Πώς το να κοιμάστε με το παιδί βλάπτει το γάμο σας

Πώς το να κοιμάστε με το παιδί βλάπτει το γάμο σας

Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που προβλέπεται να πουν, αφού διαβάσουν τον τίτλο: «Να τον βράσω τον άντρα μου, αν είναι το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο!». Και αυτή η, κάπως τραχιά, τοποθέτηση είναι τρόπον τινά ορθή. Πράγματι, τα μητρικά καθήκοντα κατέχουν υψηλότερη θέση ιεραρχικά από τα συζυγικά. Όταν, όμως, τα παιδιά τρυπώνουν στο συζυγικό κρεβάτι, κανείς δεν ωφελείται πραγματικά.

«Δεν θα βάλω τον άντρα μου πιο πάνω απ’ το παιδί μου!»

Αυτή η τοποθέτηση είναι λάθος για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί τα παιδιά δεν ωφελούνται απ’ το να κοιμούνται καθημερινά μαζί σας. Όπως γράφει η Βίκυ Λαγκαδιανού, Παιδοψυχολόγος και Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας, «βοηθώντας το παιδάκι σας να κοιμάται μόνο του, το ωθείτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μην αισθάνεται έρμαιο των φόβων του». Και, δεύτερον: η έλλειψη ιδιωτικότητας μεταξύ των συζύγων που επιφέρει ο… ομαδικός ύπνος, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ισορροπία της σχέσης τους. Και γονείς δυστυχείς κι ανικανοποίητοι δεν είναι εύκολο να μεγαλώσουν ισορροπημένα και χαρούμενα παιδιά.

Πώς επηρρεάζεται η σχέση του ζευγαριού

Χάνεται η μοναδική ευκαιρία της ημέρας για ιδιωτικότητα

Πόσες ευκαιρίες έχουν δύο άνθρωποι που μεγαλώνουν παιδιά να περάσουν μερικές στιγμές μόνοι τους, μέσα στη μέρα; Μάλλον ελάχιστες. Ρωτήσαμε την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Λήδα Ράγγα για τη σημασία που έχει στη σχέση μεταξύ των γονιών το συζυγικό κρεβάτι. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Το συζυγικό κρεβάτι είναι ίσως το μόνο μέρος του σπιτιού που το ζευγάρι γίνεται 'πάλι' ζευγάρι. Είναι ίσως το πιο «ιερό» σημείο του σπιτιού, αφού μετά την ένταση, την πίεση και την κούραση της ημέρας, το κρεβάτι θα πρέπει να είναι το βάλσαμο για το σώμα και για την ψυχή» μας λέει η ειδικός.

Το κρεβάτι σας είναι το τελευταίο προπύργιο ιδιωτικότητας στη σχέση σας. Γιατί να το αφήσετε να πέσει αμαχητί;

Το ζευγάρι αποξενώνεται

Ερωτικά και όχι μόνο. Το να κοιμάστε πλάι-πλάι με το άλλο σας μισό είναι δομικό χαρακτηριστικό της (ερωτικής) σας σχέσης. Οι νυχτερινές αγκαλιές, η αίσθηση ασφάλειας και συντροφικότητας είναι συνεκτικοί δεσμοί για μια σχέση.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι γονείς να κάνουν προσωπικές θυσίες για χάρη των παιδιών τους, όμως, όπως επισημαίνει η Ψυχολόγος «Είναι βασικό και αναγκαίο το ζευγάρι να διεκδικήσει τον χώρο και τον χρόνο του δωματίου, ως ένα σημείο καθαρά και αυστηρά ιδιωτικό». Πώς αλλιώς θα διατηρήσετε τους ερωτικούς δεσμούς που σαν συνδέουν;

Πρακτικά: Ο ύπνος δεν είναι ξεκούραστος για κανέναν

Όπως εύστοχα υπογραμμίζει η ειδικός "Μιας και τα παιδιά έχουν ανήσυχο ύπνο, είναι φυσικό επακόλουθο το ζευγάρι να περιορίζεται, να μην ξεκουράζεται και δυστυχώς η κούραση και η αϋπνία μόνο εντάσεις φέρνουν. Η εκδήλωση του εκνευρισμού απο έναν ‘κακό’ ύπνο έχει στόχο το ανδρόγυνο, αλλά και τα ίδια τα παιδιά".

Όταν ο μπαμπάς εξορίζεται

Στις συζυγικές κρεβατοκάμαρες κάποιων οικογενειών, ο μπαμπάς αντικαθίσταται από το (ή τα) παιδί/ά. Η συνήθης ροή μιας βραδιάς είναι η εξής: το παιδί ξυπνάει, έρχεται νυσταλέο μέχρι το κρεβάτι των γονιών του, τρυπώνει ανάμεσά τους και, λίγο μετά, ο μπαμπάς παίρνει τα μπογαλάκια του και κατευθύνεται στον αφιλόξενο καναπέ όπου και διανυκτερεύει. Ενίοτε, ο μπαμπάς γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μαύρη μοίρα του, εγκαθίσταται εξ αρχής στον καναπέ. 

Η ειδικός χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή «ατυχή»: «Συνήθως μια ατυχής πρακτική είναι οικιοθελώς ή, ακόμα χειρότερα, ανοικειοθελώς η αποχώρηση του συζύγου από το κρεβάτι». Το λάθος εδώ αφορά όλους! Ο μπαμπάς αδικείται, αφού στερείται το στοιχειώδες δικαίωμα να κοιμηθεί εκεί όπου προορίζεται να κοιμηθεί –στο κρεβάτι του!- και, άρα, στερείται ξεκούρασης, άνεσης και ηρεμίας. Ταυτόχρονα, στερείται την σύντροφό του και κατ’ επέκταση όλα τα συναισθηματικά οφέλη που η σχέση του μαζί της του προσφέρει.

Όπως μας λέει η κ. Λήδα Ράγγα, ούτε το παιδί βγαίνει κερδισμένο απ’ την εξορία του μπαμπά: «Μια τέτοια υποχώρηση δημιουργεί καταχώρηση στον εγκέφαλο του παιδιού ως κάτι φυσιολογικό και προγραμματισμένο. Ο γονιός που αποχωρεί παραδίδει τον ρόλο του και υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής της συμπεριφοράς του παιδιού απέναντι και στους δύο γονείς μιας και τα όρια έχουν καταπατηθεί.»

Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά

Όταν λοιπόν το παιδί «εισβάλει» στο συζυγικό κρεβάτι, εύκολα μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στη σχέση των γονιών και, όπως επισημαίνει η κ. Ράγγα «η ξεκούραση και η ηρεμία είναι βασική προϋπόθεση για να στέκονται οι γονείς σωστά και στους δύο ρόλους που καλούνται να έχουν». Η σχέση σας με τον καλό σας θέλει καθημερινή φροντίδα και θυσίες -όπως ακριβώς η σχέση σας με το παιδί. Όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους μπόμπιρες που φέρατε στον κόσμο, που για να ευτυχήσουν, έχουν ανάγκη να σας βλέπουν ευτυχισμένους! 

Οι εξαιρέσεις

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν προτείνει να απαγορευτούν εξ ολοκλήρου οι επιδρομές των παιδιών στο κρεβάτι σας. Αν το παιδί είναι ακόμα βρέφος, μπορεί να κοιμάται σε μία κούνια δίπλα στο δικό σας κρεβάτι, ενώ αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί μερικές οικογενειακές αγκαλιές τα πρωινά του Σαββατοκύριακου είναι πάντοτε καλοδεχούμενες -τις συνιστά και η ειδικός!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v