Τα λάθη που κάνετε με το κατοικίδιό σας

Τα λάθη που κάνετε με το κατοικίδιό σας

Μήπως μαλώνετε το σκυλάκι σας χωρίς να καταλαβαίνει γιατί το κάνετε; Ή μήπως δίνετε γάλα στη γάτα σας γιατί πιστεύετε ότι της αρέσει; Κακώς! Μην αγχώνεστε όμως, αυτά και πολλά άλλα είναι λάθη συνηθισμένα στην φροντίδα ενός κατοικίδιου. Απλώς μάθετε ποια είναι και... διορθώστε τα!

Αφήνετε το σκύλο σας να σας πάει βόλτα

Ένα ανεπαρκώς εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να σας παρασύρει ενώ το βγάζετε βόλτα. Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα κάθε χρόνο λόγω πτώσεων ενώ βγάζουν βόλτα το σκυλί τους. Η βασική εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν θα σας τραυματίσει ακούσια κατά τη βόλτα.

Δεν δίνετε σημασία στα τσιμπούρια

Πάντα θα πρέπει να ελέγχετε το σκύλο και τον εαυτό σας για τσιμπούρια. Τα τσιμπούρια μπορούν να προκαλέσουν βορρελίωση και άλλες επικίνδυνες ασθένειες στο κατοικίδιό σας και σε εσάς. Αν βρείτε τσιμπούρι στο σκύλο αφαιρέστε το προσεκτικά με μια λαβίδα, χωρίς να το συνθλίψετε και ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας δώσει ένα φάρμακο για το σκύλο.

Αγνοείτε τη δερματοφύτωση

Αν το κατοικίδιό σας έχει σχηματίσει μια μικρή καράφλα, τότε ενδεχομένως να πάσχει από δερματοφύτωση του τριχωτού της κεφαλής. Αν αφήσετε αυτό το μύκητα χωρίς θεραπεία, τότε θέτετε την οικογένειά σας σε κίνδυνο. Η δερματοφύτωση προκαλεί ένα κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα ή φαλάκρα, αν μολύνει το τριχωτό της κεφαλής.

Δεν σας νοιάζουν τα σκουλήκια

Τα σκουλήκια αποτελούν ένα κοινό παράσιτο τόσο στα σκυλιά όσο και στις γάτες. Προκαλούν διάρροιας και εμετό και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Αποτελούν επίσης κίνδυνο και για τον άνθρωπο. Ένα μολυσμένο ζώο μπορεί να μεταφέρει με τα κόπρανα τα μικροσκοπικά αυτά σκουλήκια, τα οποία μπορούν με την επαφή να μεταφερθούν και στον άνθρωπο. Όταν τα σκουλήκια εκκολάπτονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση και άλλες βλάβες.

Δεν τους δίνετε φάρμακο για τους ψύλλους

Αν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, δεν θα πληρώσει μόνο εκείνο τη νύφη. Οι ψύλλοι μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν «μια νέα οικογένεια» στο σπίτι σας και να το γεμίσουν με αυγά και νέους ψύλλους. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για τα φάρμακα που θα πρέπει να παίρνει το κατοικίδιό σας και μην ξεχνάτε να τα ανανεώνετε.

Δεν το στειρώνετε

Εκατομμύρια γάτες και σκυλιά εγκαταλείπονται στο δρόμο λόγω ανεπιθύμητων τοκετών. Ακόμα, πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι ακόμα και να θανατώσουν τα ζωάκια, όταν δεν τα θέλουν. Είναι γεγονός ότι η στείρωση αποτελεί μια υγιή επιλογή για το κατοικίδιο ζώο σας. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στα θηλυκά και καρκίνου των όρχεων στα αρσενικά. Τα στειρωμένα αρσενικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να φύγουν από το σπίτι ή να επιδεικνύουν επιθετικές συμπεριφορές.

Έχετε πάντα το μπολάκι τους γεμάτο φαγητό

Έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, κάποιοι άνθρωποι έχουν πάντοτε το μπολ του κατοικίδιού τους, γεμάτο. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Το πρόβλημα είναι ότι οι γάτες και τα σκυλιά τρώνε συχνά περισσότερο από όσο χρειάζονται. Αν το φαγητό είναι συνεχώς διαθέσιμο, θα πάρουν πάρα πολλές θερμίδες και θα γίνουν παχύσαρκα. Για να αποφευχθεί αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Αναγκάζετε τις γάτες να είναι χορτοφάγες

Οι χορτοφάγοι μερικές φορές θέλουν να είναι και τα ζώα τους χορτοφάγα. Το πρόβλημα είναι ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα. Πρέπει να φάνε κρέας για να επιβιώσουν καθώς εξαρτώνται από θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μόνο στον ζωικό ιστό. Τα σκυλιά ενδεχομένως να μπορούσαν να ζήσουν με μία καλά ελεγχόμενη χορτοφαγική διατροφή αλλά θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Δεν τα αφήνετε να ασκούνται

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα πρέπει να ασκούνται για να παραμείνουν υγιή. Τα κατοικίδια που μένουν όλη μέρα στον καναπέ κινδυνεύουν από παχυσαρκία, η οποία προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και τις αρθρώσεις. Η σωστή συχνότητα άσκησης στα σκυλιά εξατάται από το μέγεθος και τη ράτσα τους. Οι κτηνίατροι όμως συστήνουν τουλάχιστον μισή με μία ώρα την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι μια βόλτα με το σκύλο, μπορεί να βοηθήσει και εσάς.

