Τι είναι το CrossFit και πού μπορείτε να κάνετε

Τι είναι το CrossFit και πού μπορείτε να κάνετε

Ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής έρχεται να επισκιάσει όλα τα άλλα. Το CrossFit κάνει θραύση στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Ανακαλύψτε το και ξεφύγετε από τη ρουτίνα του γυμναστηρίου.

Τι είναι το CrossFit

Το CrossFit αποτελεί ένα είδος «λειτουργικής προπόνησης», κάτι που σημαίνει ότι προετοιμάζει τους ασκούμενους για οποιαδήποτε σωματική τους ανάγκη που προκύπτει από τις καθημερινές τους ασχολίες. Έτσι, λαμβάνει υπόψιν όλες τις αθλητικές και φυσικές δραστηριότητες και εξετάζει τις προσαρμογές και τη βελτίωση των ικανοτήτων που μπορούν να προσφέρουν στον ασκούμενο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του CrossFit αποτελεί η μη εξειδίκευση. Στόχος του είναι να προετοιμάσει τους ασκούμενους για τυχαίες φυσικές προκλήσεις μέσα από ένα πρόγραμμα προπόνησης που δεν αποκλείει καμία τεχνική αθλητικής προπόνησης. Μια προπόνηση CrossFit μπορεί να περιλαμβάνει από ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής έως άρσης βαρών, σπριντ και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το CrossFit απευθύνεται σε κάθε υγιή ασκούμενο, είτε πρόκειται για εντελώς αρχάριο, είτε για έμπειρο είτε για αθλητή. Όπως δηλώνει στο in2life.gr η Μαριάννα Τζούρτζεκ, πιστοποιημένη προπονήτρια Crossfit και κάτοχος της τρίτης θέσης στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό meeting Crossfit, «η προπόνηση δεν εστιάζει μόνο στην δύναμη ή την αντοχή, αλλά στοχεύει στη βελτίωση και των δέκα χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Δηλαδή, ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμός, ευλυγισία, ευκαμψία, σθένος, αντοχή, ταχύτητα, ισχύς και δύναμη». «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και για όλους σχεδιάζουμε προσωπικά προγράμματα», καταλήγει.

Όσον αφορά τους αγώνες Crossfit, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκτελέσουν όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορούν σε προκαθορισμένες ασκήσεις και χρονικό διάστημα.

Η προπόνηση

Μια τυπική προπόνηση αποτελείται από κινήσεις απομόνωσης και παρατεταμένη αερόβια άσκηση. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πολυαρθρικές ασκήσεις και αερόβιο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα «βασικό πρόγραμμα σπουδών» καθώς εστιάζει στην ενδυνάμωση του «πυρήνα» του σώματος.
Η προσέγγιση του CrossFit αποσκοπεί στην συνετή εξισορρόπηση της αναερόβιας και της αερόβιας άσκησης ενώ το ασκησιολόγιο αποσκοπεί στην εξειδίκευση, την εξέλιξη και τις βέλτιστες προσαρμογές.

Παραδείγματα: Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση, ζετέ, αρασέ, squat, άρσεις θανάτου, άλματα, ρίψεις και υποδοχές με medicine ball, έλξεις στο μονόζυγο, βυθίσεις, pushups, κατακόρυφος.

Η μέθοδος

Η Μέθοδος Crossfit αποσκοπεί στο να καθιερώσει μια ιεραρχία στην προσπάθεια, η οποία βασίζεται στα εξής:

Δίαιτα – βάζει τα μοριακά θεμέλια για την φυσική κατάσταση και την υγεία.

Μεταβολική προπόνηση – χτίζει την ικανότητα στην καθεμία από τις τρεις μεταβολικές οδούς, ξεκινώντας από την αερόβια, συνεχίζοντας με το γαλακτικό οξύ και καταλήγοντας στις οδούς της φωσφοκρεατίνης.

Ενόργανη γυμναστική – καθιερώνει τη λειτουργική ικανότητα για τον έλεγχο του σώματος και το εύρος της κίνησης.

Άρση βαρών και ρίψη – αναπτύσσει την ικανότητα ελέγχου των εξωτερικών αντικειμένων και παράγει ενέργεια και δύναμη.

Αθλητισμός - εφαρμόζει το fitness σε ατμόσφαιρα αθλητισμού με περισσότερες τυχαιοποιημένες κινήσεις και γνώση δεξιοτήτων.

Το CrossFit σε όλη την Ελλάδα: Πού μπορείτε να κάνετε

CrossFit Hellas

Ξάνθου 9 & Λευκάδος Ταύρος / Καλλιθέα

Τηλ: 6978333493

Reebok CrossFit ATH Primal

Πειραιώς 17& Πεντέλης , 18346 Μοσχάτο

Τηλ.: 6980370910, E-mail: [email protected]

Reebok CrossFit THESSALONIKI

Πυλαία, 17ης Νοεμβρίου 81, Οικισμός Κωνσταντινουπολίτικα

Χρήστος Αναστασόπουλος 6946593633

Κέντρο, Βενιζέλου 45

Θοδωρής Στυλιανίδης 6972508757

CrossFit Volos

Ναυπλίου 66 Βόλος, Μαγνησία

τηλ.: 6936113638

CrossFit South Factory

Ροδοπόλεως 66, Ελληνικό, Αττική

Τηλ: 697 716 6749

Fitnessart CrossFit

Δημοκρατίας 8, 15127 Μελίσσια, Αθήνα

Τηλ.: 6974055277

CrossFit 16

7 χιλ. Θεσ/νικης – Ωραιοκάστρου

Τηλ.: 6988072020

CrossFit Rethymno

Μπαρότση 28, Ρέθυμνο Κρήτη

Τηλ: 6944563764

Μην ξεχνάτε: Προγράμματα CrossFit υπάρχουν, επίσης, πλέον σχεδόν σε όλα τα μεγάλα γυμναστήρια! Ρωτήστε στο γυμναστήριο που είστε εγγεγραμμένοι ή στο πιο κοντινό σας.

v