Τι κάνουν τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα μετά από πολλά χρόνια γάμου

Τι κάνουν τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα μετά από πολλά χρόνια γάμου

Οι περισσότεροι από μας παλεύουμε να κρατήσουμε το πάθος ζωντανό, παλεύουμε να μην περάσουμε την κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει την  οικειότητα από την αντι-ερωτική οικειότητα, παλεύουμε να κρατήσουμε τα ελαττώματά μας για τον εαυτό μας και να ανεχτούμε τα ελαττώματα του άλλου μας μισού. Κι όσο η πλειοψηφία δίνει αγώνα για να διατηρήσει τη σχέση της ζωντανή και ισορροπημένη, κάποιοι δείχνουν να τα καταφέρνουν μια χαρά.

Τι κάνουν, λοιπόν, αυτοί που κατέχουν το μυστικό της αιώνιας αγάπης; Ποια χαρακτηριστικά κάνουν τη σχέση τους δυνατή και αειθαλή;

Δεν φοβούνται να μοιραστούν τα παράπονά τους

Ίσως ο νούμερο ένα τρόπος «επιτυχημένης» συμβίωσης μεταξύ δυο ανθρώπων, είναι η αμοιβαία ειλικρίνεια. Οι άνθρωποι που περνούν μια ζωή μαζί και… τη βγάζουν ζάχαρη, δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για όσα νιώθουν, να παραπονεθούν, να ζητήσουν, να γκρινιάξουν (ενίοτε άδικα) και να απαιτήσουν. Το γράψαμε και πρόσφατα: κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι νιώθεις, κι ακόμη κι αν μπορεί, δεν έχει κανένα λόγο να θέλει. Τα αγαπημένα ζευγάρια το ξέρουν αυτό και φροντίζουν να κρατούν τα χαρτιά τους ανοιχτά και να μην «κρατάνε μούτρα».

Το σεξ δεν είναι συνήθεια παλιά και ξεχασμένη

O αριθμός των ζευγαριών που πετάει το σεξ στο καλάθι των αχρήστων δεν είναι καθόλου μικρός. Κι ενώ κάποιοι δηλώνουν ότι βολεύονται ωραιότερα και σε έναν λευκό (ή… σπάνια σεξουαλικό) γάμο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την υγεία πίσω απ’ την ενεργή ερωτική ζωή. Τα ζευγάρια που ξέρουν πώς να κάνουν τον έρωτα να μείνει, κάνουν ερωτικές επιθέσεις στο άλλο τους μισό, λένε «ναι» στο σεξ ακόμη κι όταν η κούραση ρίχνει τη διάθεση, δοκιμάζουν καινούρια πράγματα και –με δυο λόγια- του δίνουν και καταλαβαίνει χωρίς μιζέριες και «πονοκεφάλους».

Ξέρουν ότι ο έρωτας κάνει κύκλους

Ο έρωτας χρειάζεται την βοήθεια και την παρακίνησή μας, αλλιώς στρογγυλοκάθεται στα ροδαλά του οπίσθια και η φαρέτρα του αδειάζει από βέλη. Οι άνθρωποι που ζουν χρόνια μαζί και ευτυχισμένοι ξέρουν ότι ο έρωτας του πρώτου, δεύτερου, τρίτου (;) χρόνου φεύγει. Επίσης, ξέρουν ότι, ναι, φεύγει ανεπιστρεπτί.

Ταυτόχρονα όμως, ξέρουν ότι οι άνθρωποι καμιά φορά μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι έρωτας και ενθουσιασμός είναι περίπου το ίδιο. Ο ενθουσιασμός αργά ή γρήγορα φεύγει, γιατί χάνεται η μαγεία της ανακάλυψης. Και, για λίγο, μπορεί να φύγει και ο έρωτας. Για δυο ανθρώπους που αγαπιούνται όμως, ο έρωτας θα κάνει την υπέρβαση και θα επιστρέψει. Μετά από μια δύσκολη περίοδο ή με αφορμή κάποια τρυφερή κίνηση γίνεται να ερωτευτούμε το άλλο μας μισό από την αρχή.

