39 πολύτιμες συμβουλές ασφάλειας για τους πρώτους μήνες του μωρού!

39 πολύτιμες συμβουλές ασφάλειας για τους πρώτους μήνες του μωρού!

Η ασφάλεια του παιδιού σας είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να «τσεκάρετε» ότι έχετε πάρει κάθε πιθανό μέτρο ασφαλείας για να μην κινδυνεύσει ποτέ το μωρό σας από την γέννησή του έως την στιγμή που θα ξεκινήσει να περπατά.

Ασφάλεια μωρού στο αυτοκίνητο

-Πάντα χρησιμοποιείτε πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθισμα αυτοκινήτου για το μωρό σας.

-Φροντίστε να τοποθετήσετε το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου σωστά, ακολουθώντας κατά γράμμα κάθε οδηγία.
-Ποτέ μην κρατάτε το μωρό στα χέρια σας ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

-Κατά τους πρώτους μήνες του μωρού, το βρεφικό κάθισμα πρέπει να «κοιτά» την πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου, ενώ πρέπει να είναι τοποθετημένο αποκλειστικά στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Ποτέ μην βάζετε το κάθισμα του μωρού στο κάθισμα του συνοδηγού, ειδικά αν το αυτοκίνητο έχει αερόσακους. Αν είναι απαραίτητο να το βάλετε εκεί, τουλάχιστον απενεργοποιήστε τον αερόσακο.

Προστασία μωρού από πτώσεις

-Αν χρησιμοποιείτε πορτ μπεμπέ, να το τοποθετείτε πάντα στο πάτωμα, ποτέ πάνω σε τραπέζια ή καναπέδες.

-Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του στο κρεβάτι, τον καναπέ, την αλλαξιέρα ή το ριλάξ, από όπου μπορεί να «κυλήσει» και να πέσει.

Προστασία μωρού από καπνό ή φωτιά

-Μην καπνίζετε και μην επιτρέπετε να καπνίζουν μπροστά στο μωρό σας.

-Να έχετε τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα διαθέσιμο (και αναγομωμένο) στο σπίτι σας.

-Αν χρησιμοποιείτε υγραέριο στο σπίτι, τοποθετήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα.

Προστασία μωρού από εγκαύματα

-Μην κρατάτε καυτά υγρά όταν κρατάτε και το μωρό σας.

-Για να αποφύγετε εγκαύματα, μην βάζετε το μπιμπερό του μωρού στον φούρνο μικροκυμάτων. Πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα το γάλα να έχει κάποια ιδιαίτερα καυτά σημεία που μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στο μωρό. Προτιμήστε να ζεσταίνετε το γάλα είτε βάζοντας το μπουκάλι κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό είτε χρησιμοποιώντας τον ειδικό θερμαντήρα για μπιμπερό. Τέλος, πάντα να ελέγχετε το γάλα στο χέρι σας πριν το δώσετε στο μωρό σας.

Αποφύγετε κάθε πιθανό ατύχημα στο σπίτι

-Απομακρύνετε όλα τα αιχμηρά (μαχαίρια, ψαλίδια, εργαλεία, ξυραφάκια) και επικίνδυνα αντικείμενα (κέρματα, γυάλινα είδη, χάντρες, καρφίτσες, φάρμακα) από το μωρό σας και κρύψτε τα σε ασφαλές μέρος, μη προσεγγίσιμο από το παιδί.

-Ποτέ μην ταρακουνάτε δυνατά και μην πετάτε το μωρό στον αέρα. Οι πολύ έντονες τέτοιες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν από εγκεφαλική βλάβη έως και τύφλωση.

-Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του με κάποιο αδερφάκι ή με το κατοικίδιό σας, ακόμα κι αν το μωρό κοιμάται.
-Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάμπες ή καλώδια που το μωρό σας μπορεί να πιάσει εκεί όπου βρίσκεται ξαπλωμένο. Αν υπάρχουν φροντίστε να τα απομακρύνετε ή να τα καλύψετε.

-Αποφύγετε τα τραπεζομάντηλα που κρέμονται από το τραπέζι και τα οποία μπορεί να τραβήξει το μωρό σας.

-Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει όλα τα συρτάρια του σπιτιού, ώστε το μωρό σας, ειδικά όταν θα αρχίσει να περπατά, δεν θα μπορεί να τα ανοίξει μόνο του.

-Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει κάθε πρίζα που θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει το μωρό, με το ειδικό κάλυμμα.

