"Παραμύθια για να σπάτε κέφι": Ιστορίες που ακονίζουν την φαντασία!

Παραμύθια για να σπάτε κέφι: Ιστορίες που ακονίζουν την φαντασία!

Είκοσι παιδικές ιστορίες απλές, αστείες, συγκινητικές, διδακτικές, οπωσδήποτε ευφάνταστες και τρυφερές, περιλαμβάνονται στο θαυμάσιο βιβλίο του γνωστού παραμυθά Τζάνι Ροντάρι. Μαγικά τύμπανα, τεράστια καρότα, κακόμοιρα φαντάσματα, σκύλοι που δεν έμαθαν ποτέ να γαβγίζουν και άλλα φανταστικά και μη πλάσματα πρωταγωνιστούν στις σελίδες του βιβλίου, προκαλώντας τη φαντασία των μικρών αναγνωστών.

Αυτό όμως που κάνει το «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» πραγματικά ξεχωριστό είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία (τουλάχιστον για την εποχή που γράφτηκε) του Ροντάρι. Σε κάθε ιστορία ο συγγραφέας προτείνει στον αναγνώστη τρεις διαφορετικές εκδοχές τέλους, όπου ο κεντρικός ήρωας παίρνει κάθε φορά άλλο δρόμο. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας τη γνώμη του για τους τρεις επιλόγους και μας λέει ποιον προτιμά ο ίδιος.

Τι κερδίζει το παιδί

Πέρα από το ότι πρόκειται για καλογραμμένες και γεμάτες μηνύματα ιστορίες, το εύρημα του Ροντάρι να δώσει την επιλογή στα παιδιά να διαλέξουν πώς θα ήθελαν να τελειώσει η ιστορία είναι και η μεγάλη αξία του βιβλίου. Το παιδί ξανασκέφτεται αυτά που διάβασε ή άκουσε, τα αξιολογεί, μπαίνει στη διαδικασία να παρατηρήσει σε βάθος τους χαρακτήρες και τα νοήματα πριν διαλέξει το τέλος- κάποιες φορές μάλιστα δίνει και ένα δικό του τέλος- και τελικά ο μικρός αναγνώστης εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στη διαδικασία της αφήγησης. Επιπλέον, ο σχολιασμός του ίδιου του συγγραφέα για κάθε διαφορετικό τέλος που έδωσε στις ιστορίες του είναι αφορμή για πολλές κουβέντες με τα παιδιά.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση της τιμημένης με Βραβείο Άντερσεν (2003) Άννας Λάουρα Καντόνε είναι ευρηματική και διασκεδαστική. Ψιλόλιγνες φιγούρες με μεγάλες μύτες, αστεία πρόσωπα, όλα ζωγραφισμένα με χιούμορ και καλή αισθητική πλαισιώνουν όμορφα το κείμενο, χωρίς ωστόσο να το καθορίζουν.

Ηλικίες

Οι εκδότες του βιβλίου το προτείνουν για παιδιά από επτά χρονών και πάνω. Και πράγματι, αυτές είναι οι ιδανικές ηλικίες που μπορούν τα παιδιά να αποκομίσουν στο μέγιστο όσα προσφέρει το βιβλίο, τόσο για την καλλιέργεια του λεξιλογίου τους όσο και για την καλλιέργεια της σκέψης τους. Ωστόσο, οι ιστορίες καθώς είναι απλές και μικρές άνετα μπορούν να διαβαστούν από την ηλικία των πέντε ετών, προφανώς με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Άλλωστε έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κουβέντα που μπορούμε να κάνουμε κάθε φορά με τα παιδιά μετά το τέλος κάθε ιστορίας, κουβέντα που προκύπτει πολύ φυσικά αφού το ίδιο το βιβλίο βάζει στη διαδικασία τα παιδιά να διαλέξουν και ως εκ τούτου να αιτιολογήσουν την επιλογή τους.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Κείμενο: Τζάνι Ροντάρι
Απόδοση: Δήμητρά Δότση
Εικονογράφηση: Άννα Λάουρα Καντόνε
Εκδόσεις: Κέδρος, 2013.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v