Μεταβολισμός: Τι είναι και πώς θα τον ενεργοποιήσετε

Μεταβολισμός: Τι είναι και πώς θα τον ενεργοποιήσετε

Το επιθυμητό βάρος είναι μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή των περισσοτέρων που προσπαθούν να το διατηρήσουν ή να το πετύχουν με άσκηση και σωστή διατροφή. Πέρα από τις διάφορες αλλαγές που μπορεί κανείς να κάνει στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου φαίνεται πως παίζει πρωταρχικό ρόλο και στην ισορροπία του βάρους. Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει "μεταβολισμός" και με ποιον τρόπο μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε για να χάσουμε τα περιττά κιλά;

Τι είναι ο μεταβολισμός

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου αναφέρει πως ο μεταβολισμός είναι μία τιμή που αναφέρεται στο ποσό της ενέργειας – θερμίδων που καταναλώνει κάποιος. Το ποσό αυτό δεν είναι ίδιο αλλά εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του ατόμου. Για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τον μεταβολισμό και να καταλήξουμε στο επιθυμητό βάρος, είναι σκόπιμο να δούμε αρχικά τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται.

Από τι επηρεάζεται ο μεταβολικός ρυθμός

Ο κ. Χρύσου αναφέρει πως ο μεταβολισμός επηρεάζεται από τα σωματονευρικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το βάρος, η ηλικία (ο μεταβολισμός μειώνεται μετά τα 30 και ακόμη περισσότερο μετά τα 50 έτη ενώ ειδικά στις γυναίκες εντείνεται με την είσοδο στην κλιμακτήριο και την ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων) και το ύψος. Επηρεάζεται ακόμα από το φύλο και το ποσό της μυϊκής μάζας. Για να καταλήξουμε, όμως, στην τιμή που ορίζει την συνολική ενεργειακή δαπάνη ενός ατόμου, θα πρέπει να προσθέσουμε στον μεταβολισμό την ενεργειακή κατανάλωση από την φυσική δραστηριότητα ή την άσκηση, η οποία είναι ουσιαστικά στο χέρι του κάθε ανθρώπου. Μπορεί δηλαδή το φύλλο ή η ηλικία να είναι γενετικοί παράγοντες και ως εκ τούτου να μην μπορεί κάποιος να τους αλλάξει, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του σημαντικά βελτιώνοντας την φυσική του δραστηριότητα.

Παράγοντες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

-Η χρόνια καθιστική ζωή.

-Οι εξαντλητικές δίαιτες που καταστρέφουν τον μυϊκό ιστό. Όταν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται πως υπάρχει στέρηση θερμίδων, αντιδρά επιβραδύνοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

-Η κακή σύγχρονη διατροφή με μεγάλες ποσότητες φαγητού τις βραδινές ώρες πριν την κατάκλιση.

-Παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η θυρεοειδική δυσλειτουργία και η κατάθλιψη (στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται αρχικά η φαρμακευτική αντιμετώπιση και στην συνέχεια η αξιολόγηση του μεταβολικού ρυθμού).

Παράγοντες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

-Η φυσική δραστηριότητα -και μάλιστα όχι αερόβια, αλλά ασκήσεις ενδυνάμωσης. Από μισή ώρα ημερησίως μέχρι και δύο ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος.

Δείτε εδώ πώς να ασκηθείτε για να αυξήσετε τον μεταβολισμό. 

-H αύξηση του μυϊκού όγκου. Οι ασκήσεις με βάρη ή/και με αντιστάσεις κάνουν καλό μιας και η ενέργεια που έχει καταναλωθεί μεταβολίζεται ταχύτερα.

-Η σωστή διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, με παροχή ενέργειας σε όλα τα γεύματα, δηλαδή με μικρή ποσότητα από υδατάνθρακες. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό συνδυάζοντας φρούτα και μικρές ποσότητες δημητριακών ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα.

-Αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στα κύρια γεύματα. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλλει στην ήπια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

-Επαρκής ενυδάτωση. Προσπαθήστε να πίνετε νερό σε τακτικά διαστήματα και να καλύπτετε τουλάχιστον το 1,5 λίτρο ημερησίως.

-Η τεΐνη που υπάρχει στο τσάι και στον καφέ καθώς και η καψαϊκίνη που υπάρχει στην κόκκινη πιπεριά έχουν σχετιστεί με ελαφρά και παροδική αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Δείτε εδώ κάποια ακόμη μυστικά για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας!

Ο κ. Χρύσου πάντως υπογραμμίζει ότι πολλές φορές δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή «δεν χάνω κιλά, επειδή έχω κακό μεταβολισμό», μιας και συχνά υπεύθυνη είναι η καθιστική ζωή και όχι ο οργανισμός του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε διατροφολόγο προκειμένου να κάνει μια μέτρηση ειδικού μεταβολισμού, η οποία μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής αλλά έχει την δυνατότητα να δώσει μια εικόνα για την λειτουργία του μεταβολισμού και πώς αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

v