«Με το άλφα και το βήτα»: Ένα βιβλίο που κάνει το διάβασμα χαρά!

«Με το άλφα και το βήτα»: Ένα βιβλίο που κάνει το διάβασμα χαρά!

Το «Με το άλφα και το βήτα» είναι μια παλιά έκδοση που ωστόσο έχει εγγυημένη αξία για παιδιά που ετοιμάζονται να μάθουν να διαβάζουν ή που μόλις έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση.

Πρόκειται για μικρά ποιηματάκια που το καθένα εστιάζει σε ένα γράμμα του αλφάβητου.

«...μαύρες μύγες και μυγάκια
μέλισσες και μυρμηγκάκια
μπήκαν μέρα με λιακάδα
σ΄ ένα μπολ με μαρμελάδα...»

Κάθε ποίημα έχει ως τίτλο το γράμμα που «πρωταγωνιστεί» και σε κεφαλαία και σε πεζά (Μ, μ). Το περιεχόμενο των ποιημάτων, τα οποία είναι γραμμένα σε ομοιοκαταληξία, είναι αστείο και κεφάτο για τα παιδιά. Σε αυτά πρωταγωνιστούν κυρίως ζώα, έντομα και ζουζούνια, αλλά και υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ο Θοδωρής και ο Θανάσης, η Ζωίτσα και ο Ηρακλής, και πολλοί άλλοι, προκειμένου να υπάρχει ποικιλία αρχικών γραμμάτων.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση είναι λιτή, μάλλον φρέσκια για ένα παλιό βιβλίο, και σίγουρα με πολύ χιούμορ. Ενδεχομένως να μην έχει τα έντονα χρώματα του Σποτ, όμως έχει τη σωστή δόση έτσι ώστε το μάτι του παιδιού να μην «κολλάει» μόνο στην εικόνα αλλά και να παρακολουθεί τα γράμματα μέσα στο κείμενο.

Τι κερδίζει το παιδί

Η πρόθεση της συγγραφέα είναι προφανής. Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το αλφάβητο, να μάθουν τα γράμματα, να μπορούν να τα διακρίνουν και να τα ξεχωρίζουν μέσα στις λέξεις και τελικά να έχουν μια πρώτη επαφή με την ανάγνωση. Όλα αυτά επιτυγχάνονται τέλεια με το βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη. Πέρα από αυτό όμως, τα παιδιά αρέσκονται –πολύ περισσότερo ίσως από όσο θα περίμεναν οι γονείς- να μαθαίνουν απ΄ έξω τα ποιηματάκια. Το γεγονός ότι είναι μικρά, διασκεδαστικά και με ομοιοκαταληξία βοηθάει άλλωστε για κάτι τέτοιο και τελικά τα παιδιά χωρίς κόπο και πίεση κατακτούν την τεχνική της απομνημόνευσης μέσα από ένα παιχνίδι με τις λέξεις.

Το «Με το άλφα και το βήτα» σε ένα πρώτο ξεφύλλισμα ίσως φάνει σε κάποιον λίγο παλιακό -μάλλον είναι!-, ωστόσο είναι εντυπωσιακό πόσο αρέσει στα παιδιά να το διαβάζουν ή να τους το διαβάζουν, να παίζουν με τις λέξεις και τα γράμματα και να μαθαίνουν απ΄ έξω τα μικρά ποιηματάκια.

Ηλικίες

Λόγω της θεματολογίας του το «Με το άλφα και το βήτα» είναι ιδανικό για παιδιά που ξεκινούν τώρα το νηπιαγωγείο και την πρώτη δημοτικού. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να το διαβάσουμε και σε μικρότερα παιδιά, χωρίς να δώσουμε σημασία σε πρώτη φάση στα γράμματα αλλά στο περιεχόμενο. Αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά (β΄ δημοτικoύ) σίγουρα έχει αξία, όχι πια για να μάθουν τα γράμματα αλλα για να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν καλύτερα... με τρόπο διασκεδαστικό.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Κείμενο/ εικονογράφηση: Παυλίνα Παμπούδη
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

v