Ασφάλεια μωρού στο μπάνιο

-Πάντα να ελέγχετε το νερό του μπάνιου με τον αγκώνα σας πριν βάλετε μέσα το μωρό σας, για να βεβαιώνεστε ότι δεν είναι υπερβολικά ζεστό.

-Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του στο μπανάκι, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

-Απομακρύνετε ηλεκτρικές συσκευές από το μπάνιο του μωρού σας και από οποιοδήποτε σημείο όπου υπάρχει νερό. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές να τις βγάζετε από την πρίζα.

Ασφαλή βρεφικά παιχνίδια

-Ελέγχετε συχνά τα παιχνίδια του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σπασμένα, δεν «φεύγουν» μέρη τους, δεν έχουν μικρά κομμάτια που θα μπορούσε να καταπιεί το μωρό, δεν είναι αιχμηρά και ότι είναι μεγαλύτερα από το στόμα του μωρού σας σε μέγεθος.

-Χρησιμοποιείτε καλάθια για να αποθηκεύετε τα παιχνίδια, τα οποία δεν έχουν καπάκια.

-Προσέχετε τα μπαλόνια, για τυχόν κίνδυνο πνιγμού.

Προστασία μωρού από πνιγμό

-Ποτέ μην κρεμάτε κορδόνια ή αλυσίδες στον λαιμό του μωρού σας (ακόμα κι αν είναι το κορδόνι της πιπίλας), ούτε κοντά στην κούνια του μωρού. Προσέχετε τις κλωστές και τα κουμπιά στα ρούχα του μωρού –βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο πιθανού πνιγμού για το μωρό σας.

-Φροντίστε, ειδικά όταν το μωρό σας θα αρχίσει να περπατά, να έχετε δέσει κάθε πιθανό σχοινί ή κορδέλα που μπορεί να κρέμεται από τις κουρτίνες ή τα στόρια σας.

-Κρύψτε οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο υπάρχει στο σπίτι, το οποίο θα μπορούσε να καταπιεί το μωρό σας.

Διαβάστε ακόμα με ποιες τροφές κινδυνεύουν τα παιδιά από πνιγμό.

Ασφάλεια μωρού κατά το τάισμα

-Ποτέ μην στηρίζετε κάπου το μπιμπερό του μωρού και το αφήνετε μόνο του να πίνει γάλα –το μωρό μπορεί να πνιγεί. Ποτέ μην βάζετε για ύπνο το μωρό με το μπιμπερό.

-Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό ωμά καρότα, μη καθαρισμένα μήλα, ξηρούς καρπούς, καραμέλες και άλλα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

-Όταν το μωρό κάθεται στο καρεκλάκι του φαγητού, να το δένετε πάντα με τις ειδικές ζώνες, για να μην γλιστρήσει και πέσει κάτω.

Διαβάστε ακόμα τους κρυφούς κινδύνους του μπιμπερό και της πιπίλας.

Ασφάλεια μωρού στον ύπνο

-Όλα τα νεογέννητα πρέπει να τοποθετούνται στο κρεβατάκι τους ανάσκελα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

-Δίνετε στο μωρό σας πιπίλα πριν κοιμηθεί, καθώς και αυτό αποτρέπει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

-Αποφύγετε τα πολλά και πολύ μαλακά σκεπάσματα, π.χ. κουβέρτες, μαξιλάρια, αρκουδάκια κ.λ.π. που μπορεί να «πνίξουν» το μωρό. Για την ακρίβεια, μέχρι τον πρώτο του χρόνο το μωρό σας δεν χρειάζεται καν μαξιλάρι.

-Τα κάγκελα στην κούνια του μωρού πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους το πολύ 6 εκατοστά, για να μην υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί σε αυτά το κεφάλι του.

-Διατηρήστε μία μέτρια θερμοκρασία στο δωμάτιο το μωρού και ντύνετέ το τόσο ώστε να μην ζεσταίνεται υπερβολικά.

-Να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με το νεογέννητο μωρό σας –αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι!

Ασφάλεια στην αλλαξιέρα

-Η αλλαξιέρα πρέπει να είναι σταθερή και στιβαρή.

-Πάντα να έχετε τα χέρια και τα μάτια σας στο μωρό σας, όταν αυτό είναι πάνω στην αλλαξιέρα.

-Να έχετε κοντά σας ό,τι χρειάζεστε για το άλλαγμα του μωρού, για να μην χρειάζεται να απομακρύνεστε από κοντά του.

v