Κατοικίδια: Οι επικίνδυνες τροφές για γάτες και σκύλους

Κατοικίδια: Οι επικίνδυνες τροφές για γάτες και σκύλους

Αν θέλουμε να τα θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας πρέπει, όπως φροντίζουμε για την δική μας διατροφή, έτσι να φροντίζουμε και για την διατροφή των κατοικίδιών μας. Ο κτηνίατρος είναι κατά κανόνα ο ειδικός που θα σας δώσει τις πιο έγκυρες συμβουλές για το τι να ταΐζετε την γάτα ή τον σκύλο σας, ανάλογα με την ηλικία, την ράτσα και τις ανάγκες του. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι γενικότεροι κανόνες για τις δύο ομάδες ζώων οι οποίοι αφορούν όσα δεν πρέπει ποτέ να τους δώσετε να φάνε, όσο κι αν σας κάνουν τα... γλυκά μάτια!

Επικίνδυνες τροφές για σκύλους

Avocado

Τα avocado περιέχουν μία ουσία, την περσίνη, η οποία είναι αθώα για τους ανθρώπους που δεν έχουν αλλεργία σε αυτή, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική για τους σκύλους.

Αλκοόλ

Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να δίνετε κανένα αλκοολούχο ποτό (μπύρα, λικέρ, κρασί κτλ.) στον σκύλο σας, γιατί πέρα από το ότι φθείρει το συκώτι και τον εγκέφαλο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να του προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, κατάθλιψη, προβλήματα στο περπάτημα, άσθμα ακόμα και θάνατο. Μάλιστα, όσο πιο μικρό είναι το σκυλί, τόσο σοβαρότερες είναι και οι παρενέργειες.

Κρεμμύδια

Σε οποιαδήποτε μορφή τους (ωμά ή μαγειρεμένα) τα κρεμμύδια μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου προκαλώντας αναιμία. Μη σας ανησυχήσει αν κατά λάθος φάει μικρή ποσότητα, αλλά αποφύγετέ τα σε καθημερινή βάση γιατί πέρα από εμετούς και διάρροιες, μπορεί να προκαλέσουν ανορεξία και δυσκολία στην αναπνοή.

Καφεϊνούχα ροφήματα

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι η υπερδιέγερση, η γρήγορη αναπνοή, οι ταχυκαρδίες, οι μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Αποφύγετε ακόμα το κακάο, την σοκολάτα και στην κόκα κόλα.

Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα νεφρά του σκύλου, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Ενδείξεις αν έχει φάει σταφύλια είναι οι συνεχείς εμετοί και η υπερένταση. Στη συνέχεια, όμως ο σκύλος θα θέλει να κοιμάται συνέχεια και θα γίνει καταθλιπτικός.

Ζαχαρωτά και τσίχλες

Οι περισσότερες καραμέλες και τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικό την ξυλιτόλη, μια ουσία που μπορεί να αυξήσει την ινσουλίνη στον οργανισμό του σκύλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση του ζαχάρου στο αίμα του σκύλου και να βλάψει σοβαρά το συκώτι του. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρείται εμετός, λήθαργος και απουσία προσανατολισμού.

Σοκολάτα

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ήδη ότι η σοκολάτα κάνει κακό στους σκύλους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι γιατί. Ο τοξικός παράγοντας που περιέχει το αγαπημένο γλυκό, η θεοβρομίνη και βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας, μπορεί ακόμα και σε μικρή ποσότητα να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες στον σκύλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να προκαλέσει θάνατο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες πεπτικές διαταραχές, καθώς και αλλεργίες στον σκύλο. Δεν είναι, όμως, από τις τροφές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την υγεία του.

Πέτσες, λίπος και κόκαλα

Μπορεί να συνηθίζουμε να προσφέρουμε τα παραπάνω ως «μεζέδες» στους σκύλους, είναι όμως δυστυχώς αρκετά επικίνδυνα για την υγεία τους. Καταρχήν, το ζωικό λίπος (μαγειρεμένο ή όχι) μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο, όσο για τα κόκαλα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποβούν μοιραία. Πολύ εύκολα προκαλείται από αυτά πνιγμός, διάτρηση εντέρου ενώ διαταράσσονται και οι στομαχικές λειτουργίες του ζώου. Καλό είναι, λοιπόν, να μη δίνετε ποτέ κόκκαλα στους σκύλους σας.

Ωμό κρέας και ψάρι

Όπως τα ωμά αυγά, έτσι και τα ωμά κρέατα μπορεί να περιέχουν δηλητηριώδη βακτήρια. Ιδιαίτερα τα ωμά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) μπορεί να έχουν ένα παράσιτο που προκαλεί πολλές επιπλοκές στα ζώα, ακόμα και θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις αυτής της λοίμωξης είναι εμετοί και πυρετός.

Επικίνδυνες τροφές για γάτες

Τόνος

Είναι άκρως εθιστικός για τις γάτες, αλλά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται συνέχεια γιατί δεν έχει από μόνος του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μια γάτα. Σε υπερβολικές δόσεις, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στο κατοικίδιό σας.

Φαγητό για σκύλους

Μη δίνετε στη γάτα σας σκυλοτροφή. Δεν πειράζει αν συμβεί μία φορά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει την γατοτροφή που είναι ειδικά φτιαγμένη για τις ανάγκες της (περισσότερη πρωτεΐνη και ορισμένα επιπλέον λιπαρά οξέα). Η σκυλοτροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στον οργανισμό της γάτας.

Συκώτι

Κάνει καλό στις γάτες, αλλά σε μικρή ποσότητα. Οι μεγάλες ποσότητες συκωτιού μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα βιταμίνης Α. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τα κόκαλα της γάτας (οστεοπόρωση).

Ωμά αυγά

Υπάρχουν δύο βακτήρια από τα οποία μπορεί να προσβληθεί η γάτα σας αν τις δώσετε να φάει ωμά αυγά: η σαλμονέλλα και το E. coli. Υπάρχει, επίσης, ένα ένζυμο στα ωμά αυγά που λέγεται αβιδίνη, η οποία δυσκολεύει την απορρόφηση της Βιταμίνης Β. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στην γάτα, καθώς και αδυναμία στο τρίχωμά της.

Ζάχαρη

Οι μεγάλες δόσεις ζάχαρης έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στις γάτες με αυτό στους ανθρώπους: Προκαλούν παχυσαρκία, τερηδόνα, ακόμα και διαβήτη.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης σκύλου ή γάτας από τις παραπάνω τροφές:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης είναι να προσπαθήσουν να του προκαλέσουν εμετό, προσφέροντάς του να πιεί ένα πυκνό διάλλειμα από αλατόνερο», μας λέει η κτηνίατρος κ. Γαλάτεια Συρρή. «Στη συνέχεια ο σκύλος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο».

Όσο για τη γάτα, η γιατρός λέει ότι «η γάτα δεν θα φάει μεγάλες ποσότητες από κάποιο τρόφιμο -ειδικά αν δεν είναι νόστιμο- οπότε σπάνια θα δηλητηριαστεί. Πάντως σε αντίστοιχη περίπτωση ο ιδιοκτήτης δύσκολα θα μπορέσει να προκαλέσει εμετό στην γάτα, οπότε είναι προτιμότερο να την πάει απευθείας στον κτηνίατρο».

*Οι πληροφορίες για τις επικίνδυνες τροφές έχουν συλλεχθεί από την ιστοσελίδα pets.webmd.com και έχουν επιμεληθεί από την κτηνίατρο κ. Γαλάτεια Συρρή.

v