Μάθετε πώς τα σημάδια στα νύχια μπορεί να φανερώνουν καρκίνο του δέρματος

Μάθετε πώς τα σημάδια στα νύχια μπορεί να φανερώνουν καρκίνο του δέρματος

Σίγουρα ξέρετε ήδη ότι, αν δείτε κάποια αλλαγή στο δέρμα σας, όπως ένα σημάδι που δεν είχατε ή την αύξηση του μεγέθους και του χρώματος μιας ελιάς, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας για να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται και να αποκλείσει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Γνωρίζατε όμως ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να δηλώσει την παρουσία του και μέσα από αλλαγές στα νύχια του ασθενή;

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο καρκίνος δημιουργεί αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, μπορεί να δημιουργήσει και το δέρμα κάτω από τα νύχια. Η συνηθέστερη ένδειξη/σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μιας λεπτής μαύρης γραμμής, που –ενίοτε- φαρδαίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα Δερματολόγο και ειδικό στις ασθένειες και τις αλλοιώσεις των νυχιών Dana Stern, οι μαύρες γραμμές δεν φανερώνουν απαραίτητα καρκίνο του δέρματος, αλλά είναι απαραίτητο μόλις παρατηρηθούν, ακόμη κι αν είναι λεπτές κι αχνές, να εξεταστούν από Δερματολόγο!

Η Δρ. D. Stern επισημαίνει ότι αυτού του είδους η αλλοίωση συνήθως εμφανίζεται στο μεγάλο δάχτυλο χεριών και ποδιών και στον δείκτη. Επίσης, η μαύρη γραμμή συνήθως συνοδεύεται από πλευρικές «θολές» γραμμές.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάντοτε το κλειδί. Δεν συντρέχει λόγος πανικού, απλώς αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα νύχια σας μην την αγνοήσετε ως ασήμαντη.

Αν τα αγγλικά σας, σάς βοηθούν μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του καναλιού CBS απ' το οποίο προέρχονται οι παραπάνω πληροφορίες, για την περίπτωση μιας ασθενούς με καρκίνο στο δάχτυλο και την συνέντευξη της γιατρού.

Πηγή: littlethings.com

v