Οι επισκευές και οι επιδιορθώσεις είναι στη μόδα και συμφέρουν!

Οι επισκευές και οι επιδιορθώσεις είναι στη μόδα και συμφέρουν!

Η νέα μόδα ακούει στο όνομα «επιδιόρθωση» και όχι μόνο για παλιές συσκευές, αλλά και για παπούτσια, ρούχα και διάφορα άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, αντί να πετιόνται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εξαιτίας της κρίσης ανακάλυψαν τον τσαγκάρη, τη μανταρίστρα, τις επιδιορθώσεις ρούχων ακόμα και τους τεχνίτες τηλεοράσεων και πλυντηρίων. Αιτία; Το κόστος αντικατάστασης του παλιού με ένα καινούργιο.

Η συνήθης τάση είναι, βέβαια, οι καταναλωτές να προτιμούν να αγοράζουν νέες συσκευές ή καινούργια ρούχα και παπούτσια. Κάτι, άλλωστε, που το θέλει και η βιομηχανία, μιας και έτσι ευνοείται η κατανάλωση. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια, ενώ πλέον δεν είναι και πολύ σπάνιο το γεγονός να υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να επιδιορθώσουν τα παλιά.

Tα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει γυρίσει ξανά στα τσαγκάρικα. Αιτία; Οι υψηλές τιμές που έρχονται να προστεθούν σε ένα συνολικά αυξημένο κόστος ζωής, αλλά και το χαμηλό κόστος επιδιόρθωσης των παπουτσιών, που όχι μόνο ανέστησε το επάγγελμα του τσαγκάρη, αλλά ανάγκασε και αλυσίδες σούπερ μάρκετ να έχουν πλέον συμπεριλάβει στις εγκαταστάσεις τους τις υπηρεσίες του. Kαι όπως φαίνεται, το επάγγελμα του τσαγκάρη δεν είναι το μοναδικό που ανέστησε η κρίση. Tο ίδιο ισχύει και με τις μεταποιήσεις ρούχων. Πλέον τα παλιά ρούχα και ιδίως όσα είναι επώνυμα και ακριβά, όπως κάποια παλτό, δεν πετιούνται ούτε χαρίζονται πλέον με την ευκολία που γινόταν αυτό παλαιότερα. Oι περισσότεροι κοιτάζουν πώς θα τα αξιοποιήσουν, αφού για να αγοράσεις σήμερα ένα καλό παλτό μπορεί να χρειάζεται και μισός μισθός.

Όσον αφορά στις συσκευές, εκεί η λύση των επισκευών τείνει να κυριαρχήσει. Ένα εξαιρετικά εύλογο ερώτημα που προκύπτει όταν μια οικιακή συσκευή παρουσιάζει κάποια βλάβη, είναι κατά πόσο συμφέρει η αντικατάστασή της σε σχέση με μια δαπανηρή επισκευή. Ακόμα και στην περίπτωση που η συσκευή είναι αρκετά παλιά, και έχει αρχίσει να επιδεικνύει σημάδια σταδιακής διάλυσης, πολλοί επιλέγουν την επισκευή από την αντικατάσταση προκειμένου να γλυτώσουν χρήματα.

Αν η συσκευή δεν είναι και τόσο παλιά, ο κανόνας πλέον είναι ότι αν το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη της επισκευής, η συσκευή θα επισκευαστεί. Αποτέλεσμα; Τα τελευταία χρόνια οι επισκευαστικές εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών διαπιστώνουν μεγάλη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα των επισκευών και των μεταποιήσεων δεν εξυπηρετεί μόνο την τσέπη των καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον. Μιας και το να επιδιορθώνεις, για παράδειγμα, παλιές συσκευές, είναι μια διαδικασία πιο φιλική προς το περιβάλλον, σε σχέση με την παραγωγή νέων συσκευών.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v