Ανοιξιάτικες βόλτες και δραστηριότητες χωρίς κόστος

Ανοιξιάτικες βόλτες και δραστηριότητες χωρίς κόστος

Ο καιρός ζεσταίνει, η ατμόσφαιρα μυρίζει γύρη και τα παιδιά... δεν κρατιούνται! Για καλή μας τύχη, η Αθήνα –και τα περίχωρα αυτής- προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές για ανοιξιάτικες βόλτες και δραστηριότητες, χωρίς μάλιστα να ξοδέψετε μία περιουσία για να τις απολαύσετε.

Για την ακρίβεια, επτά από τις καλύτερες ανοιξιάτικες ιδέες για βόλτες είναι εντελώς δωρεάν. Δείτε ποιες και... φτιάξτε πρόγραμμα!

Πεζοπορία

Πάρτε τα παιδιά και κατευθυνθείτε προς την κοντινότερη εξοχή, για παράδειγμα στην Πάρνηθα ή στο δάσος γύρω από το Τατόι και στη λίμνη Μπελέτσι. Φορέστε τα ορειβατικά σας και τα καπελάκια για τον ήλιο, πάρτε και μία πυξίδα και ξεκινήστε για πεζοπορία μέσα στα δέντρα και το πράσινο. Μπορείτε, μάλιστα, να συλλέξετε και κλαδάκια ή περίεργα φύλλα που μπορεί να σας χρησιμεύσουν σε χειροτεχνίες.

Επισκεφθείτε έναν κήπο ή μία φάρμα

Ίσως δεν τον έχετε εκτιμήσει όσο του αξίζει: Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί πραγματική όαση δροσιάς και πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, καθώς προσφέρεται όχι μόνο για βόλτα και χαλάρωση, αλλά και για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με μεγάλη ποικιλία πτηνών που φωλιάζουν στις πυκνές φυλλωσιές του ή κολυμπούν στη λιμνούλα του, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η Παιδική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί εκεί καθημερινά 9.00 με 3.00, εκτός από Κυριακή, Δευτέρα και αργίες.

Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την Φάρμα Πλούμπη, στα Σπάτα, όπου εκτρέφονται πρόβατα, αγελάδες, αρνάκια, κατσίκες, παπάκια, λαγοί και πολλά ακόμα ζώα αγροκτήματος, τα οποία τα παιδιά θα χαρούν να γνωρίσουν. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Δωρεάν συναυλίες

Έχετε τον νου σας (και διαβάζετε Mama365) για να μαθαίνετε για κάθε πιθανή δωρεάν συναυλία ή θεατρική παράσταση που μπορεί να λάβει χώρα στην πόλη, τώρα που ο καιρός «ανοίγει», π.χ. στο πλαίσιο κάποιου φεστιβάλ ή ανοιξιάτικης γιορτής. Τα παιδιά θα το καταευχαριστηθούν –κι αν όχι, τουλάχιστον δεν θα έχετε πληρώσει εισιτήριο.
Επιπλέον, δωρεάν αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τακτικά στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, 2108640943).

Μουσεία για κάθε ενδιαφέρον

Τα περισσότερα μουσεία της χώρας έχουν δωρεάν είσοδο κάθε Κυριακή, ενώ σε κάποια η είσοδος είναι συνέχεια δωρεάν. Χαρακτηριστικά, από τα μουσεία που μπορεί να ενδιαφέρουν τα παιδιά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο κάθε Κυριακή από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, αλλά και στις επίσημες αργίες, ενώ το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων έχει ελεύθερη είσοδο καθημερινά εκτός Δευτέρας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου που σας ενδιαφέρει.

Γνωρίστε το γενεαλογικό σας δέντρο

Πάρτε αφορμή από τα δέντρα που ανθίζουν αυτή την εποχή για να γνωρίσετε μαζί με τα παιδιά το γενεαλογικό σας δέντρο. Ανατρέξτε σε φωτογραφίες των προγόνων σας, μιλήστε στα παιδιά γι'αυτούς και αναζητήστε με την βοήθεια των γιαγιάδων και των παππούδων ακόμα πιο βαθιές ρίζες της οικογένειάς σας. Ακόμα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο έχει αντικείμενο την ανασύσταση των γενεαλογικών δένδρων των απανταχού Ελλήνων, συλλέγοντας και καταγράφοντας εκατοντάδες μαρτυρίες και αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το My Heritage.gr για να καταγράψετε online το οικογενειακό σας δέντρο και να το μοιραστείτε με άτομα που ίσως μπορούν να σας βοηθήσουν να το συμπληρώσετε.

Βόλτα με τα ποδήλατα

Φορτώστε τα ποδήλατα στο τραμ και κατευθυνθείτε προς παραλία. Απολαύστε την βόλτα κατά μήκος της ακτογραμμής του Φαλήρου με κατεύθυνση προς Σ.Ε.Φ. ή προς Γλυφάδα, ευχαριστηθείτε την θαλασσινή αύρα και βρείτε την καλύτερη ευκαιρία για εξάσκηση.

Βόλτα σε αρχαία μνημεία

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν το ενδιαφέρον τους για την αρχαία Αθήνα καλλιεργείται όλο και περισσότερο και οι βόλτες στο Μοναστηράκι και το Θησείο αποκτούν άλλο νόημα. Αφιερώστε, λοιπόν, μία ημέρα για να τους μιλήσετε για την Αρχαία Αγορά (είσοδος από την Αδριανού) όπου στεγάζεται και ένα ενδιαφέρον μουσείο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον βράχο της Ακρόπολης και τον Ναό του Ολυμπίου Διός. Αν, μάλιστα, θέλετε να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε κάποιους από αυτούς τους χώρους, το ενιαίο εισιτήριο των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας κοστίζει 12 ευρώ –μάθετε περισσότερα εδώ.

v