Μπορεί να μάθει ένα νεογέννητο να κοιμάται όλη νύχτα;

Μπορεί να μάθει ένα νεογέννητο να κοιμάται όλη νύχτα;

Όταν η μαμά και δημοσιογράφος Aimee Molloy, πήγε το δύο μηνών μωρό της στον παιδίατρο, και του είπε ότι -για καλή της τύχη- αυτό κοιμάται για 6 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ, δεν περίμενε αυτή του την αντίδραση: «Το μωρό σας θα μπορούσε να κοιμάται 12 συνεχόμενες ώρες. Έχει έρθει η ώρα να σκεφτείτε την εκπαίδευση ύπνου», της απάντησε και της εξήγησε τον τρόπο.

Γίνεται εκπαίδευση ύπνου σε ένα μωρό 2 μηνών;

Σύμφωνα με την Tribeca Pediatrics, τη μεγαλύτερη παιδιατρική κλινική της Νέας Υόρκης, γίνεται, και όπως εξήγησε ο συγκεκριμένος παιδίατρος, ο τρόπος είναι ο εξής: Βάζετε το μωρό για ύπνο στην κούνια του στις 19.00 το βράδυ. Κλείνετε την πόρτα του δωματίου (με την ενδοεπικοινωνία ανοιχτή, φυσικά) και επιστρέφετε ξανά στο δωμάτιο στις 7.00 το πρωί. Μέχρι τότε δεν ξαναμπαίνετε στο δωμάτιο, δεν το παίρνετε αγκαλιά και σε καμία περίπτωση δεν το ταΐζετε. Το μωρό θα κλάψει -ίσως και για ώρες- αλλά σε περίπου 3 βράδια θα καταλάβει ότι κανείς δεν θα πάει να το «σώσει» και έτσι θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Aimee, «η υπόσχεση ότι, τόσο το μωρό όσο και εμείς, θα κοιμόμασταν επιτέλους τόσες πολλές ώρες, ήταν αναμφίβολα ελκυστική. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για αυτή τη μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου. Αλλά εξεπλάγην με την ιδέα ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα μωρό μόλις 8 εβδομάδων. Θα ήταν σωστό να αφήσω ένα τόσο μικροσκοπικό, πεινασμένο, ανήμπορο πλασματάκι να κλαίει γοερά για τόσες ώρες;»

Η συγκεκριμένη μέθοδος εκπαίδευσης ύπνου «εφευρέθηκε» από τον ιδρυτή της Tribeca Pediatrics, Δρ. Michael Cohen, το 1994. Όπως ο ίδιος λέει «όλα έχουν να κάνουν με το αν έχετε τα 'κότσια' να κάνετε αυτό που προτείνω. Αν ναι, θα δείτε την ιδέα μου να πραγματοποιείται. Αν όχι, θα τα πούμε ξανά στους 6 μήνες, όταν θα είστε πλέον εξαντλημένοι από την αϋπνία και θα με ρωτάτε γιατί το παιδί σας δεν κοιμάται ακόμα όλο το βράδυ.»

Ο Dr. Cohen, γεννημένος στην Γαλλία, είναι γνωστός για τις πρωτοπόρες μεθόδους του στην παιδιατρική. Για μια ολόκληρη δεκαετία τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες του πρότειναν η εκπαίδευση ύπνου να γίνεται στους 4 μήνες του μωρού. Αλλά με την πάροδο του χρόνου ο ίδιος παρατήρησε ότι αμέτρητα νεογέννητα μπορούσαν, από μόνα τους και χωρίς καμία εκπαίδευση, να κοιμούνται για 12 συνεχόμενες ώρες το βράδυ, άρα γιατί να μην μπορούν όλα τα νεογέννητα; Όταν δοκίμασε να εφαρμόσει την εκπαίδευση ύπνου σε μωρά 3 μηνών, είδε ότι έπιανε. Οπότε γιατί να μην πιάνει και σε μωρά 2 μηνών; Ο ίδιος λέει «δοκίμασα να προτείνω στους γονείς να εφαρμόσουν την εκπαίδευση ύπνου και στον 1 μήνα, αλλά κατάλαβα ότι ήταν πολύ νωρίς. Οι γονείς δεν ήταν έτοιμοι να κάνουν μία τέτοια προσπάθεια.»

