Γιατί δεν χάνω βάρος;

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Ερώτηση:

Γιατί ενώ γυμνάζομαι εντατικά τους τελευταίους 3 μήνες και προσέχω τη διατροφή μου, δεν έχω χάσει παραπάνω από ένα κιλό; Έχω "μαζέψει" σε πόντους αλλά η ζυγαριά δεν κατεβαίνει...

Απάντηση:

Αρχικά, κρίνοντας από τα στοιχεία που μας δώσατε, πρόβλημα βάρους δεν φαίνεται να έχετε. Επομένως, πριν βγάλετε το συμπέρασμα ότι έχετε παραπανίσια κιλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Μετρητής Ιδανικού Σωματικού Βάρους ή επισκεφθείτε κάποιον διατροφολόγο ώστε να προβείτε σε λιπομέτρηση. Τα κιλά και οι πόντοι δεν μπορούν να αποδείξουν από μόνα τους πρόβλημα βάρους, αφού μπορεί να οφείλονται σε μυϊκό ιστό και όχι λίπος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Μετρητής Σωματικού Λίπους, για να βρείτε το ποσοστό λίπους σε σχέση με το βάρος σας.

Στην περίπτωση που το έχετε ήδη κάνει και το ποσοστό λίπους στο σώμα σας είναι αυξημένο, τότε θα έπρεπε να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως τι πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής ακολουθείτε, προκειμένου να σας συμβουλεύσουμε πιο εξειδικευμένα.

Σε γενικές όμως γραμμές, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναερόβια άσκηση (ασκήσεις με το βάρος του σώματος, με λάστιχα ή με βάρη) έχει σίγουρα πολλά οφέλη (ενδυνάμωση, γράμμωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής, ευεξία, υγεία), αλλά οδηγεί μόνο σε καύση υδατανθράκων και όχι λίπους.

Για να κάψετε λίπος, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιο αερόβιο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασκείστε στους 110-150 παλμούς το λεπτό (ο υπολογισμός προκύπτει με βάση την ηλικία σας) για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, συνεχόμενα. Μπορείτε να κάνετε τρέξιμο, ποδήλατο, ελλειπτικό ή να ακολουθήσετε κάποιο ειδικό πρόγραμμα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε συνδυασμό προγραμμάτων. Ακολουθήστε, δηλαδή, 20’-30’ αναερόβιο πρόγραμμα και περάστε κατευθείαν σε 10’-15’ αερόβιο. Για να σας προτείνουμε, όμως, οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να έχουμε ένα πλήρες ιστορικό σας.

Η Μάρα Κρητικού είναι personal trainer και fitness editor του Mama365.gr

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v