5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα κιλά

5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα κιλά

Τώρα που το καλοκαίρι έρχεται όλο και πιο κοντά έχει φτάσει πλέον η στιγμή να πραγματοποιήσετε την υπόσχεση που δώσατε στην αρχή του χρόνου: Να χάσετε τα περιττά κιλά. Η αλήθεια είναι ότι ξέρετε καλά τι πρέπει να κάνετε: Να μειώσετε το φαγητό και να αυξήσετε τη σωματική άσκηση. Αυτό που δεν ξέρετε, όμως, είναι ότι υπάρχουν πέντε απλές αλλαγές που οφείλετε να κάνετε από εδώ και στο εξής στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες εγγυώνται όχι μόνο απώλεια κιλών αλλά και μόνιμα αποτελέσματα.

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι πέντε συνήθειες που πρέπει να βάλετε στην ζωή σας;

1. Νερό πριν από κάθε γεύμα

Πίνετε ένα ψηλό ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα της ημέρας. Όχι μόνο θα σας ενυδατώσει, αλλά και θα γεμίσει το στομάχι σας, μειώνοντας την όρεξη.

2. Μειώστε ταχύτητα

Ακουμπάτε το πιρούνι και το μαχαίρι σας στο τραπέζι έπειτα από κάθε μπουκιά. Με τον τρόπο αυτό θα τρώτε πιο αργά και θα απολαμβάνετε το γεύμα σας περισσότερο, ενώ δεν αποκλείεται να τρώτε και λιγότερο γιατί θα χορταίνετε πιο γρήγορα.

3. Μισό-μισό

Μαγειρέψτε ή παραγγείλετε ό,τι λαχταράτε εσείς και η οικογένειά σας, αλλά φάτε μόνο το μισό. Όταν τρώτε έξω, μοιραστείτε τη μερίδα σας με τον άνδρα σας, το παιδί σας ή πάρτε τη μισή μερίδα στο σπίτι. Στο σπίτι, απλά σερβίρετε τη μισή ποσότητα από την συνηθισμένη στο πιάτο σας.

4. Τσιμπολόγημα υπό όρους

Για σνακ ή για τσιμπολόγημα καταναλώνετε μόνο φρούτα ή λαχανικά. Πριν ή μετά τα κανονικά σας γεύματα μην τρώτε τίποτε που δεν είναι φρούτο ή λαχανικό.

5. Εν κινήσει

Αφιερώστε 20 λεπτά κάθε μέρα σε κάποιας μορφής αεροβική άσκηση, η οποία θα διπλασιάζει τους παλμούς της καρδιάς σας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από γρήγορο περπάτημα, διάδρομος στο γυμναστήριο ή ποδήλατο, αλλά πρέπει να γίνεται καθημερινά.

Πώς θα πετύχετε τον στόχο σας

Ο μόνος τρόπος για να χάσετε κιλά ακολουθώντας τις παραπάνω συνήθειες είναι να δεσμευτείτε σε αυτές και να τις κάνετε, με αφοσίωση και πειθαρχία, μέρος της καθημερινότητάς σας. Οι επιστήμονες λένε πως αν κάνετε κάτι για 21 μέρες συνεχόμενα, έπειτα γίνεται συνήθεια.

Μπορείτε να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας ακόμα περισσότερο δημιουργώντας έναν πίνακα-ημερολόγιο, ο οποίος θα περιέχει λίστες με τις πέντε παραπάνω συνήθειες. Την πρώτη μέρα γράψτε «1» σε κάθε μία συνήθεια που κάνατε εκείνη τη μέρα. Την δεύτερη μέσα γράψτε «2». Αν χάσετε μια μέρα κάποια από τις παραπάνω συνήθειες, ξεκινήστε πάλι από το «0» στη συγκεκριμένη συνήθεια. Κρατήστε τον πίνακα αυτόν μέχρι να συμπληρώσετε 21 μέρες που θα έχετε πραγματοποιήσει και τις 5 παραπάνω «εντολές».

Η «καρδιά» του παραπάνω πλάνου απώλειας κιλών είναι η 3η συμβουλή, επειδή είναι η μόνη που επαναπροσδιορίζει την όρεξή σας. Πώς; Σκοπός της «πείνας» σας είναι να σας ενημερώσει ότι χρειάζεστε μία συγκεκριμένη ποσότητα τροφής. Η τροφή αυτή μπορεί να είναι μία μεγάλη ποσότητα «κακών» θερμίδων ή μία μικρή ποσότητα «καλών» θερμίδων. Όταν αρχίσετε να τρώτε μισές μερίδες φαγητού, η όρεξή σας θα αρχίσει να «καταλαβαίνει» ότι δεν μπορεί να λάβει μεγάλες ποσότητες φαγητού, έτσι θα αρχίσει να αναζητά ποιότητα αντί για ποσότητα. Ως εκ τούτου θα αρχίσετε και εσείς να λαχταράτε περισσότερο τις θρεπτικές τροφές, αντί για το junk food.

Συνδυάζοντας τις συμβουλές 2 και 3 η αναλογία αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Καταλήγετε να αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο στο φαγητό, αλλά το απολαμβάνετε περισσότερο, παρόλο που τρώτε μόνο τη μισή ποσότητα.

Η πρώτη συμβουλή είναι η πιο εύκολη από όλες. Πρέπει απλά να θυμάστε να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

Οι συμβουλές 4 και 5 είναι μακράν οι πιο δύσκολες, ειδικά για τις πρώτες ημέρες που θα ξεκινήσετε αυτό το πλάνο. Εξαιτίας της 3ης συνήθειας, στην αρχή θα νιώθετε να πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα, και το τελευταίο που θα θέλετε να φάτε είναι φρούτα και λαχανικά. Αλλά, καθώς οι μέρες θα περνούν και η όρεξή σας θα προσαρμόζεται από την ποσότητα στην ποιότητα, τα σνακ αυτά θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά.

Όσο για την 5η συμβουλή, το καλό με την άσκηση είναι ότι, αν και μερικές φορές φαίνεται βαρετή, σταδιακά γίνεται εθιστική και όσο περνούν οι μέρες, το ίδιο σας το σώμα θα την αποζητά, γιατί θα έχει ανάγκη από τις ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευεξίας) που απελευθερώνονται όταν ασκήστε.

*Οι παραπάνω συμβουλές προέρχονται από του συμβούλους ψυχικής και σωματικής υγείας Linda and Richard Eyre.

v