8 καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μαμά!

8 καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μαμά!

Οι ημέρες μιας μαμάς είναι γεμάτες δυσκολίες. Οι ρόλοι της μαμάς αμέτρητοι και οι υποχρεώσεις ακόμη περισσότερες. Μικρά και μεγάλα προβλήματα και προβληματάκια την περιμένουν για να λυθούν καθημερινά, σε 24ωρη βάση. Κι εκείνη τα λύνει. Γιατί, όταν είσαι μαμά, η βασική υπέρ-δύναμη που αποκτάς (εκτός απ' το να κάνεις τα πάντα με το ένα χέρι) είναι ότι μαθαίνεις να λύνεις προβλήματα -ακόμη και τα πιο απαιτητικά. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 15 δυσκολίες που κάθε μαμά αντιμετωπίζει για να σας θυμίσουμε ότι δεν είστε μόνες.

1. Οι ημέρες των μαμάδων ξεκινούν με πανικό. Αναφερθήκαμε εκτενέστερα σε προηγούμενο άρθρο μας στο... μαύρο ξεκίνημα των ημερών των μαμάδων. Που, όπως εύστοχα σχολίασε μία αναγνώστρια, μοιάζουν λες και ξεκινάμε μετακόμιση, ενώ πηγαίνουμε απλώς στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Τρέξιμο, ψάξιμο, γκρίνια «Γιατί δεν θέλω να πάω σχολείο» και μικροί βομβαρδισμοί σημειώνονται καθημερινά. Η καλή μέρα, απ' το πρωί φαίνεται!

2. Οι δύσκολες στιγμές του θηλασμού. Από μόνο του το γεγονός ότι πρέπει να ξυπνάς κάθε 2-3 ώρες είναι κάπως βάρβαρο για τον οργανισμό της μέσης γυναίκας. Στην αυτονόητη δυσκολία όμως (που μαθαίνεις να δέχεσαι, γιατί... πώς αλλιώς θα γίνει;) προστίθεται η ενοχλητική αντιμετώπιση του κόσμου όταν αναγκαστικά πρέπει να θηλάσεις σε δημόσιο χώρο και τότε, επικριτικά βλέμματα πέφτουν πάνω στο μωρό και στο στήθος σου, που έχει κάνει την εμφάνισή του όχι για να προκαλέσει, αλλά για να... ταΐσει. 

3. Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γνωστοί και οι άγνωστοι, έχουν όλοι από μία γνώμη για το πώς θα θηλάσεις, πώς θα αλλάξεις, ποια τροφή πρέπει να δώσεις, πόσο παχουλό είναι ή δεν είναι το παιδί σου και κάθε πότε πρέπει να πηγαίνεις στην τουαλέτα. Όταν μια γυναίκα αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο της μητρότητας, παντρεύεται και την κριτική που μοιάζει να έρχεται πραγματικά από παντού. Κάθε μαμά με την βοήθεια της επιστήμης και των δικών της ανθρώπων ξέρει η ίδια πώς πρέπει και πώς δύναται να μεγαλώσει το παιδί της, επομένως αγνοήστε τα λόγια της θείας Μαρίτσας και κάντε αυτό που νομίζετε εσείς καλό!

4. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι για πολλές μαμάδες δύσκολη. Η επιλόχειος κατάθλιψη βασανίζει πολλές γυναίκες και είναι απόλυτα λογικό. Η κούραση και τα δεκάδες άγχη μπορούν να καταβάλουν ακόμα και τις πιο δυνατές και οι μέρες τους μπορεί να γίνουν σκοτεινές και αγωνιώδεις. Θυμηθείτε ότι με την υποστήριξη του συζύγου, των γονιών και των φίλων, αλλά και με τις οδηγίες των ειδικών χιλιάδες μητέρες νίκησαν το τέρας της κατάθλιψης και κατάφεραν γρήγορα να βρουν χαρά στη νέα τους ζωή!

5. Οι δουλειές είναι τόσες που δύο χέρια... δεν φτάνουν! Από τα πλυντήρια και το σιδέρωμα, μέχρι το μαγείρεμα και την γενική καθαριότητα στο μπάνιο, οι μαμάδες αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιο όγκο δουλειάς και μάλιστα... αμισθί. Αν τα παιδιά είναι δύο ή τρία ή τέσσερα, οι δουλειές πολλαπλασιάζονται και ακόμη και ο καλύτερος μπαμπάς σπάνια καταφέρνει να την απαλλάξει από αυτές. Οι μαμάδες-πολυεργαλεία, μαμάδες-επαγγελματίες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι του κόσμου τούτου και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε!

6. Κάθε μέρα, ο ύπνος τους λείπει. Κάθε φορά που ένας άτεκνος γκρινιάζει για τον δύσκολο, άυπνο διήμερο που περνάει, μια μαμά γελάει ειρωνικά. Γιατί οι δικές τις μέρες είναι όλες, μέρες αϋπνίας! Από τη στιγμή που το παιδί έρχεται στο σπίτι, ο ύπνος φεύγει από το παράθυρο και οι μαμάδες, με μαύρους κύκλους και θολό βλέμμα, παλεύουν να δώσουν το 100% του εαυτού τους, έχοντας λάβει το 10% του ύπνου που τους αντιστοιχεί. 

7. Τα παιδιά δεν είναι πάντα αγγελούδια. Δεν υπάρχει παιδί που να μην γκρινιάζει, να μην κλαίει, να μην έχει νευρικά ξεσπάσματα (στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων). Μισεί κάποια φαγητά, θέλει να μην φύγετε ποτέ από τις κούνιες, σας αποκαλεί «κακιά μαμά!» όταν το ξυπνάτε για να πάει στον παιδικό σταθμό και τα «όχι» σας είναι γι' αυτό αιτία πολέμου. 

8. ...Ούτε οι μαμάδες είναι πάντα αγγελούδια. Μοιραία, λοιπόν, και οι μαμάδες δεν μπορούν να είναι 24 ώρες το 24ωρο καλοπροαίρετες Οσίες. Η κούραση, το άγχος και ο εκνευρισμός θα τεντώσουν τα νεύρα μιας μαμάς και θα δοκιμάσουν την υπομονή της πολλές, πολλές φορές. Προσπαθεί να μιλήσει για κάτι σοβαρό στο τηλέφωνο και γύρω της μαίνεται ο Τρίτος Παγκόσμιος, παλεύει να τους οργανώσει όλους για να φύγουν έγκαιρα και κανέναν δεν δείχνει να συνεργάζεται, βάζει τα δυνατά της για να δώσει τα πάντα κι ακούει από το τρίχρονό της μόνο «όχι» ή «φύγε!» ή «δεν σ' αγαπάω». Κάποτε, τα νεύρα της μαμάς θα σπάσουν. Κάποτε θα φωνάξει, θα τιμωρήσει ή θα απειλήσει με τιμωρία. Θα πει κουβέντες που θα μετανιώσει πικρά.

Η μεγαλύτερη ίσως από τις δυσκολίες των μαμάδων είναι αυτή: έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το γεγονός ότι δεν είναι υπεράνθρωπος. Αντιλαμβάνεται κάθε μέρα πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος της (οι ρόλοι της) και παλεύει να ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορεί. Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν έχει λυμένα όλα του προβλήματα, όμως. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγάπη και τα φιλιά είναι το ισχυρότερο αντίδοτο. 

Αν και, λίγη βοήθεια (εφόσον λείπει) δεν θα έκανε κακό.

v