Τι πρέπει να τρώει το παιδί την περίοδο των εξετάσεων

Τι πρέπει να τρώει το παιδί την περίοδο των εξετάσεων

Οι σχολικές εξετάσεις πλησιάζουν, το άγχος των παιδιών κορυφώνεται και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι πιθανό να επηρεαστούν. Αυτή την περίοδο καλό είναι το παιδί να μην περιορίζεται σε αυστηρές δίαιτες – ούτε να τρώει ακατάσχετα, αλλά να καταναλώνει θρεπτικές τροφές που θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για καλύτερες επιδόσεις. Ξέρετε, όμως, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στοχευμένα την μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση, αλλά και την διάθεση του παιδιού;

Δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του παιδιού κατά την περίοδο των εξετάσεων:

Smoothies και shakes, γάλα και δημητριακά για πρωινή ενέργεια

Πολλά παιδιά, κατά την περίοδο των εξετάσεων, αδυνατούν να φάνε οτιδήποτε για πρωινό λόγω του υπερβολικού άγχους τους. Αυτό, ωστόσο, αν και κατανοητό, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην απόδοση του παιδιού, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το ιδανικό πρωινό τις ημέρες αυτές είναι ένα μπολ με γάλα και δημητριακά (χωρίς πολλή ζάχαρη που θα τονώσει το παιδί για λίγη ώρα, αλλά μετά θα ρίξει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Αν, όμως, το παιδί δυσκολεύεται να φάει έστω και αυτό, φροντίστε να του φτιάξετε ένα δροσερό, θρεπτικό smoothie με γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα!

Δείτε συνταγές για λαχταριστά smoothies εδώ.

Αυγά, γιαούρτι και ξηροί καρποί για πνευματική διαύγεια

Το παιδί χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη την περίοδο των εξετάσεων, χωρίς όμως να αυξηθεί ιδιαίτερα η πρόσληψη λιπαρών. Χάρη στην πρωτεΐνη ο οργανισμός σχηματίζει τα αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών (των κυττάρων που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, πιο γρήγορα και με περισσότερη διαύγεια). Τα αυγά, το τυρί cottage, το γιαούρτι, αλλά και οι ξηροί καρποί εξυπηρετούν ιδανικά τον σκοπό αυτό!

Νερό, πράσινο τσάι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά για καλύτερη αυτοσυγκέντρωση

Η αφυδάτωση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την αυτοσυγκέντρωση του παιδιού, να του προκαλέσει ζαλάδες αλλά και έλλειψη ενέργειας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο το παιδί να πίνει μπόλικο νερό κατά την περίοδο των εξετάσεων (αλλά και κατά την διάρκεια του τεστ), καθώς αυτό βοηθά στην λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Ωφέλιμο, είναι, επίσης το ρόφημα από πράσινο τσάι και φασκόμηλο, χωρίς πολλή ζάχαρη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όχι μόνο εξασφαλίζουν την ενυδάτωση του παιδιού και μέσω των στερεών τροφών του, αλλά είναι και πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία βελτιώνει την λειτουργεί του εγκεφάλου.

Λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί για καλύτερη μνήμη

Το ψάρι είναι έτσι κι αλλιώς το πλέον ωφέλιμο κρέας για άτομα κάθε ηλικίας. Κατά την περίοδο των εξετάσεων, όμως, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ακόμα περισσότερα ψάρια και ιδιαίτερα όσα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται από τους επιστήμονες πολύτιμα για τον εγκέφαλο, καθώς ενισχύουν σημαντικά την μνήμη και την συγκέντρωση! Ο σολομός, οι σαρδέλες και οι πέστροφες είναι πλούσια στην ουσία αυτή, όμως αν το παιδί αρνείται πεισματικά να τα φάει, καλές εναλλακτικές είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Επίσης, συζητήστε με τον παιδίατρο του παιδιού αν κατά την περίοδο των εξετάσεων θα ήταν σκόπιμο να λάβει μουρουνέλαιο, σε μορφή συμπληρώματος.

Μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και λίγη μαύρη σοκολάτα για χαλάρωση και καλύτερη διάθεση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν ορισμένες ενδογενώς παραγόμενες ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν ευνοϊκά την διάθεση. Η σεροτονίνη είναι η χαρακτηριστικότερη από αυτές και αυξάνεται, μεταξύ άλλων, και μέσω της διατροφής. Οι τροφές, λοιπόν, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να χαλαρώνει με ευχάριστο τρόπο είναι η μαύρη σοκολάτα, οι μπανάνες, καθώς και άλλα γλυκά -και αποξηραμένα- φρούτα, αλλά και τα λιπαρά ψάρια, τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω.

Τσίχλα για την ώρα της εξέτασης!

Δεν περιλαμβάνεται στις τροφές, όμως μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 έδειξε ότι άτομα που μασούν τσίχλα κατά την διάρκεια μιας στρεσογόνας εξέτασης αποδίδουν καλύτερα από άτομα που δεν μασούν τσίχλα, οπότε... γιατί όχι;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v