15 ανησυχητικά συμπτώματα υπερβολικού στρες

15 ανησυχητικά συμπτώματα υπερβολικού στρες

Ο χειμώνας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η εποχή του χρόνου που εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα άγχους και κατάθλιψης. Είτε λόγω του πιο σκοτεινού και μελαγχολικού καιρού, είτε λόγω του φόρτου εργασίας που αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες, είναι δικαιολογημένο η ψυχολογία να επηρεάζεται προς το χειρότερο και να δυσκολεύει την καθημερινή ζωή. Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά, όμως, όταν δεν έχετε βρει την κατάλληλη στρατηγική για να αντιμετωπίζετε το στρες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μέσω ανησυχητικών συμπτωμάτων στο μυαλό και στο σώμα σας. Ποια είναι αυτά;

Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις

Νιώθετε το μυαλό σας υπερ-φορτωμένο και χάνετε την «σπιρτάδα» σας. Δεν είστε δημιουργική και δεν έχετε νέες ιδέες.

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη

Όταν κανείς έχει υπερβολικό στρες, νιώθει μόνιμη κόπωση. Μπορεί, λοιπόν, να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αλλά το κάνετε βαριεστημένα ή χωρίς χαρά και αφοσίωση. Κι αυτό ίσως είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα του στρες.

Ή έχετε τρομερή υπερένταση και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Άλλοι άνθρωποι, όταν έχουν υπερβολικό στρες έχουν το αντίθετο σύμπτωμα: Τρομερή υπερένταση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Και όταν συμβαίνει αυτό, λένε οι ειδικοί, ο οργανισμός όχι μόνο αρρωσταίνει πιο εύκολα, αλλά και γερνά πιο γρήγορα.

Νιώθετε απομακρυσμένοι από τους αγαπημένους σας

Το στρες μπορεί να επηρεάσει τον πνευματικό και συναισθηματικό σας κόσμο, με αποτέλεσμα να νιώθετε μη συνδεδεμένοι με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας. Μπορεί ακόμα να νιώθετε αποκομμένοι από τον σκοπό της ζωής σας, αυτό δηλαδή που δίνει νόημα και λόγο να συνεχίζετε. Όπως λένε οι ειδικοί, οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δυναμώσουν τον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το στρες. Διαφορετικά θα τους βλάψει τόσο σωματικά, όσο ψυχολογικά, πνευματικά και συναισθηματικά.

Εντείνονται οι αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν αντίδραση του ανοσοποιητικού και οτιδήποτε έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά από το στρες. Για την ακρίβεια, λένε οι ειδικοί, τα πάντα στον οργανισμό βλάπτονται από το στρες.

Κρυολογείτε συχνά

Αν αρρωσταίνετε όλη την ώρα, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι διαρκούς στρες. Η ορμόνη κορτιζόλη μπορεί, επίσης, να μειώσει την απόκριση του οργανισμού στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά της γρίπης.

Έχετε άγχος

Το γενικευμένο αίσθημα άγχους είναι ένα ακόμα σημαντικό σύμπτωμα του στρες. Το άγχος δεν αφήνει τον οργανισμό να χαλαρώσει, ενώ κάνει τον άνθρωπο και συναισθηματικά ασταθή.

Κάνετε ανόητα λάθη

Η ικανότητα να αποδίδει κάποιος καλά υπό πίεση επιβαρύνεται σημαντικά όταν έχει στρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες «κλείνει» το κέντρο επίγνωσης και προσοχής του εγκεφάλου. Το χειρότερο είναι δε, ότι μπορεί εσείς οι ίδιοι να μην συνειδητοποιείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, μέχρι π.χ. να γίνει κάποιο ατύχημα, και οι άνθρωποι γύρω σας να το αντιλαμβάνονται συντομότερα από εσάς.

Το δέρμα σας είναι θολό

Το χρόνιο στρες μπορεί να σας γεράσει πριν την ώρα σας, αφήνοντας το δέρμα σας θολό. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μικραίνει τα τελομερή, δηλαδή τα άκρα του κάθε κλώνου DNA, ενός βιολογικού δείκτη που σχετίζεται με τη νεότητα των κυττάρων. Όταν αυτά μειώνονται, το DNA των κυττάρων δεν διαιρείται κανονικά, με αποτέλεσμα να γερνά κανείς πιο γρήγορα.

Έχετε ταχυκαρδία

Ένα από τα αρχικά συμπτώματα του στρες, όπως εκδηλώνεται στο ίδιο το σώμα. Μπορεί, επίσης, να έχετε και ταχυπαλμία.

Ιδρώνετε

Όταν έχετε υπερένταση, είναι πιθανό να ιδρώνετε και υπερβολικά, χωρίς απαραίτητα να ζεσταίνεστε. Είναι ένα σημάδι που σας δίνει το σώμα σας, για να ηρεμήσετε.

Διαταράσσεται η διαδικασία της πέψης

Όταν η κορτιζόλη κάνει αγώνα δρόμου στο σώμα σας, τα κύτταρα που επενδύουν το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζονται, βλάπτοντας την λειτουργία των εντέρων. Αυτός είναι ο λόγος που άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο έχουν εξάρσεις του προβλήματος όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες. Κάποιες μελέτες, δείχνουν, επίσης, ότι το σώμα δεν απορροφά σωστά τις θρεπτικές ουσίες, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση υπερβολικού στρες.

Αυξάνεται το βάρος σας

Η κορτιζόλη αναγκάζει το σώμα να κατακρατά λίπος, ιδιαίτερα γύρω από το στομάχι. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί τρομερά επικίνδυνο σύμπτωμα του στρες –το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με αύξηση κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη νόσο του ήπατος κ.α.

Έχετε χάσει κάθε διάθεση για σεξ

Το στρες αμβλύνει την ερωτική διάθεση, αλλά και την σεξουαλική λειτουργία. Οι ειδικοί λένε ότι τα επίπεδα των ορμονών του σεξ πέφτουν όταν έχετε στρες. Συνδυάστε αυτό με την συναισθηματική ευερεθιστότητα που έτσι κι αλλιώς έχετε όταν βρίσκεστε σε τέτοια κακή ψυχολογία, και έχετε μια εγγυημένη συνταγή για να καταστρέψετε τον γάμο σας.

Ξεχνάτε πράγματα

Το στρες θολώνει το μυαλό και σας κάνει διαρκώς να ξεχνάτε, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρεμβαίνει στην διαδικασία της μνήμης.

v