Σύμφωνα με επαγγελματίες εκπαιδευτές ύπνου (ναι, στην Αμερική υπάρχουν και τέτοιοι), η ιδέα της εκπαίδευσης ύπνου στις 8 εβδομάδες έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και όλο και περισσότεροι παιδίατροι την υποστηρίζουν, ενώ δεν είναι και λίγοι οι πρόθυμοι να την εφαρμόσουν γονείς.

Γεγονός είναι ότι αν η νέα μαμά πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της στις 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό (όπως -πολύ κακώς- ισχύει στην Ελλάδα για τις γυναίκες που δεν δικαιούνται την επιπλέον 6μηνη άδεια του ΟΑΕΔ), έχει πραγματικά ανάγκη να κοιμάται καλά το βράδυ, προκειμένου και στην δουλειά της να μπορέσει να ανταπεξέλθει το επόμενο πρωί και στην φροντίδα του μωρού της όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Γεγονός είναι, επίσης, σύμφωνα με πραγματικές μαρτυρίες γονιών που δοκίμασαν τη μέθοδο στους 2 μήνες του μωρού, ότι -ενδεικτικά- το πρώτο βράδυ έκλαψε για 3 ώρες, το δεύτερο για 45 λεπτά, το τρίτο βράδυ για 20 λεπτά και από τότε το μωρό άρχισε να κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα, κάθε βράδυ.

Σίγουρα, όμως, η μέθοδος αυτή δεν είναι για όλους –ούτε πετυχαίνει σε όλους τόσο εύκολα. Υπάρχουν και γονείς που δοκίμασαν να την εφαρμόσουν στους 2 μήνες του μωρού τους και ενώ το πρώτο βράδυ έκλαιγε για 2,5 ώρες, το δεύτερο βράδυ έκλαιγε για 5 ώρες. Λίγοι είναι αυτοί που θα άντεχαν να αφήσουν κι άλλο βράδυ το μωρό να κλάψει, ειδικά όταν ανησυχούν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να τραυματίσει το παιδί τους για πάντα.

Εξάλλου, τεράστια μερίδα παιδοψυχολόγων τονίζει ότι το να αφήνει ο γονιός ένα μωρό να κλαίει για τόσες πολλές ώρες μπορεί να του προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων, από άγχος εγκατάλειψης μέχρι και εγκεφαλική βλάβη. Η άποψη αυτή, ωστόσο, δεν υποστηρίζεται επιστημονικά. Μάλιστα, η καθηγήτρια ψυχοθεραπείας Janet Krone Kennedy, PhD, στο βιβλίο της The Good Sleeper γράφει ότι σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στις Η.Π.Α. το να αφήνει κανείς το μωρό να κλαίει για ώρες το βράδυ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ωστόσο, λογική και επιστήμη δεν είναι πάντα αρκετές για να πείσουν τους γονείς να προσπαθήσουν και να αντέξουν την αγωνία του να ακούν το μωρό τους να σπαράζει μόνο του για ώρες μέσα στη νύχτα. Ο παιδίατρος της Aimee της είπε ότι κατανοεί απόλυτα την αδυναμία κάποιον γωνιών να εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή. Ακόμα και ο ίδιος όταν την εφάρμοσε στα δικά του παιδιά, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι είναι άσπλαχνος, έως και τέρας! Όταν, όμως, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είδαν ότι η μέθοδος δούλεψε, τον χαρακτήρισαν ιδιοφυΐα...

Όσο για την ίδια την Aimee και τον άνδρα της; Δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν την εκπαίδευση ύπνου. Και όπως καταλήγει η ίδια στο κείμενό της «όπως όλα δείχνουν, στο επόμενο ραντεβού μας με τον παιδίατρο θα είμαστε άυπνοι και εξαντλημένοι.»

Πηγή: nytimes.com

v