Παιδί και διατροφή: 10 κανόνες για να τρώει υγιεινά

Παιδί και διατροφή: 10 κανόνες για να τρώει υγιεινά

Η διατροφή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς. Ειδικά η παιδική δίαιτα οφείλει να είναι υγιεινή και να έχει τις σωστές βάσεις προκειμένου το παιδί να μπορέσει να πάρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και να μεγαλώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη μας δίνει 10 εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν όλους τους γονείς να φροντίσουν καλύτερα την διατροφή του παιδιού τους.

Καλό πρωινό

Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε πάντα ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους. Το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα και δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή τους ακόμα και τα σαββατοκύριακα που το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό.

Υγιεινά σνακ

Δώστε στο παιδί σας υγιεινά σνακ για το σχολείο. Φτιάξτε σάντουιτς με μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, μαρούλι και ντομάτα ή τυλιχτή αραβική πίτα με μέλι και ταχίνι ή ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής άλεσης, αναμειγμένα με μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς. Βάλτε επίσης στην τσάντα του σχολείου ένα ή δύο φρούτα και δώστε ένα φυσικό χυμό καθώς και ένα μπουκαλάκι ή παγουράκι με νερό.

Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά

Ένας απλός κανόνας ισορροπημένης διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν το 50% κάθε γεύματος. Αν το παιδί σας δεν προτιμά τα φρούτα, μπορείτε να τα προσφέρετε ως φρουτοσαλάτα ή χυμό ή ακόμα και σε φρέσκα κομματάκια μέσα σε γιαούρτι, ενώ μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά και να τα βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια. Δείξτε του πόσο αρέσουν σε εσάς οι τροφές που θέλετε να καταναλώσει.

Μην υπερβάλλετε στα γλυκά

Μπορείτε περιστασιακά να προσφέρετε γλυκά στα παιδιά αλλά μην τα χρησιμοποιείτε ως επιβράβευση για να φάνε το φαγητό τους γιατί τα παιδιά θα δώσουν περισσότερη αξία στο γλυκό παρά στο φαγητό. Όλα τα φαγητά που καταναλώνονται με μέτρο, ακόμα και τα γλυκά και τα ζαχαρωτά, επιτρέπονται.

Τρώτε μαζί με τα παιδιά στο τραπέζι

Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε πάντα στο τραπέζι. Όταν τα παιδιά δεν συγκεντρώνονται στο φαγητό τους, τρώνε μηχανικά και μαθαίνουν να τρώνε λαίμαργα και μεγάλες ποσότητες. Επίσης είναι καλό οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά στο τραπέζι και να μην τα αγχώνουν με δικά τους προβλήματα. Άλλωστε τα οικογενειακά γεύματα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας όπως και με άλλα ψυχο-κοινωνικά οφέλη.

Υγιεινά ποτά

Τα καλύτερα ποτά για τα παιδιά είναι το νερό και το γάλα αφού δεν βλάπτουν το δόντια τους. Οι χυμοί είναι όξινοι και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί έχουν φυσικά σάκχαρα. Είναι καλό, λοιπόν, να τους προσφέρουμε στα παιδιά με τα γεύματα ή να τους αραιώνουμε με νερό. Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με γλυκαντικές ουσίες προσθέτουν έξτρα θερμίδες στη διατροφή των παιδιών.

Μην "απαγορεύετε" τροφές

Εάν αποκλείσετε ολοκληρωτικά από το παιδί σας να τρώει γλυκά, μπορεί να προκαλέσετε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, το παιδί σας θα αποζητά συνεχώς τα γλυκά. Επιτρέπετέ του, λοιπόν, να καταναλώνει ό,τι επιθυμεί και πάντα με μέτρο. Για παράδειγμα, στα πάρτι, δώστε του να καταλάβει ότι τα τσιπς, τα ζαχαρωτά και τα αναψυκτικά είναι τρόφιμα που τρώμε σε τέτοιες "ειδικές" περιπτώσεις.

Μην τα μπουκώνετε

Μη λέτε στα παιδιά «καθάρισε το πιάτο σου». Αυτό δεν τα βοηθά να σταματάνε να τρώνε όταν το σώμα τους, τους λέει να το κάνουν. Όταν τα παιδιά μάθουν να «ακούνε» το σώμα τους και πότε χορταίνει, τότε είναι απίθανο να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Η μαγειρική είναι διασκέδαση!

Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί και μη φοβάστε ότι θα λερώσει την κουζίνα ή ότι θα σας εμποδίσει να ετοιμάσετε το φαγητό σας. Η μαγειρική μπορεί να είναι άκρως διασκεδαστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική. Μάθετε στο παιδί κάποιους βασικούς κανόνες και ταυτόχρονα δείξτε του τι είναι υγιεινό. Μπορείτε, επίσης, να ετοιμάσετε συνταγές με φαντασία που θα το ενθουσιάσουν και έτσι θα τις φάει πιο εύκολα.

v