Κι αν δεν το ερωτευτούμε όπως παλιά, τότε –τουλάχιστον- η αγάπη και η παρουσία του έχουμε μάθει να μας φτάνουν και να μας περισσεύουν.

Οι καυγάδες είναι παράσημα

Όσο είσαι ακόμη μικρός νομίζεις ότι τα δύσκολα δεν έχουν θέση σε μια ευτυχισμένη σχέση. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι «τα δύσκολα» είναι σχεδόν καθημερινότητα, επομένως αν ίσχυε η νεανική σου θεώρηση για τις σχέσεις, τότε το ανθρώπινο είδος θα ήταν καταδικασμένο στην αιώνια μοναξιά.

Τα ζευγάρια που μοιράζονται χρόνια μια ευτυχισμένη ζωή, έχουν μάθει ότι οι καυγάδες και οι κρίσεις είναι στοιχεία αναπόφευκτα. Ξέρουν να βγαίνουν πιο αγαπημένοι και θωρακισμένοι μετά από μια δύσκολη κατάσταση. Ξέρουν ότι κάθε καυγάς είναι ένα ακόμη μετάλλιο στη μικρή συλλογή τους.

Γελάνε πολύ

Ίσως υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ακόμη και χωρίς γέλιο –εμείς πάντως, αδυνατούμε να τους καταλάβουμε. Ευτυχία σημαίνει να γελάς δυνατά επί τέσσερα λεπτά επειδή ο καλός σου έκανε την πιο αστεία γκριμάτσα που έχεις δει ποτέ. Ευτυχία είναι να κάνεις βαρελάκια απ’ τα γέλια με τα χαζά του αστεία. Ευτυχία είναι να ξεκαρδίζεστε με κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς άλλος, να χαμογελάτε πονηρά στο άκουσμα και μόνο μιας λέξης που κάτι σας θυμίζει και να επιστρατεύεις το χιούμορ σου για χάρη του άλλου, ακόμη κι αν νιώθεις το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να πεις ένα αστείο.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν ότι υπάρχουν και χειρότερα…

Ο Μίλαν Κούντερα έχει γράψει ότι «η αυτολύπηση είναι η μεγάλη του εγωισμού σχολή». Τα να βυθίζεσαι στη δυστυχία σου επειδή νομίζεις ότι ζεις την χειρότερη ζωή του κόσμου είναι βέβαιο ότι δεν θα βελτιώσει τίποτα. Οι άνθρωποι που ξέρουν να ευγνωμονούν τη ζωή για όσα τους έχει δώσει και όχι να την μισούν για όσα τους στερεί, ξέρουν να περνούν καλά. Υπάρχουν ζευγάρια που ζουν με τα παιδιά τους σε 20 τετραγωνικά, που τσακώνονται και χειροδικούν με το παραμικρό, που παλεύουν χωρίς αποτέλεσμα για να αποκτήσουν ένα παιδί, που η πολιτεία τους απαγορεύει να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους.

Τα ζευγάρια που εκτιμούν το γεγονός ότι έχουν ο ένα τον άλλο και ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους (ακόμη κι αν χρωστούν το στεγαστικό), είναι ζευγάρια που ζουν μαζί ευτυχισμένα.

...και ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα

Αν περιμένεις να κερδίσεις το τζόκερ για να χαμογελάσεις, οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα χαμογελάσεις ποτέ. Τα ζευγάρια που έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν την ευτυχία τρίτο μέλος στη σχέση τους, ξέρουν να εκτιμούν τις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ευτυχισμένης ζωής.

Τα μικρά, πρωινά, νυσταγμένα φιλιά, οι βιαστικές αλλά επιτυχημένες ερωτικές συνευρέσεις, τα σπάνια χωρίς-παιδιά-απογεύματα στον καναπέ με εφημερίδες, καφέ και χάδια, το ζεστό τσάι που θα σου φτιάξει όταν σε ταλαιπωρεί ο βήχας και η ησυχία που άφοβα μοιράζεστε παρά το ότι είστε για ώρα στο ίδιο δωμάτιο, είναι όλα ίχνη ευτυχίας που άλλοι αγνοούν κι άλλοι ξέρουν να εκτιμούν. Γιατί να μην γίνουμε οι δεύτεροι;

v