστικά για παιδιά. Και παρόλο που το πρόγραμμα έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως ιδιαίτερα «σκληρή» μέθοδος εκγύμνασης για τόσο μικρές ηλικίες, η εκπρόσωπος του γυμναστηρίου, Michele Kelber, διευκρινίζει ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν μικρογραφία αυτών που εκτελούν οι ενήλικες, αλλά έχουν σχεδιαστεί από την αρχή αποκλειστικά για τους μικρούς αθλούμενους.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο του Mama365, το Crossfit είναι ένα είδος «λειτουργικής προπόνησης» που σκοπό έχει να προετοιμάσει τους ασκούμενους για οποιαδήποτε σωματική ανάγκη που προκύπτει από τις καθημερινές τους ασχολίες. Έτσι, λαμβάνει υπ'όψιν όλες τις αθλητικές και φυσικές δραστηριότητες και εξετάζει τις προσαρμογές και τη βελτίωση των ικανοτήτων που μπορούν να προσφέρουν στον ασκούμενο. Το πρόγραμμα, λοιπόν, δεν αποκλείει καμία τεχνική αθλητικής προπόνησης και μπορεί να περιλαμβάνει από ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής έως άρσης βαρών, σπριντ και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Το Crossfit για παιδιά περιλαμβάνει εξίσου μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, όπως λέει η Kelber: «Σε ένα μάθημα μπορεί να κάνουμε κολοτούμπες, επιτόπια άλματα και βαθιά καθίσματα». Το πρόγραμμα διδάσκει στα παιδιά φυσικές δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο, για παράδειγμα πώς να σηκώνουν σωστά την τσάντα τους, λυγίζοντας τα γόνατα, έχοντας τον κορμό σε ευθεία και χρησιμοποιώντας τα πόδια -και όχι τη μέση- για να δώσουν ώθηση. Για να το μάθουν αυτό κάνουμε την άσκηση όπως οι παλαιστές του σούμο.

Οι ομοιότητες με το κανονικό Crossfit (ενηλίκων) έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και όχι τη σωματική προσπάθεια. Τόσο τα προγράμματα των μεγάλων όσο και των μικρών είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, τις ηγετικές ικανότητες και τον χαρακτήρα του αθλούμενου. Όπως λέει η Kelber, στο τέλος του μαθήματος τα παιδιά –όπως και οι ενήλικες- φεύγουν με ένα αίσθημα περηφάνιας και εκπλήρωσης. Το να αποκτά κανείς μία νέα ικανότητα και να ξεπερνά τις ίδιες του τις προσδοκίες είναι σπουδαίο συναίσθημα για όλους.

Crossfit για παιδιά: Ο αντίλογος

Δεν είναι, ωστόσο, λίγες οι αντιδράσεις αναφορικά με τη χρησιμότητα ή ακόμα και την ασφάλεια της συγκεκριμένης μεθόδου εξάσκησης για τα παιδιά. Κάποιοι λένε ότι υπάρχουν αμέτρητα σπορ και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες μάλιστα μπορεί να συνδεθούν και με παιχνίδι. Γιατί να πρέπει να μάθει ένα νήπιο να κάνει βαθύ κάθισμα; Άλλοι λένε ότι το να αφήσεις ένα παιδί να τρέχει ελεύθερο σε ένα πάρκο, να σκαρφαλώνει δέντρα και να πετά μπάλες φαίνεται πολύ πιο υγιές από το να του συστήσεις, σε τόση μικρή ηλικία, την φιλοσοφία «no pain, no gain» (κανένας πόνος, κανένα κέρδος) των ενηλίκων.

Τι λέει η ειδικός

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Άλκηστις Βουράκη αναφέρει ότι στη γυμναστική των παιδιών είναι πολύ σημαντικό, πέρα από τη δύναμη και την αντοχή, να «δουλεύονται» εξίσου και άλλες παράμετροι όπως η ευκινησία, η ευλυγισία και η ισορροπία. Άλλωστε, σε τόσο μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν χρειάζεται να φτάνουν σε ακραίες προσπάθειες, ούτε πρέπει να υπάρχει ατομικός ανταγωνισμός, αλλά ομαδικός. Επίσης, είναι σημαντικό να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα επιλογής της δυσκολίας (π.χ. όταν το παιδί καλείται να ρίξει μία μπάλα στον τοίχο, πρέπει να επιλέγει το ίδιο από πού θα την ρίξει και η βαθμολογία του να είναι ανάλογη). Με αυτόν τον τρόπο το παιδί νιώθει ότι κατάφερε κάτι και αισθάνεται ασφαλές.

Συνεπώς, η κ. Βουράκη κρίνει επιφυλακτικά αυτή τη μέθοδο εκγύμνασης και καταλήγει στο ότι υπάρχουν αμέτρητα άλλα προγράμματα ή αθλήματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει ένα παιδί, τα οποία θα του προσφέρουν πολύπλευρα οφέλη.

Όπως και να έχει, είτε σας ενδιαφέρει είτε όχι η ιδέα του Crossfit για το παιδί σας, επίσημα προγράμματα Crossfit για παιδιά δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα, παρά μόνο ως μεμονωμένες ασκήσεις σε λίγα γυμναστήρια της χώρας.

v