Δεν καταλαβαίνετε τι σας «λέει»

Λατρεύετε το σκυλάκι σας και πιστεύετε ότι συνεννοείστε μια χαρά. Αν όμως νομίζετε ότι κάθε φορά που κουνάει την ουρά του είναι επειδή χαίρεται, κάνετε λάθος. Το κάνουν επίσης, μεταξύ άλλων, όταν θέλουν να επιτεθούν σε κάποιον. Μάθετε λοιπόν τη γλώσσα των σκύλων για να αποφύγετε περεξηγήσεις.

Δεν τους δίνετε πολλή σημασία

Όπως και τα παιδιά, τα κατοικίδιά σας θα βαρεθούν αν δεν τους δίνετε σημασία. Η βαρεμάρα μπορεί να οδηγήσει το ζώο σε παράξενη συμπεριφορά όπως μάσημα αντικειμένων του σπιτιού, καταστροφές, γαύγισμα και γκρίνια. Οι γάτες με τη σειρά του θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή, μεταξύ άλλων γρατσουνώντας και νιαουρίζοντας. Τις πρώτες επτά εβδομάδες της ζωής τους, είναι, δε, ακόμα πιο σημαντικό να παίζετε μαζί του και να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό.

Το αφήνετε πολλές ώρες μόνο

Το να περνά 8-10 ώρες μόνο του σε ένα μικρό χώρο ή και έξω, είναι πολύ για ένα σκυλί. Μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού, καταστρεπτικές συμπεριφορές ή ακόμα και κατάθλιψη.

Δεν θέτετε κανόνες

Μερικοί άνθρωποι περιμένουν από τα κατοικίδια ζώα τους να γνωρίζουν το σωστό και το λάθος, χωρίς να τους το πουν. Θα πρέπει να είστε συνεπείς στους κανόνες που θέτετε και να επιβραβεύετε τα κατοικίδιά σας για την καλή τους συμπεριφορά.

Τα μαλώνετε λάθος

Αν επιστρέψετε σπίτι και βρείτε μια μικρή «λιμνούλα» σας έρχεται η επιθυμία να φωνάξετε στο κατοικίδιό σας. Ωστόσο αν του φωνάξετε απλώς δεν θα καταλάβει τι έχει πάει στραβά. Καλύτερα να το μαλώσετε εκείνη τη στιγμή ή να το επιβραβεύσετε όταν θα χρησιμοποιήσει την άμμο του.

Αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη

Τα μωρά λατρεύουν τα ζώα και τα ζώα λατρεύουν τα μωρά. Μερικές φορές όμως τα παιδιά, πάνω στον ενθουσιασμό τους, μπορεί να γίνουν σκληρά με τα ζώα, αναγκάζοντάς τα να αμυνθούν. Το καλύτερο είναι να επιβλέπετε τα παιδιά όταν ένα νέο κατοικίδιο έρχεται στην οικογένεια και να τους μάθετε σιγά σιγά πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα.

Δίνετε γάλα στις γάτες

Η ιδέα ότι οι γάτες πρέπει να πίνουν γάλα αποτελεί μύθο. Για την ακρίβεια, όπως αναφέραμε σε παλιότερο άρθρο, οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Κακομαθαίνετε τα σκυλιά με το φαγητό

Το σκυλί σας μπορεί να «ζητιανεύει» για λιχουδιές την ώρα που τρώτε αλλά μην ενδώσετε! Αφενός ο σκύλος πρέπει να τρέφετε σωστά, αφετέρου θα κακομάθει. Επίσης, μην τα αφήνετε ποτέ να ψαχουλεύουν τα σκουπίδια, πράγμα επικίνδυνο.

Δίνετε κόκαλα στο σκύλο

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα κόκαλα αποτελούν μια τέλεια λιχουδιά για τα σκυλιά ωστόσο η FDA προειδοποιεί ότι το μάσημα οστών μπορεί να τραυματίσει τα δόντια, τη γλώσσα, ή το στόμα τους. Ακόμη, τα θραύσματα οστών μπορεί να κολλήσουν στην τραχεία του σκύλου σας και να τους κόψουν την αναπνοή ή στο πεπτικό σύστημα.

Ταΐζετε τη γάτα σας μόνο ξηρά τροφή

Οι γάτες έχουν χαμηλό αίσθημα της δίψας, επομένως μπορεί να πίνουν αρκετό νερό για να μείνουν ενυδατωμένες. Για να ενισχύσετε την ενυδάτωσή τους, δώστε τους και κονσέρβες, οι οποίες περιλαμβάνουν 78% νερό.

Παίρνετε αψήφιστα την υιοθεσία ενός κατοικίδιου 

Ένας φίλος σας δίνει κουτάβια και εσείς δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα ολοστρόγγυλα ματάκια του και χωρίς δεύτερη σκέψη το παίρνετε στο σπίτι. Αυτή είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μια στιγμή. Θα πρέπει να φροντίζετε το σκύλο σας για τα επόμενα 10-15 χρόνια και τη γάτα σας για τα επόμενα 20 χρόνια. Βάλτε τα λοιπόν κάτω και σκεφτείτε σοβαρά αν είστε έτοιμη να πάρετε αυτή τη μεγάλη απόφαση, αν έχετε το χρόνο, τι είδους κατοικίδιο είναι το καταλληλότερο για την οικογένειά σας κ.α.

 

v