7 παιχνίδια που δεν πρέπει να αγοράσετε ποτέ σε ένα παιδί

7 παιχνίδια που δεν πρέπει να αγοράσετε ποτέ σε ένα παιδί

Σε κάθε γιορτή, γενέθλια, Χριστούγεννα και Πάσχα τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς να ξετυλίξουν τα κουτιά με τα δώρα που θα πάρουν από τους γονείς και τη νονά! Πριν αγοράσετε , όμως, το επόμενο δώρο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποια πράγματα έτσι ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού αλλά και να μην εξαντλήσετε την δική σας ...υπομονή!

1. Παιχνίδια που προκαλούν ακαταστασία

Κυρίως πρόκειται για παιχνίδια, όπως τα σετ μακιγιάζ ή ομορφιάς, ή άλλα παιχνίδια που περιέχουν γκλίτερ, σκόνες ή σπρέυ τα οποία φυσικά θα αναγκαστείτε να καθαρίσετε στο τέλος! Αντ' αυτού, εξηγήστε στα παιδιά ότι αν παίξουν με αυτά θα πρέπει να καθαρίσουν και την ακαταστασία που θα προκαλέσουν, αφού τελειώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτείνετε να παίξετε στον υπολογιστή διάφορα αντίστοιχα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, χωρίς να λερώσετε τίποτα.

2. Παιχνίδια που κάνουν ενοχλητικούς θορύβους

Πολλοί πιστεύουν ότι τα θορυβώδη παιχνίδια βοηθούν στην καλύτερη διαπαιδαγώγηση των μικρών μας φίλων. Το θέμα είναι, όμως, ότι μετά από λίγο καιρό -αν όχι από την πρώτη στιγμή -ο θόρυβος θα καταντήσει ενοχλητικός για εσάς και κάποια στιγμή ακόμα και το ίδιο το παιδί θα βαρεθεί να τον ακούει. Μάλλον θα πρέπει να προειδοποιήσετε τους φίλους και τη νονά του να μην φέρουν παιχνίδια με ενοχλητικά ...ηχοσυστήματα στην επόμενη γιορτή του. Γι' αυτό, αποφύγετε τα ντραμς και όλα τα υπόλοιπα θορυβώδη μουσικά όργανα!

3. Παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία του

Η επιλογή ενός παιχνιδιού δεν πρέπει να γίνει μόνο με βάση τις προτιμήσεις του παιδιού, αλλά και την ηλικία του. Αν επιλέξετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και έχετε αμφιβολίες για το αν είναι κατάλληλο για την ηλικία του ή όχι, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη! Εξάλλου, τα περισσότερα παιχνίδια πλέον έχουν ταμπέλα στην οποία αναγράφεται το εύρος της ηλικίας των παιδιών που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Μην ξεχνάτε να το συμβουλεύεστε κάθε φορά.

4. Βίαια παιχνίδια ή ταινίες

Όπλα, ξύλο και ανθρωποκυνηγητό είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των video games ή ακόμα και κάποιων φαινομενικά «αθώων» ταινιών που προωθούν τη βία. Πριν προβείτε στην αγορά ενός τέτοιου παιχνιδιού, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κριτικές και blogs στο διαδίκτυο, για να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές για την ψυχολογία του παιδιού.
Προτού σκεφτείτε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι υπερβολές, αναλογιστείτε πόσες φορές έχει τύχει το παιδί να συγκρατήσει ασυνείδητα κάποια λόγια σας ή να υιοθετήσει μία συμπεριφορά σας, που εσείς δεν φανταζόσαστε! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τέτοιου είδους παιχνίδια. Χωρίς να το θέλουν, τα παιδιά μπορεί να γίνουν επιθετικά, επηρεαζόμενα από τις βίαιες εικόνες που βλέπουν.

5. Παιχνίδια που αποτελούνται από εκατοντάδες κομμάτια

Αν το πιτσιρίκι «παραγγείλει» ένα παιχνίδι που, για να φτιαχτεί, πρέπει να συναρμολογηθεί από εκατοντάδες κομμάτια, προσπαθήστε να το αποφύγετε... Όχι μόνο θα καταλήξετε να το φτιάχνετε εσείς γιατί εκείνο θα βαρεθεί στα πρώτα πέντε λεπτά, αλλά, εάν κατά λάθος, χαθεί κάποιο κομμάτι, θα μαρτυρήσετε από τη γκρίνια του!

6. Παιχνίδια με ροδάκια που δυσκολεύουν εσάς και τα παιδιά

Σε περίπτωση που κάνετε το λάθος και αγοράσετε στο παιδί ένα «μηχανάκι», ποδήλατο ή τρίκυκλο που δεν έχει την δύναμη να οδηγήσει μόνο του, θα την πατήσετε! Θα χρειαστεί να σκύβετε συνεχώς για να το σπρώχνετε ενώ το μικρό σας φωνάζει: «Πιο γρήγορα μαμά!». Καλύτερα, λοιπόν, να το ξανασκεφτείτε, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία που το παιδί θα μπορεί να αυτοεξυπηρετείται!

7. Παιδικά tablets

Μπορεί το παιδί σας να χειρίζεται το smart phone που έχετε καλύτερα κι από εσάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνετε την κλίση του στην τεχνολογία από τόσο μικρή ηλικία. Είναι πολύ πιθανό αυτό να προκύψει στην πορεία, χωρίς την δική σας συμμετοχή!

Προτιμήστε να του κάνετε δώρο επιμορφωτικά παιχνίδια, όπως παζλ και τουβλάκια ή ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια για να απασχολείστε όλοι μαζί.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ηρεμία και την γαλήνη στο σπίτι, προτιμήστε να αποφύγετε αυτές τις επτά κατηγορίες παιχνιδιών. Εξάλλου, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά περνούν εξίσου καλά με ένα μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους ή με το παλιό, αγαπημένο τους αρκουδάκι που δεν αποχωρίζονται ποτέ!

 

v