Το πρώτο του σερβίτσιο: 6 ασφαλείς προτάσεις της αγοράς

Το πρώτο του σερβίτσιο: 6 ασφαλείς προτάσεις της αγοράς

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα πιάτα και τα υπόλοιπα επιτραπέζια σκεύη από μελαμίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα παιδικά γεύματα, κυρίως επειδή πρόκειται για ένα υλικό που δεν σπάει εύκολα, ακόμα κι αν πέσει κάτω. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκευή μελαμίνης μπορεί να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες του υλικού αυτού όταν χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα καυτών φαγητών. Ποιο είναι το κακό; Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες η μελαμίνη σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν το φαγητό σερβίρεται καυτό σε τέτοια σκεύη, μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Χωρίς να είναι γνωστό ακόμα σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη και κατά πόσο μπορεί η ουσία να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, γεγονός αποτελεί ότι η μεγάλη δόση μελαμίνης είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για τον θάνατο έξι μωρών στην Κίνα το 2008, ενώ χιλιάδες ακόμα παιδιά στην ίδια χώρα εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα.

Μέχρι να συνεχιστούν οι έρευνες και να διεξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το πόσο ασφαλή είναι ή δεν είναι τελικά τα σκεύη μελαμίνης, τα κεραμικά πιάτα, ποτήρια και μπολ επιστρέφουν στο προσκήνιο, ειδικά όταν πρόκειται για παιδικό γεύμα. Κι αν σπάσει και κάποιο... δεν χάλασε ο κόσμος! Εναλλακτικά, επιλέξτε σκευή από οικολογικά-BPA Free υλικά ή από αμιγώς φυσικά υλικά, όπως το μπαμπού.

Δείτε μερικές όμορφες και οικονομικές προτάσεις κεραμικών σκευών για τα γεύματα του παιδιού σας:

Κεραμική κούπα Hello Kitty, από το We Love Toys

Πανέμορφη κεραμική κούπα με την αγαπημένη γατούλα των παιδιών για το γάλα και τα ροφήματά τους. Την βρήκαμε στο We Love Toys, όπου θα βρείτε κούπες με πολλούς ακόμα δημοφιλείς ήρωες.

Τιμή: 3,99 ευρώ.

Αγοράστε την online από εδώ.

 

Σετ πιατάκι-κουταλάκια λευκά, από το TrendyBaby

Το BABYBJÖRN πιάτο και κουταλάκια είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο (PP) και θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE), πλαστικά πιστοποιημένα ασφαλή για τρόφιμα και σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι PVC-free και δεν περιέχει δισφαινόλη A (BPA), φθαλικές ενώσεις, κάδμιο, μόλυβδο, βρώμιο ή χλώριο. Επιπλέον, το πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο, ενώ πλένεται στο πλυντήριο πιάτων.

Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σετ για τα πρώτα στερεά γεύματα του μωρού σας, ενώ διατίθεται και σε άλλες αποχρώσεις.

Τιμή: 22 ευρώ.

Αγοράστε το online από εδώ.

 

Σετ φαγητού Beaba, από το Λητώ

Η εταιρία Beaba είναι εδώ και χρόνια γνωστή για τα ασφαλή βρεφικά προϊόντα της. Το συγκεκριμένο σετ αποτελείται από αντιολισθητικό πιατάκι, δοχείο γεύματος, χωρισμένο σε δύο «χώρους», καπάκι για να διατηρείται το περιεχόμενο ζεστό, καθώς και εργονομικό κουτάλι και πιρούνι.

Όλα είναι φτιαγμένα από ΒPA-Free πλαστικό, ενώ το καπάκι είναι φτιαγμένο από θερμοζέλ, για την διατήρηση της θερμότητας.

Τιμή: 42,99 ευρώ.

Αγοράστε το online από εδώ.

 

Μικρό μπολ από καρύδα, από το Sunnyside

Ιδανικό για την κρέμα ή τα φρούτα του, το μπολ αυτό έχει φτιαχτεί από ανακυκλωμένο κέλυφος καρύδας για να σερβίρετε κάθε είδος φαγητού. Έχει υποστεί φινίρισμα και λείανση με το χέρι, ενώ έχει επενδυθεί με βερνίκι ασφαλές για τα τρόφιμα, για προστασία και μόνωση.

Πλένεται στο χέρι με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων και ξεπλένεται με άφθονο νερό. Δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων ή για πολύωρο μούλιασμα στο νερό.

Τιμή: 10,63 ευρώ.

Αγοράστε το online από εδώ.

 

Παιδικά πιάτα από μπαμπού, από το Alice on Board

Σετ με 8 βιοδιασπώμενα πιάτα από μπαμπού, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Δεν περιέχουν φθαλάτες, χημικά και βαφές, ενώ βιοδιασπώνται μέσα σε 4-6 μήνες. Πλένονται, αλλά είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιείτε με στεγνές τροφές για να μη χρειαστεί να μουλιάσουν στο νερό. Είναι ιδανικά για παιδικά πάρτυ και πικ-νικ.

Τιμή: 10 ευρώ (σετ των 8)

Αγοράστε το online από εδώ.

 

Σετ μπολ 6 τεμαχίων Kalas, από το IKEA

Είναι φτιαγμένα από πλαστικό πολυπροπυλενίου και δεν περιέχουν Δισφαινόλη Α (είναι BPA-Free). Είναι κατάλληλα για τον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και για το πλυντήριο πιάτων.

Διατίθενται σε 6 διαφορετικά χρώματα, ενώ καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο, καθώς στοιβάζονται.

Τιμή: 1,50 ευρώ.

Θα τα βρείτε στα καταστήματα IKEA.

v