5 καρκινογόνοι κίνδυνοι στην καθημερινή μας διατροφή

5 καρκινογόνοι κίνδυνοι στην καθημερινή μας διατροφή

Η λέξη «καρκινογόνος» προκαλεί τρόμο στο άκουσμά της και σχετίζεται αδιάλειπτα με ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων που χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε καθημερινά. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι υπαρκτός, αλλά το καμπανάκι χτυπά τόσο συχνά που είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται και πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Εστιάζοντας, λοιπόν, στη διατροφή, ορίστε 5 πηγές κινδύνου που δεν λείπουν από κανένα σπίτι.

1. Τηγανητές πατάτες / Πατατάκια

Όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο καυτό λάδι, οι πατάτες (και όλες οι αμυλούχες τροφές) σχηματίζουν στην επιφάνειά τους μία νευροτοξίνη που λέγεται ακρυλαμίδιο και, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανόν να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό που προτείνεται είναι, η διατήρηση της πατάτας μέσα σε νερό πριν από το τηγάνισμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα του ιστού σε σάκχαρα και αμινοξέα ή ο συνδυασμός ελαφρού βρασίματος και σύντομου τηγανίσματος. Τα πατατάκια, πάλι, επιβαρύνονται από πάνω και με κακά λιπαρά, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά που, σίγουρα, καλό δεν κάνουν.

2. Αλλαντικά

Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου δράσης, λόγω, κυρίως των συντηρητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του χρόνου ζωής και της γεύσης τους (π.χ. νιτρώδη ή νιτρικά άλατα). Φυσικά, ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνουμε, καλό είναι όμως να μην υπάρχουν στο σπίτι για να μην τα «σαβουρώνουμε».

3. Κονσέρβες

Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όσων τα καταναλώνουν. Οι κονσέρβες, για να μην έρχεται σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό περίβλημα, διαθέτουν ένα εσωτερικό επίχρισμα από μία ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA) που είναι πιθανό, σταδιακά, να απορροφηθεί απ’ το τρόφιμο. Η δισφαινόλη Α έχει χαρακτηριστεί ύποπτη για διάφορες καρκινογεννέσεις, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ΕΕ, έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που φτιάχνονται από την πλαστική αυτή ουσία. Η αποφυγή κατανάλωσης πολλών συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας είναι, ούτως ή άλλως, κάτι που ενδείκνυται για μια σωστή διατροφή.

4. Επεξεργασμένη ζάχαρη

Χωρίς αμφιβολία, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού, σε ένα μεγάλο πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, είτε απευθείας είτε μέσω των διάφορων τροφίμων που, κάποιες φορές, την περιέχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οδηγεί τον οργανισμό σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ενισχύει την ανάπτυξη, όχι μόνο των υγιών, που είναι η «αποστολή» της, αλλά και των καρκινικών κυττάρων. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και είδη ολικής άλεσης.

5. Αφλατοξίνες

Δεν είναι τροφή, αλλά μία ομάδα τοξικών ουσιών που παράγονται από μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και τυροκομικά προϊόντα όταν αυτά εκτεθούν σε υγρασία και υψηλή θερμοκρασία. Μέσω των ζωωτροφών, είναι πιθανό να μεταφερθούν και στο γάλα που αγοράζουμε, χωρίς να μπορούμε να το αντιληφθούμε, με κάποιον τρόπο, ή να προστατευτούμε από αυτό. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά να τρώμε φρέσκες τροφές και να βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και άλλα ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v