Πολύτιμες συμβουλές για υγιεινή παιδική διατροφή

Πολύτιμες συμβουλές για υγιεινή παιδική διατροφή

Όλοι οι γονείς με μικρά παιδιά ονειρεύονται τη στιγμή που αυτά θα καθίσουν στο τραπέζι μαζί τους και θα φάνε κανονικά, το φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, και μάλιστα στις πιο υγιεινές του εκδοχές: Τη σαλάτα, το ψάρι, τα όσπρια. Η Charity Curley Mathews, σεφ, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Foodlets.com και μητέρα τριών παιδιών, μετά από έρευνα πολλών ετών στην υγιεινή παιδική διατροφή καταλήγει πως εξίσου σημαντικό ρόλο με το τι τρώνε τα παιδιά είναι και το πώς το τρώνε και συγκεντρώνει δέκα πολύτιμες συμβουλές για γονείς.

Όλοι (άνω των 2 ετών) τρώνε το ίδιο γεύμα

Εφόσον το παιδί έχει όλα του τα δόντια την ώρα του οικογενειακού γεύματος δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις ή υποκατάστατα γεύματος. Φροντίζετε στο τραπέζι να υπάρχουν τροφές που λίγο πολύ αρέσουν σε όλους, αλλά χωρίς να κάνετε εξαιρέσεις.

Βάλτε σπανάκι (ή άλλα πλούσια σε βιταμίνες λαχανικά) παντού

Η Mathews λέει ότι φροντίζει να βάζει σπανάκι ή καρότο σχεδόν σε κάθε συνταγή, π.χ. στις ομελέτες ή στα brownies και μάλιστα το λέει στα παιδιά για να ξέρουν τι τρώνε και πόσο καλό τους κάνει. Άλλες πολύ θρεπτικές τροφές που περιλαμβάνει συχνά στις συνταγές της είναι φύτρες σιταριού, λιναρόσπορο και σπόρους chia. Επίσης, στην οικογένειά της προτιμούν πάντα τις τροφές ολικής άλεσης: στα ζυμαρικά, το ψωμί, τις πίτες. «Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά και έχουν μάθει να τις προτιμούν», λέει η ίδια.

Κάντε το γεύμα διασκεδαστικό

Πολύχρωμα πιάτα και μπολ, χαρτοπετσέτες με όμορφα σχέδια, ποτήρια με τους αγαπημένους τους ήρωες: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το οικογενειακό γεύμα διασκεδαστικό και να ανοίξετε την όρεξη των παιδιών!

Ξεκινήστε με μικρές μερίδες

Βάλτε λίγο φαγητό στο πιάτο των παιδιών, μερικές μόνο μπουκιές από κάθε τρόφιμο, και όποιος θέλει συμπλήρωμα μπορεί να το ζητήσει. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά καταλαβαίνουν πιο εύκολα πότε έχουν χορτάσει και οι γονείς παύουν να απαιτούν να αδειάσουν το πιάτο τους.

Σερβίρετε τις νέες τροφές με ιδιαίτερο τρόπο

Η Mathews λέει ότι κάθε φορά που παρουσιάζει μία νέα τροφή στο τραπέζι φροντίζει να τη βάλει σε μία ιδιαίτερη πιατέλα ή μπολ και ζητά από το κάθε παιδί της να δοκιμάσει μία μόνο μπουκιά. Στη συνέχεια τα παιδιά, ως κριτές, καλούνται να «βαθμολογήσουν» το τρόφιμο αυτό είτε με τον αντίχειρα προς τα πάνω (υποδηλώνοντας «Μου αρέσει») είτε με τον αντίχειρα στη μέση («έτσι κι έτσι»), είτε με τον αντίχειρα προς τα κάτω («Δε μου αρέσει»). Αν η ετυμηγορία είναι «Δε μου αρέσει» η Mathews λέει στα παιδιά ότι δεν πειράζει, μπορούν να το ξαναδοκιμάσουν μία άλλη φορά και τότε ίσως να τους αρέσει περισσότερο.

Σπιτικό φαγητό

Αν έχετε τη δυνατότητα, ανάλογα πάντα με τις καθημερινές υποχρεώσεις σας, προσπαθήστε να μαγειρεύετε όσο πιο συχνά γίνεται. Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία του σπιτικού φαγητού, βλέπουν πώς γίνεται, εκτιμούν τις τροφές περισσότερο. Άλλωστε, είναι διασκεδαστικό γι'αυτά να συμμετέχουν στο μαγείρεμα! Δεν θέλετε και εσείς να ξέρουν, μεγαλώνοντας, να φτιάχνουν μερικά φαγητά μόνα τους; Μια μέρα θα φύγουν από το σπίτι...

Διώξτε το στρες από το τραπέζι

Μη μαλώνετε με τα παιδιά αναφορικά με τι και πόσο τρώει το κάθε ένα. Το οικογενειακό τραπέζι είναι ένα μέρος όπου η οικογένεια μπορεί να καθίσει, να φάει ή να συζητήσει. Αν κάποιο από τα μέλη (μικρά ή μεγάλα) δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει κάτι από αυτά είναι ελεύθερο να αποχωρήσει και ευπρόσδεκτο να επιστρέψει όποτε επιθυμεί. Χωρίς πίεση – χωρίς στρες.

Το σπιτικό είναι καλύτερο από το επεξεργασμένο

Ειδικά αναφορικά με τα σνακ: Αντί να αγοράζετε έτοιμα σνακ από του σούπερ μάρκετ προτιμήστε να δίνετε στα παιδιά σπιτικά σνακ, π.χ. καρότα και αγγούρια κομμένα σε λωρίδες, αποξηραμένα cranberries, κίτρινο τυρί σε κύβους, ή να φτιάχνετε π.χ. μπάρες δημητριακών, φρέσκους χυμούς κ.λ.π.

Δείτε εδώ και εδώ πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα σπιτικά σνακ για τα παιδιά!

Δύο σνακ το πολύ

Τα παιδιά χορταίνουν εύκολα, οπότε η Mathews συμβουλεύει να μη δίνονται περισσότερα από δύο σνακ μέσα στη μέρα (ένα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού και ένα μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού) ώστε να τρώνε με όρεξη τα κύρια γεύματα. Το ένα από αυτά, μάλιστα, φροντίζει πάντα να είναι κάποιο φρούτο ή διάφορα φρούτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια και περασμένα σε ξύλινα καλαμάκια (σα σουβλάκια).

Την ώρα του φαγητού τα παιδιά πίνουν νερό και γάλα (τίποτε άλλο)

Ούτε πορτοκαλάδες, ούτε αναψυκτικά. Βγάλτε τα εντελώς από το τραπέζι –κρατήστε τους φυσικούς χυμούς μόνο ως σνακ. Το νερό και το γάλα είναι οι πιο υγιεινές εναλλακτικές για τα παιδιά –δεν χρειάζονται ούτε αναψυκτικά ούτε έτοιμους χυμούς με συντηρητικά και ζάχαρη.

v