Πώς να μάθετε στο παιδί να σέβεται και να αγαπάει τα ζώα

Πώς να μάθετε στο παιδί να σέβεται και να αγαπάει τα ζώα

Το πόσο «άνθρωποι» είμαστε δεν φαίνεται μόνο από τη συμπεριφορά μας απέναντι στην οικογένεια, τους φίλους ή ακόμα και στους αγνώστους. Η ανθρωπιά μας αποδεικνύεται και από το αν σεβόμαστε τα ζώα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά από μικρά πώς να τα σέβονται και να τ' αγαπούν. Για όσες οικογένειες έχουν κάποιο κατοικίδιο, αυτό είναι σίγουρα πιο εύκολο. Οι υπόλοιποι που δεν έχουμε ένα μικρό τετράποδο φίλο να μας υποδέχεται καθημερινά στο σπίτι, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά πώς να σέβονται τα ζώα με διαφορετικούς τρόπους...

Δείτε ταινίες με ζώα

Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά τρελαίνονται για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη! Ευκαιρία, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε αυτό το πάθος τους για να τα φέρετε πιο κοντά με τα ζώα. Ειδικά στην περίπτωση που δεν έχετε κάποιο κατοικίδιο εσείς ή οι κοντινοί σας συγγενείς, οι ταινίες με χαριτωμένα ζωάκια είναι το πρώτο βήμα για να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν σταδιακά μαζί τους.

Όσο είναι ακόμα μικρά, προτιμήστε κινούμενα σχέδια με ζώα. Οι επιλογές, φυσικά, είναι αμέτρητες. Σας προτείνουμε τα κλασικά πλέον 101 Σκυλιά της Δαλματίας και το Μπάμπι το Ελαφάκι

Για τις πιο μεγάλες ηλικίες, μια από τις περιπέτειες του αγαπημένου Μπετόβεν είναι η καλύτερη επιλογή! 

Επισκεφθείτε ένα ζωολογικό κήπο

Ο ζωολογικός κήπος είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί το παιδί, όχι μόνο με τα ζώα, αλλά με και το φυσικό τους περιβάλλον. Εκεί θα δει πώς ζουν, πώς παίζουν και θα έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις συνήθειές τους. Αν, μάλιστα, επιτρέπεται να ταΐσει ή να χαϊδέψει κάποια ζώα με την άδεια και την επίβλεψη κάποιου ειδικού, μη διστάσετε να το αφήσετε. Η αφή είναι μια από τις αισθήσεις που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά και θα τους βοηθήσει να τα αισθανθούν πιο κοντά τους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην δώσετε στα ζώα «απαγορευμένες» τροφές, όπως πατατάκια ή σοκολάτες, που μπορεί να τα βλάψουν. 

Φυσικά, σας προτείνουμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που οργανώνει και πολλά βιωματικά προγράμματα για παιδιά

Ή ένα καταφύγιο ζώων

Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν συνηθίσει την παρουσία των ζώων και μπορούν να «πιάσουν» πιο δύσκολα μηνύματα, η επίσκεψη την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ή ένα καταφύγιο ζώων είναι η ιδανική επιλογή για να τα ευαισθητοποιήσετε για τα προβλήματά τους. 

Εκεί θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να τα προσέχουμε, να μην τους ασκούμε κανενός είδους βία και φυσικά θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε στο δρόμο αν κάποια στιγμή αποκτήσουμε κατοικίδιο και το «βαρεθούμε». Επιπλέον, θα γνωρίσουν τους ανθρώπους που τα περιθάλπουν και τα φροντίζουν εθελοντικά και, εφόσον επιτρέπεται, μπορούν κι εκείνα να «βάλουν ένα χεράκι» στη φροντίδα τους.

Φτιάξτε ένα ψεύτικο κατοικίδιο!

Μπορείτε είτε να φτιάξετε μια απλή κατασκευή από πλαστελίνη ή να κάνετε στο παιδί δώρο ένα αρκουδάκι- σκυλάκι που θα το προσέχει. Δώστε του ένα όνομα, πείτε του ότι πρέπει να το ταΐζει και να παίζει μαζί του, γιατί αλλιώς θα αισθάνεται μόνο του!

Ειδικά αν σκοπεύετε στο μέλλον να προσθέσετε ένα ακόμα μέλος στην οικογένειά σας, δηλαδή ένα κατοικίδιο, είναι η ιδανική εξάσκηση για να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα έχει έναν καινούριο φίλο να προσέχει.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας ενός ζώου από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δίνοντας κάποια χρήματα, το παιδί θα υιοθετήσει εξ' αποστάσεως το ζώο που θα επιλέξει! Μπορείτε είτε να του την προσφέρετε ως δώρο είτε να του την προτείνετε σαν ιδέα για να «επενδύσει» εκεί τα χρήματα από το χαρτζιλίκι του.

Μαζέψτε τα σκουπίδια για τα ζώα

Ίσως σας ακούγεται λίγο περίεργη συμβουλή, ωστόσο θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι κάθε μας πράξη επηρεάζει τα ζώα. Αν οργανώσετε μια μονοήμερη εκδρομή ή πεζοπορία σε κάποιο δάσος, επιμεληθείτε τον... καθαρισμό του! Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι τα σκουπίδια που πετάμε, βλάπτουν τα ζώα και τα εμποδίζουν να ζήσουν όπως θέλουν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι στην παραλία.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών ξεκινά από αυτά τα καθημερινά πράγματα που πολλές φορές, θεωρούμε δεδομένα.

 

v