6 υγιεινές λιχουδιές που μπορούν να ξετρελάνουν κάθε παιδί!

6 υγιεινές λιχουδιές που μπορούν να ξετρελάνουν κάθε παιδί!

Τα έτοιμα, ανθυγιεινά σνακ, όπως τα πατατάκια, οι σοκολάτες και οι γκοφρέτες έρχονται πρώτα και με διαφορά στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Για να τα κάνετε να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή τους σε άλλες, εξίσου νόστιμες, αλλά υγιεινές και θρεπτικές λιχουδιές. Έτσι, και εκείνα δεν θα μένουν παραπονεμένα και εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα υποκύψουν σε ανθυγιεινούς πειρασμούς...

Σάντουιτς με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Υλικά

1 φέτα ψωμί του τοστ

Φυστικοβούτυρο

1 μπανάνα κομμένη

Εκτέλεση

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη λύση για γρήγορο σνακ! Απλώς αλείφετε το ψωμί του τοστ με φυστικοβούτυρο και από πάνω τοποθετείτε τα κομματάκια της μπανάνας. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα ποτήρι φρέσκο γάλα.

*Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. εντάξτε το στην διατροφή του παιδιού αλλά με μέτρο!

Μπάρες δημητριακών με μπανάνα

Υλικά

Μισό φλυτζάνι πουρές μπανάνας 

1/3 του φλυτζανιού καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια ζαχαροπλαστικής σε σκόνη

1 αυγό

1 ¼ του φλυτζανιού δημητριακά ολικής άλεσης ή κουάκερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ του φλυτζανιού καρύδια

1 φλυτζάνι αλεύρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώνετε δύο ή τρεις ώριμες μπανάνες καλά χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι. Έπειτα, βάζετε τον πουρέ μπανάνας στο μπλέντερ μαζί με την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη βανίλια, το αυγό και τα δημητριακά μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά. Στη συνέχεια, γεμίζετε ένα φλυτζάνι με αλεύρι και σταδιακά το προσθέτετε στο μίγμα μαζί με τα δημητριακά, τα καρύδια και το αλάτι. Μετά, αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφετε με ελάχιστο λάδι. Το αφήνετε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

*Όταν το μίγμα κρυώσει λίγο, το κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια, σε ό,τι μέγεθος θέλετε.

Και το παιδί σας θα ...γλείφει τα δάχτυλά του!

Ξηροί καρποί με μέλι

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

¼ του φλυτζανιού μέλι

Από ¼ του φλυτζανιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια

½ κουτ. του τσαγιού κανέλα σε σκόνη

¼ κουτ. του τσαγιού κάρδαμο

1 φλυτζάνι σταφύδες

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε διαφορετικό σκεύος και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το κάρδαμο και τα ανακατεύετε περίπου για οκτώ λεπτά σε μεσαία φωτιά, μέχρι οι ξηροί καρποί να ροδίσουν.

Αμέσως μόλις το μίγμα είναι έτοιμο, το απλώνετε σε ένα αντικολλητικό χαρτί, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μετά εκπλήσσετε ευχάριστα τα παιδιά σας! Μπορείτε, ακόμα να το μοιράσετε σε σακουλάκια και να τους το δώσετε για το σχολείο. Να είστε σίγουρη ότι οι υπόλοιπες μαμάδες θα σας ζητάνε την συνταγή!

Σάντουιτς με αυγό και σπανάκι

Υλικά

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

2 λεπτοκομμένες φέτες ζαμπόν

2 αυγά

4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης

4 κομμάτια ντομάτας

2 φύλλα σπανάκι

Αλατοπίπερο

2 κουταλάκια της σούπας μαγιονέζα light (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελάχιστο λάδι. Στη συνέχεια, σπάτε τα αυγά και τα μαγειρεύετε για 3 λεπτά. Έπειτα τα βάζετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, το οποίο θα απορροφήσει τα πολύ λάδι. Στο μεταξύ, μπορείτε να ζεστάνετε τις φέτες του τοστ και να τις αλείψετε με λίγη μαγιονέζα. Προσθέτετε πάνω τους το σπανάκι, το ζαμπόν, τις ντομάτες και τα αυγά. Στο τέλος, τα πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο, αν αρέσει στο παιδί. Για να τα καταναλώσει πιο εύκολα, μπορείτε να κόψετε το κάθε σάντουιτς στη μέση.

*Το αυγό και το σπανάκι έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία για τα παιδιά, επομένως φροντίζετε να τα συμπεριλαμβάνετε τακτικά στα γεύματά τους.

Πατατάκια από ...γλυκοπατάτα

Υλικά

Μισό κιλό γλυκοπατάτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις γλυκοπατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί. Έπειτα, αναμειγνύετε τα μπαχαρικά και πασπαλίζετε με αυτά τις πατάτες. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 200-250 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά, τις γυρίζετε από την αντίθετη μεριά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Φροντίστε να μην κολλήσετε τις πατάτες τη μία πάνω στην άλλη. Αφήστε μία σχετική απόσταση μεταξύ τους για να ψηθούν καλά και μην βάλετε πάνω από μία στρώση σε κάθε αντικολλητικό χαρτί.

Αποτελεί το ιδανικό σνακ για τα παιδιά που λατρεύουν τα πατατάκια! Μπορείτε ακόμα να τα σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών όπου θα μπορούν να βουτάνε μέσα τις πατάτες. Ό,τι πρέπει για το επόμενο παιδικό πάρτυ που θα οργανώσετε!

*Δεν πρέπει να συνδέετε την γλυκοπατάτα με την κλασική πατάτα. Η διατροφική της αξία είναι ανεκτίμητη γιατί είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη A και C, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού.

Κέικ με λαχανικά και γαλοπούλα

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα ψιλοκομμένες

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια αρακάς

6 αυγά

1 φλυτζάνι light κρέμα γάλακτος

1 φλυτζάνι ψιλοκομμένη παρμεζάνα

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία φωτιά. Προσθέτετε την γαλοπούλα, το καρότο και το κολοκυθάκι και ανακατεύετε συνεχόμενα για 5 λεπτά. Έπειτα, ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμα.Μετά απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. 

Στη συνέχεια, παίρνετε τα ειδικά ταψάκια για muffins που έχουν 6 διαχωριστικά ή αντίστοιχες φόρμες σιλικόνης. Αν έχετε το ειδικό ταψάκι, τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί στην κάθε θήκη για να βγουν πιο εύκολα τα κεκάκια στο τέλος.
Σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε τα με την κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ. Μετά, ρίξτε το το μίγμα με τα λαχανικά και προσθέστε τα ¾ της παρμεζάνας. Πασπαλίστε με λίγο αλατοπίπερο.

Φροντίστε να βάλετε ομοιόμορφα το μίγμα στις θήκες και να μην ξεχειλίζει. Από πάνω, ρίξτε την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Ψήστε τα κεκάκια για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά είναι έτοιμα προς κατανάλωση!

*Είναι η ιδανική συνταγή για όσα παιδιά δεν προτιμούν τα λαχανικά. Έτσι, τα «καμουφλάρετε» και το παιδί τα τρώει αδιαμαρτύρητα!

 

v