Αρθρίτιδα: Συμπτώματα, πρόληψη και μορφές θεραπείας

Αρθρίτιδα: Συμπτώματα, πρόληψη και μορφές θεραπείας

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που αφορά σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τις δύο μορφές της νόσου, την ρευματική αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα. O ρευματολόγος κ. Αχιλλέας Γεωργιάδης εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μορφές, εστιάζει στα συμπτώματα, ενώ καταγράφει και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.

Τι είναι η αρθρίτιδα

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως η αρθρίτιδα σε γενικές γραμμές είναι ο ερεθισμός των αρθρώσεων, όταν δηλαδή μια άρθρωση πονάει, είναι πρησμένη, έχει κόκκινο χρώμα ή είναι δύσκαμπτη. Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι η αρθρίτιδα χωρίζεται σε ρευματική αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

Η ρευματική αρθρίτιδα αφορά σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα (μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε μικρά παιδιά). Εάν εμφανιστεί, παραμένει για όλη την υπόλοιπη ζωή. Η φλεγμονή αρχίζει από τη μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση, αλλά εξαπλώνεται στους γύρω γύρω ιστούς, κάνοντας την κίνηση δύσκολη και επώδυνη. Η φλεγμονή οδηγεί σταδιακά σε αλλαγή του σχήματος της άρθρωσης και στην καταστροφή της.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών και κυρίως σε γυναίκες. Πρόκειται για την εκφύλιση του χόνδρου των οστών που αποτελούν την άρθρωση, κάτι που συμβαίνει αναπόφευκτα με την πάροδο της ηλικίας.

Αιτίες εμφάνισης αρθρίτιδας

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ελάχιστες φορές μπορούμε να βρούμε αιτιολογίες συσχέτισης. Μπορεί η εμφάνιση της νόσου να έχει να κάνει με κληρονομικούς και με περιβαλλοντικούς παράγοντες, ή με κακές συνήθειες, δηλαδή με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, με το κάπνισμα, με το αλκοόλ, με κάποιους τραυματισμούς ή με την χρόνια καθιστική ζωή. Και πάλι όμως το παραπάνω, όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι σχετικό. 

Συμπτώματα και διάγνωση αρθρίτιδας

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα συμπτώματα στην περίπτωση της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και το πρήξιμο. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε δάχτυλα, μέση, γόνατα και ισχία ενώ πιο συγκεκριμένα, "χτυπάει" τις γυναίκες στα γόνατα και τους άνδρες στην μέση. Στην ρευματική αρθρίτιδα εμφανίζεται στα γόνατα και στα δάχτυλα χεριών και ποδιών. 

Εάν ο ασθενής αισθανθεί τα παραπάνω συμπτώματα τότε πρέπει να επισκεφθεί έναν ρευματολόγο ή έναν ορθοπεδικό. Η διάγνωση θα γίνει με μια καλή κλινική εξέταση και με την λήψη του ιστορικού. Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πόσο σημαντική είναι η εξέταση και το ιστορικό, μιας και μόνο από αυτά μπορεί να προκύψει ένα αξιόπιστο πόρισμα. Κάποιες εξετάσεις αίματος και μια ακτινογραφία μπορούν να συμπληρώσουν την διάγνωση. 

Αντιμετώπιση και πρόληψη

O κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που βοηθάει σε κάποιο ποσοστό χωρίς ωστόσο να εγγυάται την θεραπεία. Σε βαριές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, συνίσταται χειρουργείο.

Για την ρευματική αρθρίτιδα, παρόλο που πρόκειται για πιο σοβαρή νόσο, υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούνται με επιτυχία οι «βιολογικές» θεραπείες, δηλαδή φάρμακα που αδρανοποιούν ουσίες ή κύτταρα που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαδικασία της χρόνιας φλεγμονής και την αρθρική καταστροφή. 

Στην ρευματική αρθρίτιδα δεν υπάρχει πρόληψη, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης. Όσον αφορά στην οστεοαρθρίτιδα, είναι καλό κάποιος να προσέχει να μην τραυματιστεί, να μην παχύνει, να έχει κινητικότητα και να έχει μια καθημερινή μορφή άσκησης (πχ. πιλάτες) που να του δίνει δυνατούς μύες και σωστή στάση του σώματος.

Συνολικά πάντως, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η γρήγορη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της νόσου. Γι' αυτό η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, καθώς και η συμμόρφωση στην αγωγή, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση της πάθησης και την βέλτιστη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

v