Λιπαρότητα στο πρόσωπο: Αιτίες και αντιμετώπιση

Λιπαρότητα στο πρόσωπο: Αιτίες και αντιμετώπιση

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που "υποφέρουν" από λιπαρό δέρμα, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα στην καθημερινότητά τους και κυρίως στον καθαρισμό και στο μακιγιάζ του προσώπου τους. O ειδικός δερματολόγος κ. Νικόλαος Καλογερόπουλος μας εξηγεί τι είναι η λιπαρότητα, πού οφείλεται και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να την καταπολεμήσουμε.

Τι είναι το λιπαρό δέρμα

Με τον όρο λιπαρό δέρμα εννοούμε το δέρμα που χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς πόρους και υπερβολική έκκριση σμήγματος. Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου δέρματος είναι η γυαλάδα του δέρματος, ενώ παράλληλα δείχνει τραχύ και με πολλές ατέλειες (σπυράκια, μαύρα στίγματα). Η λιπαρότητα εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία αλλά και σε ενήλικες γυναίκες, κυρίως όταν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: 

Γυαλάδα

H αυξημένη δράση των σμηγματογόνων αδένων δημιουργεί γυαλάδα που εντείνεται σε περιόδους στρες.

Ανοιχτοί πόροι

Είναι το κλασικό σημάδι της λιπαρής επιδερμίδας. Oι πόροι της είναι μεγαλύτεροι, ανοιχτοί και ιδιαίτερα εμφανείς. Μάλιστα, σε κάποια σημεία του προσώπου μπορεί να είναι τόσο έντονοι, ώστε να μοιάζουν με τρυπούλες.

Μαύρα και άσπρα στίγματα

Tα μαύρα στίγματα υποδηλώνουν φράξιμο των πόρων από το σμήγμα.

Σημάδια ακμής

Tα σπυράκια συνήθως συνυπάρχουν (ή μπορεί να εμφανιστούν στη συνέχεια) με λιπαρό δέρμα. 

Τι την προκαλεί

Η λιπαρότητα στο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Καταρχάς, έχει να κάνει με τον ξεχωριστό τύπο δέρματος: κάποιες γυναίκες δηλαδή γεννιούνται με λιπαρό δέρμα, κάτι που ενίοτε μπορεί να συνδυάζεται και με την κληρονομικότητα. Η λιπαρότητα επίσης μπορεί να εμφανιστεί μετά από χρήση συγκεκριμένων καλλυντικών. Στην περίπτωση αυτή, μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα υγιές δέρμα και να αποκτήσει λιπαρότητα λόγω μιας "βαριάς" κρέμας που θα επιβαρύνει την επιδερμίδα της. Λιπαρότητα επιπρόσθετα μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με ακμή: όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος, ένα δέρμα που έχει τάση προς ακμή είναι πιο πιθανό να εμφανίζει στοιχεία λιπαρότητας. Τέλος, το λιπαρό δέρμα μπορεί να έχει σχέση με ορμονικούς παράγοντες και κυρίως με πολυκυστικές ωοθήκες και σπανιότερα με τον θυρεοειδή. 

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

O κ. Καλογερόπουλος αναφέρει πως το πιο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε το δέρμα 2 με 3 φορές την ημέρα, να προσέχουμε την διατροφή μας και να λέμε "όχι" σε λιπαρές τροφές και στην ζάχαρη, καθώς επίσης να πίνουμε πολύ νερό. 

Καθαρισμός

Το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ένα κατάλληλο σαπούνι από δερμοκαλλυντικές εταιρίες, μια λοσιόν στυπτική και μια σμιγματορυθμιστική κρέμα προκειμένου να ρυθμίζονται οι παράγοντες του σμίγματος. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με απαλότητα. Κι αυτό γιατί διαφορετικά το δέρμα μπορεί να αντιδράσει, παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα και παρουσιάζοντας ιδιαίτερη ευαισθησία. 

Οι μάσκες από άργιλο βοηθούν αποτελεσματικά, αφού απορροφούν τη λιπαρότητα, απομακρύνουν την περίσσεια σμήγματος και συσφίγγουν τους πόρους.. αρκεί να μην χρησιμοποιούνται στην περιοχή γύρω από το στόμα και τα μάτια, που είναι οι πιο ευαίσθητες ζώνες του προσώπου. Απαραίτητη είναι παράλληλα η απολέπιση (peeling), μια-δυο φορές την εβδομάδα, ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και το τυχόν σμήγμα που εγκλωβίζεται στους πόρους. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιούνται ενυδατικά cerum-gel ή μικρή ποσότητα μιας oil free κρέμας. 

Μακιγιάζ

Τα προϊόντα επικάλυψης, όπως πούδρες ή make-up, πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα, μη ακμογόνα και υποαλλεργικά. Εκτός από αυτό πάντως, ο κ. Καλογερόπουλος συμβουλεύει πως μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα προϊόντα μακιγιάζ .. αρκεί αυτά να είναι δερμοκαλλυντικά και oil free.

 

v