Η ανασφάλεια για το σώμα, ξεκινάει από τα 8 έτη!

Η ανασφάλεια για το σώμα, ξεκινάει από τα 8 έτη!

Καινούρια βρετανική έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά, ήδη από τα οκτώ τους χρόνια, δεν είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους, διατρέχοντας κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιου είδους διατροφική ασθένεια όταν μεγαλώσουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 6.000 παιδιά μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, και βρήκαν ότι στα οκτώ τους χρόνια, το 5% των κοριτσιών και το 3% των αγοριών δεν αισθάνονταν καλά με το σώμα τους. Στα δεκατέσσερα, το 39% των κοριτσιών είχε κάνει δίαιτα τον περασμένο χρόνο και το 8% παραδέχτηκε ότι παρουσίασε κάποιου είδους διατροφική ανωμαλία. Τα ποσοστά των αγοριών ήταν 12% και 3,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μερίδιο ευθύνης έχουν τα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν συνεχώς πόσο σημαντική είναι η απώλεια κιλών. Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι το ιστορικό της μητέρας -αν, για παράδειγμα, είχε παρελθόν ανορεξίας ή βουλιμίας ή και τα δύο μαζί, οι πιθανότητες τα παιδιά να νιώθουν ανικανοποίητα με το σώμα τους, αυξάνονται. Γι' αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν κάτι τέτοιο υποπέσει στην αντίληψη των γονέων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και κατ' αναλογία με την ηλικία του παιδιού.

Η Nadia Micalia, ερευνήτρια, επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης των διατροφικών προβλημάτων, ειδικοί για παιδιά. Οι ομάδες που προωθούν την υγιεινή διατροφή, για παράδειγμα, απευθύνονται σε ενήλικες και μπορεί οι διατροφικές συνήθειες που προτείνουν να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά.

Δυστυχώς, οι διατροφικές ασθένειες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και μπορεί να προκληθούν από διάφορους λόγους, γενετικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς ή ακόμα και κοινωνικούς.

Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και επιμέλεια από γονείς και ειδικούς για να παταχθεί το φαινόμενο της ανασφάλειας για το σώμα και την εικόνα.

Πηγή: goodhousekeeping.com

v