Πώς να κάνετε το παιδί να φάει φρούτα

Πώς να κάνετε το παιδί να φάει φρούτα

Θα έχετε παρατηρήσει ότι, όταν αγοράζετε σνακ για το σπίτι, το παιδί -με ένα μαγικό τρόπο - το «μυρίζεται» αμέσως, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τα εξαφανίζει μέχρι να πείτε ...κύμινο! Πατατάκια, σοκολατάκια, και γκοφρέτες είναι μερικές από τις ανθυγιεινές προτιμήσεις των παιδιών που μπορούν να τα καταναλώσουν σε χρόνο-ρεκόρ. Το ιδανικό θα ήταν να ξετρελαίνονταν το ίδιο και για τα φρούτα. Φαντάζεστε πόσο πιο εύκολο θα ήταν για εσάς αν δεν χρειαζόταν να τα κυνηγάτε για να φάνε μία μπανάνα; Για να τα πείσετε να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα, εφαρμόστε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

1. Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με τις πράξεις, παρά με τα λόγια.Προσπαθήστε να δώσετε εσείς το σωστό παράδειγμα και να καταναλώνετε αρκετά φρούτα μέσα στη μέρα. Διαφορετικά, θα του δώσετε μπερδεμένα μηνύματα και δεν θα ξέρει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Εξάλλου, δεν μπορείτε να απαιτείτε από το παιδί να φάει κάτι που εσείς δεν προτιμάτε!

2. Αρχίστε με μικρές μερίδες

Για αρχή, καλό θα είναι να μην «τρομάξετε» τα παιδιά, πιέζοντάς τα να φάνε μεγάλες ποσότητες φρούτων μέσα στη μέρα. Προτιμήστε να τους δίνετε μικρές μερίδες, που θα μπορούν να διαχειριστούν. Σταδιακά, αν δείτε θετικά αποτελέσματα, μπορείτε να αυξάνετε την ποσότητα.

Ακόμα, μπορείτε να τα κόβετε σε λωρίδες ή σε μικρές μπουκίτσες. Πολλές φορές το να φάνε, για παράδειγμα, ένα ολόκληρο μήλο τους φαίνεται κουραστικό. Αντίθετα, αν έχουν την επιλογή να τσιμπήσουν όσο θέλουν, οι πιθανότητες να καταναλώσουν αδιαμαρτύρητα τα φρούτα αυξάνονται κατά πολύ!

Μία καλή ιδέα είναι να φυλάτε τα κομμένα φρούτα σε ένα μικρό μπολ στο ψυγείο που θα είναι προσβάσιμο στα παιδιά για να τσιμπάνε όποτε θέλουν.

3. Συνδυάστε τα με τις αγαπημένες τους ασχολίες

Όταν το παιδί παίζει, ζωγραφίζει ή βλέπει την αγαπημένη του ταινία, μπορείτε αντί για πατατάκια και άλλα ανθυγιεινά σνακ, να του φτιάχνετε ένα πιάτο με μία ποικιλία φρούτων. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να τα καταναλώσει εκείνη την ώρα που η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού.

4. Εμπιστευτείτε το ...καμουφλάζ!

Αν ακόμα αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να πείσετε το παιδί σας να καταναλώσει φρούτα, εμπιστευτείτε την τέχνη του καμουφλάζ. Σε περίπτωση που ξέρετε ότι προτιμάει τους χυμούς, στίψτε του το αντίστοιχο φρούτο στο μπλέντερ ή τον αποχυμωτή και δώστε του να το πιει σε ένα από τα αγαπημένα του ποτήρια. Εναλλακτικά, δοκιμάστε, με την προσθήκη γάλακτος, να του φτιάξετε smoothies ή άλλα απολαυστικά ροφήματα. Αν, μάλιστα, «στολίσετε» το ποτήρι με σημαιάκια και ομπρελίτσες, θα γίνει πιο δελεαστικό για το παιδί.

Για να πάρετε ιδέες, δείτε παλαιότερο άρθρο του mama365.

5. Προσφέρετε τα φρούτα ως επιδόρπιο

Τα παιδιά λατρεύουν να τρώνε κάτι γλυκό μετά το φαγητό. Για ένα υγιεινό επιδόρπιο, κόψτε μικρά κομματάκια μπανάνας, μήλου ή οποιουδήποτε άλλου φρούτου προτιμούν, και βάλτε σε ένα μπολ με γιαούρτι ή μέλι, στο οποίο θα μπορούν να τα «βουτήξουν» με μία οδοντογλυφίδα.

Για τις ξεχωριστές περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με λιωμένη κουβερτούρα σοκολάτας ή φυστικοβούτυρο. Αποτελεί ιδανική ιδέα για πάρτυ!

7. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει

Τα παιδιά πάντα εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν κάτι αστείο. Γι' αυτό, όποτε έχετε χρόνο και όρεξη, είναι ευκαιρία να επιστρατεύσετε την ...φαντασία σας! Μπορείτε, για παράδειγμα, να κόψετε τα φρούτα σε τέτοια σχήματα ώστε να σχηματίζουν ένα πρόσωπο που γελάει. Αμέσως, το παιδί θα δει την όλη διαδικασία πιο θετικά.

Για περισσότερες ιδέες, δείτε εδώ

Σίγουρα δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση αλλά, αν επιμείνετε, η προσπάθειά σας θα έχει αποτέλεσμα. Καλό θα είναι, ακόμα, να μην πιέσετε τα παιδιά και να μην κόψετε εντελώς τα ανθυγιεινά σνακ από την διατροφή τους. Προτιμήστε να τα περιορίσετε και να επιτρέπετε την κατανάλωσή τους αλλά πάντα με μέτρο!

 

v