Συνταγές για αφράτα και χορταστικά... σουφλέ!

Συνταγές για αφράτα και χορταστικά... σουφλέ!

Ένα από τα πλέον αγαπημένα μας πιάτα είναι το σουφλέ. Γιατί; Γιατί είναι νόστιμο, λαχταριστό, περιέχει συνήθως τυριά και κρέμα γάλακτος (που το κάνουν ακόμα πιο αμαρτωλό!), μπορεί να γίνει με διάφορα υλικά... αναλόγως τα γευστικά γούστα, ενώ είναι από τα φαγητά που τρώγονται εξίσου ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Βρήκαμε πεντανόστιμες συνταγές για σουφλέ με λαχανικά, κρέας και τυριά και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Μυρωδάτο σουφλέ λαχανικών

Υλικά:

2 μελιτζάνες
3 πατάτες
2 πιπεριές
4 ντομάτες
3 κρεμμύδια
5 κολοκυθάκια
1 φλ. κρέμα γάλακτος
500γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (όχι πολύ σκληρό)
½ φλ. τήρι λευκό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας)
πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τα στρώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνετε με το κρασί και το λάδι. Τα αλατοπιπερώνετε.

Τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Γύρω στα 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύετε. Στη συνέχεια τα πασπαλίζεται με το τυρί.

Πηγή: queen.gr

Σουφλέ με τέσσερα τυριά από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά:

1 φλ. έμμενταλ ψιλοτριμμένο
1 φλ. γραβιέρα ψιλοτριμμένη
1 φλ. τσαγιού κασέρι
1 φλ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Λίγο αλεύρι για τη φόρμα

Για την μπεσαμέλ:
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
600 γρ. γάλα
3 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα. Τη βάζετε στο ψυγείο. Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το αλεύρι μαζί με το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να ξανθύνει καλά. Ρίχνετε μέσα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ. Όχι πολύ σφικτή.

Ρίχνετε μπόλικο πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Βγάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνετε τους 3 κρόκους αβγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ. Συνεχίζοντας ρίχνετε τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος ρίχνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μεγάλη φόρμα του σουφλέ, την τινάζετε να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι και αδειάζετε μέσα το μείγμα, μέχρι τα 2/3 του ύψους. Τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και την παρατηρείτε απ' έξω χωρίς να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου. Μόλις το σουφλέ φουσκώσει πάνω από το χείλος της φόρμας και πάρει ένα ρόδινο χρώμα το βγάζετε και το σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κολοκύθι 

Υλικά:

300γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
12 φουντίτσες μπρόκολου βρασμένες
1 κολοκυθάκι πράσινο κομμένο σε ροδέλες και βρασμένο
200ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μαργαρίνη
50γρ. τυρί κρέμα
250γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Στραγγίζετε το νερό και αφήνετε στην άκρη. Αφού κρυώσουν τα ζυμαρικά τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.

Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ροδέλες από το βρασμένο κολοκυθάκι. Τις φουντίτσες μπρόκολου τις αφήνετε ολόκληρες. Ρίχνετε τα λαχανικά επάνω από τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, τη μαργαρίνη λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, να πάρουν μερικές βράσεις για 1-2 λεπτά.

Πασπαλίζετε με τα τριμμένα τυριά, κρατάτε λίγο για να πασπαλίσετε και την επιφάνεια, ανακατεύετε πάλι καλά και τέλος περιχύνετε από πάνω σιγά σιγά τη κρέμα γάλακτος με τη μαργαρίνη και το τυρί κρέμα. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρετε ζεστό.

Συνταγή: eleniscooking.blogspot.gr

Απίθανο σουφλέ με κοτόπουλο 

Υλικά:

2 μεγάλα μπρόκολα
3 στήθη κοτόπουλου
1 κρέμα γάλακτος
300 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε να βράσει. Το αφήνετε να βράσει και το αφαιρείτε ενώ "κρατάει" ακόμα (να είναι τραγανό).

Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια, το αλατοπιπερώνετε και το τσιγαρίζετε σε ένα τηγάνι με λίγο λαδι μέχρι να πάρει χρώμα. Βάζετε το μπρόκολο σε ένα πυρέξ και το αλατίζετε.

Απλώνετε από πάνω του το κοτόπουλο. Βάζετε ύστερα το τριμμένο τυρί. Τέλος βάζετε την κρέμα γάλακτος.
Ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί και να απορροφήσει την κρέμα γάλακτος το μπρόκολο.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Σπανάκι σουφλέ με λιαστή ντομάτα και κρούστα

Yλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
700 γρ. σπανάκι πλυμένο, στραγγισμένο και χοντροκομμένο
1 φλιτζ. φρέσκο γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. τρίμματα ροκφόρ
6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 φλ. κασέρι τριμμένο
1 πακέτο αλμυρά κράκερ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο). Τα αφήνετε να μαραθούν για 4΄-5΄ ανακατεύοντας.

Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε για 4΄-5΄ να πέσει ο όγκος του. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ροκφόρ. Τρίβετε μπόλικο πιπέρι. Αφήνετε να πάρει βράση. Βουτυρώνετε καλά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζετε σε αυτό το αραιό μείγμα. Προσθέτετε τη λιαστή ντομάτα.

Πασπαλίζετε με τα τριμμένα τυριά και τέλος τρίβετε σε ψηλά κομμάτια τα κράκερ στην επιφάνεια. Ψήνετε για 30΄ στους 200 C, να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια. Όσο είναι ζεστό σερβίρεται με κουτάλι (είναι αραιό). Όταν παγώσει κόβεται σε αφράτα κομμάτια.

Συνταγή: argiro.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v