Τι να πίνετε όταν κάνετε δίαιτα: Τα καλύτερα ροφήματα για το καλοκαίρι

Τι να πίνετε όταν κάνετε δίαιτα: Τα καλύτερα ροφήματα για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι θέλουμε, όσο γίνεται, να μην καταναλώνουμε πολλές θερμίδες για να αποφύγουμε τυχόν επιπλέον κιλά! Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, βέβαια, αυξάνουν την ανάγκη για ενυδάτωση, και ως εκ τούτου χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Ποια είναι αυτά που μπορούν να συνοδέψουν την δίαιτά μας; Η διαιτολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη μας αποκαλύπτει τα ιδανικά ροφήματα που μπορούμε να πίνουμε χωρίς τύψεις το καλοκαίρι. 

Smoothies

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει ποιός δεν λαχταρά ένα ποτήρι δροσιστικό, γευστικό και πάνω απ' όλα υγιεινό χυμό-smoothie; Εφόσον προσέξετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και την ποσότητα που θα καταναλώσετε, μπορείτε άφοβα να το βάλετε στην διατροφή σας ακόμα και αν κάνετε δίαιτα. Προτιμήστε γάλα ή/και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, φρούτα, όπως ανάμεικτα berries που περιέχουν λίγες θερμίδες και σάκχαρα, και δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πράσινο, όπως σπανάκι, το οποίο είναι πολύ θρεπτικό και με ελάχιστες θερμίδες. Αποφύγετε να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό που θα σας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες.

Καφές

Όχι μόνο δεν αφυδατώνει, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, αλλά μπορεί και να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού και να προσμετρήσει στην καθημερινή πρόσληψη υγρών. Μάλιστα ο καφές περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, χαρίζει ενεργητικότητα και μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική απόδοση. Ο σκέτος καφές περιέχει μηδενικές θερμίδες και μπορεί να τροφοδοτήσει την καύση θερμίδων.

Για τους περισσότερους, πάντως, ο καφές αποτελεί ένα μέσο τόνωσης αλλά και δροσιάς. Υπάρχουν δε διάφορα είδη, από τα πιο συνηθισμένα και ίσως πιο light, όπως ο freddo espresso ή freddo capuccino (στους οποίους οι θερμίδες εξαρτώνται από τη ζάχαρη και το γάλα που βάζει κανείς), μέχρι τα πιο «βαριά», τύπου fredoccino. Τα τελευταία, ωστόσο, μπορεί και να ξεπερνούν τις 300 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ δίνουν και λιπαρά, οπότε προσέξτε τις υπερβολές.

Μεταλλικό νερό με γεύσεις

Μια ακόμα πιο καλή λύση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού! Τέτοια νερά κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις φρούτου, όπως λεμόνι, lime ή πορτοκάλι, αρκεί να επιλέγετε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη!

Μια άλλη ιδέα είναι να παγώσετε καλά ένα μπουκάλι με νερό και να το αρωματίσετε με ολόκληρες φέτες φρούτων της αρεσκείας σας. Μία φέτα lime, ένα φύλλο δυόσμου, ένα κομμάτι φράουλας ή ένα ξυλάκι κανέλλας, δίνει πολύ ωραίο άρωμα στο νερό και βοηθά στο να φτάσουμε την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη υγρών πίνοντας περισσότερο.

Δείτε μερικές ακόμα ιδέες για να δώσετε γεύση στο νερό σας:

-Προσθέστε μερικές φέτες αγγουριού για ένα δροσιστικό ποτό.

-Λιώστε σ' ένα ποτήρι φύλλα βασιλικού, προσθέστε τα σε νερό και αφήστε το όλη νύχτα στο ψυγείο.

-Βάλτε σ' ένα ποτήρι με νερό κομμάτια ανανά και αφήστε τα μουλιάσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το καταναλώσετε.

-Μετά το βράσιμο λαχανικών, π.χ. καρότων, κρατήστε το νερό, βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα και θα έχετε ένα βιταμινούχο ποτό!

-Σε μία κανάτα με νερό προσθέστε φέτες αγγουριού, μισό λεμόνι και λίγη μέντα. Αφήστε όλη νύχτα και απολαύστε το πρωί.

-Σε μία κανάτα με νερό ρίξτε μερικές κομμένες φράουλες και όσο δεντρολίβανο θέλετε. Μπορείτε να βάλετε και μερικά μούρα. Αφήνετε όλη νύχτα στο ψυγείο.

-Λιώστε blueberries ή raspberries στον πάτο του ποτηριού και προσθέστε φυσικό ή ανθρακούχο νερό.

-Προσθέστε στο νερό σας λίγο χυμό cranberry χωρίς ζάχαρη.

-Φτιάξτε παγάκια με χυμό φρούτων, χωρίς ζάχαρη, και προσθέστε τα σε φυσικό ή ανθρακούχο νερό.

-Προσθέστε λίγο παγωμένο πράσινο τσάι του εμπορίου χωρίς ζάχαρη στο νερό σας.

Φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών

Ένας χυμός φρούτων ή λαχανικών, φρέσκος ή έτοιμος, θα προσφέρει απλόχερα ενυδάτωση, ορισμένες φυτικές ίνες (ιδίως οι χυμοί των λαχανικών) και σίγουρα κάποια πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Εξίσου σημαντικό; Δροσιά και γευστική απόλαυση, ιδίως για τους επερχόμενους μήνες.

Ωστόσο, απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, οι χυμοί περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες (λιγότερο στους χυμούς λαχανικών).

Κρύο πράσινο τσάι

Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία του δέρματος αλλά και για την ικανοποιητική σωματική και πνευματική απόδοση. Το πράσινο τσάι είναι ιδανικό για δίαιτα καθώς συνδυάζει την γευστική απόλαυση με μηδενική θερμιδική αξία. Το πράσινο τσάι, επίσης, λόγω των κατεχινών (ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών) που περιέχει, μπορεί να συμβάλλει σε μικρή αύξηση του μεταβολισμού μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v