Γιατί δεν κάνουμε πια σεξ

Γιατί δεν κάνουμε πια σεξ

Επειδή ένας γάμος δεν έρχεται μόνος του, αλλά με ένα σωρό υποχρεώσεις, «πρέπει» και αγγαρείες που μοιράζονται στο ζευγάρι και εντείνονται όταν έρθει το πρώτο παιδί, δεν είναι σπάνιο ο αυθορμητισμός και η διάθεση για ερωτικό παιχνίδι να φθίνει με ανησυχητικό ρυθμό απ’ τους πρώτους κιόλας μήνες. Για διάφορους λόγους, λοιπόν, ένα ζευγάρι μπορεί να σταματήσει να κάνει σεξ και ν’ αρχίσει να βλέπει τα πρώτα μαύρα σύννεφα πάνω απ’ το μέλλον της σχέσης...

Το «δράμα» των γονιών

Αν το παιδί έρθει γρήγορα, είναι φυσιολογικό για τη σύζυγο να βρεθεί ανάμεσα σε προτεραιότητες που αλλάζουν ραγδαία, να είναι πολύ πιο συχνά κουρασμένη και ταλαιπωρημένη και να βιώνει ριζικές μεταβολές στο πρόγραμμά της, οι οποίες δεν την αφήνουν να χαλαρώσει και να αναζητήσει καταφύγιο στην ερωτική συντροφιά του συζύγου, που κι ο ίδιος δυσκολεύεται να βρει το ρόλο του μέσα στο νέο οικογενειακό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, μία περίοδος χωρίς σεξ δεν είναι κάτι το τραγικό, αρκεί να κάνετε κι οι δυο μία κοινή προσπάθεια να ανακτήσετε μέρος της σεξουαλικής σας ζωής, έστω και προγραμματισμένα. Μία κλειδωμένη κρεβατοκάμαρα με στοιχεία που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα, μία σαββατιάτικη απόδραση με τη βοήθεια των παππούδων, ένα σέξι δώρο και μερικά υπονοούμενα εδώ κι εκεί εντός της ημέρας, ίσως είναι αρκετά, ώστε να ξαναβρείτε τη χαμένη σπίθα και να «το καίτε» που και που, όπως παλιά.

Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τη ρουτίνα

Αλλά και όταν δεν υπάρχει παιδί, ένα ζευγάρι είναι μοιραίο, κάποια στιγμή, να παγιδευτεί στον επαναλαμβανόμενο, γκρίζο κύκλο της καθημερινότητας, όπου κάθε κίνηση, κοινή ή ατομική, είναι προβλέψιμη και μηχανική. Στα γρανάζια αυτής της ρουτίνας είναι που η λίμπιντο συνθλίβεται και η διάθεση για σεξ με τον σύντροφο φθίνει σημαντικά, οδηγώντας σε ελλειπή έως καθόλου σεξουαλική δραστηριότητα.

Υποθέτοντας ότι η αγάπη και η αλληλοεκτίμηση δεν έχουν φθίνει ακόμη, μπορεί κανείς να πει ότι η σεξουαλική ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού δεν είναι δυνατόν να είναι η ίδια με εκείνη που είχαν πριν δεσμευτούν για το υπόλοιπο της ζωής τους, θεωρητικά τουλάχιστον. Η καθημερινή τριβή, οι ευθύνες που συσσωρεύονται, η προσαρμογή στα δεδομένα της συμβίωσης και οι αναπόφευκτες μικροεντάσεις μπορεί να λειτουργούν ανασταλτικά στην απελευθέρωση της φαντασίας, που είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της ερωτικής σας επιθυμίας.

Η αναβίωση της πρώτης φοράς

Για τη σύγχρονη γυναίκα, που ενδέχεται να δουλεύει ίδιες και παραπάνω ώρες απ’ τον σύζυγο, ίσως και να είναι ζήτημα αναβίωσης του πρώτου φλερτ, όταν εκείνος προσπαθούσε να κερδίσει το θαυμασμό της κι εκείνη να τον σαγηνεύσει με τον συνδυασμό θηλυκότητας και δυναμισμού της. Η επιστροφή, λοιπόν, στο σπίτι δεν είναι ανάγκη να γίνεται αφορμή για ανταλλαγή γκρίνιας γύρω απ’ όσα συνέβησαν στο γραφείο ή το μαγαζί, αλλά για μεθόδευση μιας σύντομης φυγής απ’ ολ’ αυτά που φορτίζουν αρνητικά τα άτομα και αποξενώνουν το ζευγάρι. 

Η συνταγή δεν είναι πρωτότυπη: βάλτε τη μουσική που σας αρέσει, ετοιμάστε ένα ωραίο δείπνο και συνοδεύστε το με ένα καλό κρασί και κουβέντα για όσα θα θέλατε να κάνετε αντί για όσα δεν σας έχουν βγει. Οι φιλοδοξίες και τα όνειρά σας (επιβάλλεται να έχετε ακόμη τέτοια) μπορεί ν’ αποδειχτούν αρκετά σέξι για να βρεθείτε στον καναπέ ή το κρεβάτι με φουλ διάθεση, παρά την όποια κούραση. Φυσικά, η τηλεόραση πρέπει να μένει κλειστή, όπως και τα τηλέφωνα, κινητά και ακίνητα.

Η φυγή απ’ τους τετριμμένους ρόλους

Ο άντρας πάλι, ίσως να θέλει να αποπλανηθεί μακριά απ’ όσα τον πιέζουν καθημερινά με τρόπο που εξάπτει τη φαντασία του και απαιτεί από εκείνον να «δώσει», αντί να διεκδικήσει. Το περιβάλλον της δουλειάς είναι πολλές φορές ανταγωνιστικό, τόσο ώστε το «κυνήγι» αποκτά αρνητική φόρτιση σε σχέση με την επιβράβευση που ο καθένας θεωρεί ότι την αξίζει μετά από μια κουραστική ημέρα «στην πρίζα».

Ετοιμάστε ένα ελαφρύ γεύμα, φορέστε κάτι σέξι, ανταλλάξτε ένα μασάζ κι εστιάστε στις καλές σας στιγμές ή και στις πιο αστείες σας αναμνήσεις, ακόμη, για να σπρώξετε στο βάθος του μυαλού σας καταστάσεις όπου υποβόσκει η αποτυχία και η αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα. Οι θετικές σκέψεις και το γέλιο ενισχύουν την ευεξία και τη χαλάρωση, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και ενδέχεται να είναι το μυστικό που θα φέρει πίσω τη χαμένη σας διάθεση για ερωτικό παιχνίδι και καλό σεξ.

Μην ξεχνάτε, σημασία δεν έχει να γίνεται συχνά και ψυχαναγκαστικά, αλλά να έρχεται φυσικά και να είναι απολαυστικό και για τους δύο.

v