«Αγαπημένε μου μπαμπά...»: Το βίντεο για την πρόληψη των βιασμών που συγκλόνισε το διαδίκτυο

«Αγαπημένε μου μπαμπά...»: Το βίντεο για την πρόληψη των βιασμών που συγκλόνισε το διαδίκτυο

Ο νορβηγικός φιλανθρωπικός οργανισμός CARE έκανε μια καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών, γυρίζοντας ένα πεντάλεπτο βίντεο που έκανε ακόμη και τα πιο γερά στομάχια να σφιχτούν και τους πιο σκληρούς να δακρύσουν. Το μήνυμα είναι σαφές: η βία κατά των γυναικών είναι υπαρκτή και τις ακολουθεί σε μικρή ή μεγάλη ένταση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ένας μπαμπάς μπαίνει βιαστικά στο αυτοκίνητο. Η έγκυος γυναίκα του στη θέση του συνοδηγού πονάει, γιατί το κοριτσάκι τους έρχεται στον κόσμο. Και τότε, ακούγεται η φωνή μιας νεαρής κοπέλας –της αγέννητης κόρης του ζευγαριού- που διηγείται την ιστορία της ζωής της, έναν κύκλο βίας ψυχικής και σωματικής, ξεκινώντας με τη φράση «Αγαπημένε μου μπαμπά…».

«Πρέπει να σου ζητήσω μία χάρη. Σε προειδοποιώ: έχει να κάνει με αγόρια!», λέει η γλυκιά φωνή. Το αγέννητο κορίτσι προειδοποιεί τον μπαμπά της ότι μέχρι να κλείσει τα 14, τα αγόρια στην τάξη της θα την έχουν αποκαλέσει με ένα σωρό υποτιμητικά, υβριστικά επίθετα –«ίσως κι εσύ το έκανες όταν ήσουν μικρός».

«Μέχρι να γίνω 16, ένα-δυο αγόρια θα έχουν γλιστρήσει το χέρι τους μέσα στο παντελόνι μου, όταν θα είμαι τόσο μεθυσμένη που δεν θα μπορώ ούτε να σταθώ», περιγράφει η κοριτσίστικη φωνή. Κι αργότερα, ένας οδηγός ταξί θα την κακοποιήσει σεξουαλικά. Και μεγαλώνοντας, θα γνωρίσει έναν άντρα που νομίζει ότι είναι τέλειος και που, μια μέρα, θα σταματήσει πια να είναι τέλειος και θα τη χτυπήσει, θα την προσβάλει, σχεδόν θα τη σκοτώσει.

Το αγέννητο κορίτσι του μιρκού film, δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι «όλοι οι άντρες είναι γουρούνια». Προσπαθεί να προειδοποιήσει τον μπαμπά της και κάθε γονιό, ότι οι πράξεις, οι επιλογές και το παράδειγμα που θα δώσουν στους γιους και στις κόρες τους, είναι καθοριστικής σημασίας.

«Αγαπημένε μου μπαμπά, θα γεννηθώ κορίτσι. Σε παρακαλώ βάλε τα δυνατά σου για να μην είναι αυτό ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ όλους.»

Δείτε το βίντεο:

v